Σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ύστερα από τη διήμερη και ιδιαιτέρως τεταμένη συζήτηση που έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων.
Στην πολύωρη συνεδρίαση της Πέμπτης έγινε σαφής ο μετασχηματισμός στη Βουλή. Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προτού εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσε πως θα αποκαλύψει τον «δολοφόνο» του κόμματός του την επόμενη εβδομάδα, δήλωση που προκάλεσε τον διαπληκτισμό του αργότερα με τον πρώην βουλευτή του κόμματος Γρηγόρη Ψαριανό.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και ο Πάνος Καμμένος, καταγγέλοντας παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που ανέβηκε στο βήμα ως πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος τους καθώς, όπως είπε, αυτή θα διαλυθεί. Απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην παραίτηση Παπαχριστόπουλου και μια διάταξη της Βουλής η οποία ορίζει πως ΚΟ συντελείται από πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί από το ίδιο κόμμα.
«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης», είπε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ είχε προηγηθεί επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις επιθέσεις κατά των βουλευτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.
Ο πρωθυπουργός είπε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδείχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο «μέγας Μακεδονομάχος», όπως τον χαρακτήρισε, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επίθεση έκανε και κατά του ΚΚΕ.
Χαρακτήρισε υποκριτική την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας πως «υλοποιήσαμε την εθνική γραμμή που εσείς (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) χαράξατε. Δεν έχετε πρόβλημα με τη Συμφωνία αλλά με το γεγονός ότι αυτή την καταφέραμε εμείς».
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικαλέστηκε έως και την Πηνελόπη Δέλτα για να υποστηρίξει πως η Μακεδονία είναι μία και αυτή ελληνική. Αναφορά έκανε και στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος είχε αναφέρει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα ‘’Μακεδονία’’ για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό…». «Μήπως ήταν… ‘’ακροδεξιός εθνικιστής’’ και ο Μιτεράν;» διερωτήθηκε.
«Go back κ. Τσίπρα, τα δώσατε όλα!» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα. Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το μόνο πατριωτικό μέτωπο ευθύνης διαχρονικά υπήρξε η δημοκρατική παράταξη. «Δεν θα χαρίσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό ξανά στην ακροδεξιά. Μη γίνεστε πέρα από πολιτικός χορηγός της ΝΔ, τώρα χορηγός της Χρυσής Αυγής. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, της προοδευτικής παράταξης . Δεν είμαστε απάτριδες» τόνισε.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον πλέον πρόθυμο να κάνει την δουλειά. «Τα δώσατε όλα κ.Τσίπρα» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως «η Κυβέρνηση δίνει στα Σκόπια ένταξη στο ΝΑΤΟ, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί Μακεδονική γλώσσα, Μακεδονική ταυτότητα, Μακεδονικό λαό, δηλαδή Μακεδονικό Έθνος».
Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τα έδωσε όλα θυμίζοντας πως «στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε “Έλληνες” και σε “Μακεδόνες”; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ».
«Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ», κατέληξε στην ομιλία του.
Χτύπημα στον πρώην συγκυβερνήτη του κατάφερε ο Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε τη λύπη του που «μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης έγινε κυβέρνηση αποστατών» ενώ ανέφερε, επιπλέον, ότι «λυπάμαι πολύ, γιατί ενώ μαζί ταχθήκαμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, αυτή όχι μόνο γελάει, αλλά βγάζει και ανακοινώσεις και ομιλίες προκαλώντας σας». «Είναι φυσικό αυτοί οι διαπλεκόμενοι που εσείς απειλήσατε να γελούν και με εσάς και με εμάς. Όταν εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές ‘’άστο αυτό για παρακάτω’’, τότε αυτό προσβάλλει κι εσάς και εμάς, περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες».
«Όταν θα δείτε στη γειτονική χώρα βάσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει συμφωνία των Πρεσπών» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε τη Βουλή γιατί ενώ «είστε υποχρεωμένοι να φέρετε εδώ τη συμφωνία του ΝΑΤΟ που χρειάζεται 180 ψήφους για να περάσει, δεν το πράξατε γιατί δεν έχετε τους 180, ούτε έχετε πείσει τα μέλη της ΚΟ για το αν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ».
Πηγή: cnn.gr