Στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας η αναβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης

Ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, του βασικού πυλώνα της Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών έχει εγκύψει με ιδιαίτερο ζήλο στον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Πρόσφατα για το σκοπό αυτό είχαμε τρεις θετικές εξελίξεις για ισάριθμες Ακαδημίες:
Α. Υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν θετικής ανταπόκρισης του Δημάρχου Χίου κ. Ι Μαλαφή, Προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Χίου για την υλοποίηση του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου ΑΕΝ Οινουσσών», προϋπολογισμού 1.661.600,00 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (ΠΕΚΑ) της Προγραμματικής Περιόδου (ΠΠ) 2021-2027.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτούμενες μελέτες και η αδειοδότηση του έργου ολοκληρώθηκαν εντός οκτώ μηνών κατόπιν αγαστής συνεργασίας του Δήμου Οινουσσών, της «Τριήρης Αναπτυξιακή Α.Ε» και της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών καθώς και του Διοικητή της Σχολής.
Β. Στην ίδια κατεύθυνση έχει προωθηθεί συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της «ΠΕΔΙΑ 2.0 Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», για την «Ενεργειακή αναβάθμιση ΑΕΝ ΣΥΡΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 2.975.197,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» 2021-2027 (Τεχνικές μελέτες προϋπολογισμού 475.196,81 ευρώ και έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση ΑΕΝ Σύρου», προϋπολογισμού 2.500.000,00 ευρώ).
Εντός του τρέχοντος έτους προωθούνται επίσης ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις ελέγχου/αποκατάστασης και στη συνέχεια ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό συγκρότημα της ΑΕΝ/ ΧΙΟΥ μέσω συνεργασίας με τον Δήμο Χίου.
Γ. Τέλος, το Υπουργείο Ναυτιλίας ευχαριστεί ιδιαιτέρως το «Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου», για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την πρόοδο της ελληνικής μας ναυτιλίας και την ευγενική δωρεά του προς την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ηπείρου στην Πρέβεζα, ύψους € 250.000, τα οποία θα διατεθούν για την ανακαίνιση και τη βελτίωση διαβίωσης των σπουδαστών της.
Αναλυτικότερα, μέσω της δωρεάς του «Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου», θα εκτελεστούν εργασίες βελτίωσης και διαμόρφωσης των υποδομών υγιεινής, αλλά και του κοιτώνα της Σχολής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, όπως αυτές έχουν προταθεί από τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας & Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, το έργο δωρεάς, περιλαμβάνει :
• την πλήρη ανακαίνιση των χώρων υγιεινής της δεξιάς πτέρυγας, του πρώτου ορόφου του κτιρίου των κοιτώνων των σπουδαστών (κτίριο 4), με ταυτόχρονη δημιουργία χώρου καθιστικού, ο οποίος θα περιλαμβάνει και μικρή κουζίνα, με στόχο την αναβάθμιση της διαβίωσης των σπουδαστών της Ακαδημίας.
• Την πλήρη ανακαίνιση των χώρων υγιεινής, του πρώτου ορόφου του κτιρίου των κοιτώνων των σπουδαστριών (κτίριο 7) και την δημιουργία επιπλέον χώρων υγιεινής στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου.
Σημειώνεται τέλος πως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας & Λιμένων έχει ενταχθεί η πράξη για εκπόνηση μελετών «Ενεργειακής αναβάθμιση κτιριακής υποδομής ΑΕΝ Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού ύψους € 686.330.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.