3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Αντιδημάρχου Πρόνοιας Χίου

Η 3η Δεκεμβρίου εκάστου έτους έχει χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία».

Ασφαλώς, μια τέτοια επέτειος και μνήμη έχει την έννοια της ευαισθητοποίησης και προβολής των διαχρονικών αιτημάτων και δικαιωμάτων, που θέτουν τα Άτομα με Αναπηρία, παγκοσμίως, έναντι τόσο της Πολιτείας όσο και στο σύνολο των πολιτών.

Δικαιώματα και αιτήματα στα οποία οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί, για την ικανοποίησή τους.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών δεν είναι μια συλλογική υπόθεση μόνο. Είναι και υπόθεση κάθε ενός πολίτη προσωπικά, υπό την έννοια ότι, οφείλει να εντρυφήσει στον «έσω κόσμο» του για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, να ενεργεί και να αντιμετωπίζει μια ανάλογη κατάσταση είτε στην οικογένειά του, είτε στο σχολείο, είτε στη γειτονιά, είτε στο χώρο εργασίας του, είτε στο δρόμο, είτε και στο χώρο αναψυχής του. Δηλαδή, με δυο λόγια, να γνωρίζει πως πρέπει να χειρίζεται μια τέτοια κατάσταση στην καθημερινότητά του.

Η αναπηρία δεν είναι κάτι το απόμακρο από εμάς. Όλοι μας είμαστε ανάπηροι, είτε εν δυνάμει ανάπηροι. Στη σύγχρονη εποχή, αλλά και διαχρονικά, η ανθρώπινη αναπηρία είναι κάτι το άρρηκτα συνυφασμένο με την ανθρώπινη υπόσταση. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε την αναπηρία ως κάτι το αδύνατο από τη ζωή μας. Διότι η αναπηρία έχει πολλές μορφές και πάμπολλα είδη.

Στη Χίο, σε τοπικό επίπεδο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι, σε μεγάλο βαθμό, τα δικαιώματα και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος έχουν προβληθεί δεόντως, κυρίως λόγω της έντονης δραστηριοποίησης των συλλογικών φορέων του τομέα, που ενεργούν σε επιμέρους αντικείμενα καθένας τους. Εξαιτίας, ακριβώς, αυτής της έντονης δραστηριοποίησης είχαμε την υλοποίηση έργων αλληλεγγύης και βοήθειας στα Άτομα με Αναπηρία, την ένταξή τους σε διάφορα προγράμματα (Ευρωπαϊκά και Εθνικά), αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Στο Δήμο Χίου υπάρχουν δομές που έχουν δημιουργηθεί από ετών για τη φροντίδα και φιλοξενία Ατόμων με Αναπηρία. Υπάρχουν προγράμματα που, σε καθημερινή βάση δείχνουν την φροντίδα και πρόνοιά τους αυτή. Επίσης, προγράμματα που έχει ενταχθεί ο Δήμος και εργάζονται Άτομα με Αναπηρία. Χρηματοδοτήσεις και συμπράξεις με φορείς που απασχολούν και ενισχύουν Άτομα με Αναπηρία. Στο τεχνικό κομμάτι, κάθε δημόσιο έργο που εκτελείται τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωτικό να έχει υποδομή και πρόσβαση για τα Άτομα με Αναπηρία. Στο τομέα της συμβουλευτικής και ψυχικής στήριξης, εκεί θεωρώ ότι έχουν γίνει τα μεγαλύτερα βήματα, τα τελευταία χρόνια, μέσα από στοχευμένες δράσεις που υλοποιούνται μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας (Πρόνοιας) του Δήμου, αλλά και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και τη Δημοτική Κοινωφελή Εταιρία (ΔΗΚΕΧ). Το ίδιο και στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και της δημόσιας εκπαίδευσης, με την καθοιονδήποτε τρόπο στήριξη των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης (μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με γενναία στήριξή μας-Δήμου).

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία και να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους.

Γι΄ αυτό και η όποια δράση μας δεν θα επικεντρωθεί μόνο στη σημερινή ημέρα και τις εκδηλώσεις που από αυτή απορρέουν, διαχρονικά και παγκόσμια, αλλά υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να δίνουμε τον καλό αγώνα για τα Άτομα με Αναπηρία, μαζί με τα Άτομα με Αναπηρία, στην καθημερινότητά μας.-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.