40.000 πλειστηριασμοί προγραμματίζονται για το 2022

 

Σε 40.000 πλειστηριασμούς ανέρχεται ο προγραμματισμός του 2022 καθώς τόσο οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων όσο και οι θεσμοί εκτιμούν πως πρέπει να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος ανακτήσεων ο οποίος ακολουθεί αυτόν της συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων.

Από την άλλη πλευρά άμεσο εμφανίζεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων κυρίως τιτλοποιημένων   από την πλευρά των θεσμών κατά  την έλευσή τους και τη συνάντησή τους με τις τράπεζες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη χρονική υστέρηση η οποία οφείλεται κυρίως:

-Στη μεγάλη καθυστέρηση που σημείωσαν οι δημοπρασίες κατά το περασμένο έτος λόγω της πανδημίας και της μη λειτουργίας των δικαστηρίων.

-Στην παραμονή σημαντικών εκκρεμοτήτων σε ότι αφορά παλιές υποθέσεις (Νόμος Κατσέλη κλπ). Παρά τον επανακκαθορισμό των δικών μεγάλος όγκος υποθέσεων αφορά την επαρχία όπου οι χρόνοι είναι εξαιρετικά αργοί.

– Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την δραστηριοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

– Στην ίδια την πορεία της πανδημίας που καθυστέρησε τις εργασίες σε κάθε επίπεδο που αφορούσε τον συγκεκριμένο τομέα.

Η εκτίμηση είναι πως ο κώδικας πολιτικής δικονομίας θα διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, αφού αυτοί μπορούν πλέον να συντελεστούν και σε τιμές χαμηλότερες αν κατ’ αρχήν αποτύχουν.

Οι μη  ανακτήσεις δανείων με δεδομένους τους χρόνους που μπορεί να έχουν πάρει παράταση αλλά είναι πεπερασμένοι εγκυμονούν κινδύνους όπως παρατηρούν έγκυροι παράγοντες της αγοράς ακόμη και κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ας μην ξεχνούμε πως θέμα τέτοιο είχε θέσει πρόσφατα η  Eurostat ωστόσο εφόσον δεν είχαν παρέλθει οι χρόνοι δεν υπήρξε και θέμα κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επομένως φαίνεται πως ξεκινά ένας δεύτερος γολγοθάς για τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία οφείλει να ενεργήσει άμεσα και με ασφάλεια προκειμένου να διασφαλίσει πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Ως γνωστόν οι εγγυήσεις δίδονται μόνον  για τις senior ομολογίες, δηλαδή για το ασφαλέστερο τμήμα της τιτλοποίησης και έχουν αξιολογηθεί με πιστοληπτική διαβάθμιση τουλάχιστον BB- από έναν οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με βάσει τις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, των θεσμών και των τραπεζών οι νέοι στόχοι λένε πως ενήμερα δάνεια υπολογίζουν να γίνουν 2-3 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 ενώ για άλλα τόσα περίπου εκτιμάται πως τα ενέχυρά τους θα έχουν ρευστοποιηθεί.

Ιδιαίτερη πίεση ασκούν οι τράπεζες στους θεσμούς προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να ασκήσουν την αντίστοιχη στην κυβέρνηση προκειμένου να εξοφληθούν για δάνεια παλιά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όπως δάνεια που έχουν δοθεί σε αναξιοπαθούντες, πυροπλήκτους αλλά και δάνεια επιχειρηματικά που είχαν δοθεί στο παρελθόν από διάφορα ταμεία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως οι τράπεζες σε πλήθος από αυτά τα δάνεια δεν εξήντλησαν τα μέσα της ανάκτησης και στηρίχθηκαν στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αντιθέτως οι τράπεζες εκφράζουν την άποψη πως εξήντλησαν όλα τα σχετικά μέσα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.