Του Ζαννίκου Αριστείδη:
Η προτομή του (που την προσπερνούμε αδιάφορα) ευρίσκεται στον μικρό προαύλιο χώρο αριστερά της εξωτερικής σκάλας που οδηγεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΟΒ. Ο λόγος για τον Βρονταδούση Παιδαγωγό και Φιλόσοφο Θεόδωρο Ιωάννη Κάστανο που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της Ελληνικής Εκπαίδευσης του περασμένου αιώνα.
Αν και πέθανε σε ηλικία μόλις 44 ετών, άφησε πίσω του έργο πρωτοποριακό για την εποχή του και μοναδικό ως προς την διαχρονική παιδαγωγική του αξία. Απόδειξη τρανή αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και το Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, φέρουν, τιμητικά, το όνομά του. Το πατρικό του σπίτι, βρισκόταν στην περιοχή του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. Τα πρώτα του γράμματα, εν καιρώ Τουρκοκρατίας, τα έμαθε στα Σχολεία Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Μούτσαινας Βροντάδου.
Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και, ακολούθως, στη Γερμανία όπου διέπρεψε στους κλάδους της Παιδαγωγικής και της Φιλοσοφίας κατακτώντας τον τίτλο του διδάκτορα Φιλοσοφίας. Ως δάσκαλος (προτού φύγει στη Γερμανία) δίδαξε στο Δημοτικό Σχολείο Βικίου ενώ, μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, τα πρωτοποριακά παιδαγωγικά του φώτα δέχτηκαν η Θεσ/νίκη, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Ανατολική Θράκη (όσο ήταν Ελληνική) και η Αλεξανδρούπολη (ήταν ο πρώτος Δ/ντής της εκεί Παιδαγωγικής Ακαδημίας).
Αυτής της μεγάλης (αλλά άγνωστης) Χιακής φυσιογνωμίας τον βίο και το έργο θα αναλύσουν και θα παρουσιάσουν δύο Πανεπιστημιακοί και τρεις “δικοί μας” εκπαιδευτικοί, την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του ΦΟΒ. Εκτιμώ ότι θα είναι μιά μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν διακεκριμένο Βρονταδούση Εκπαιδευτικό και Φιλόσοφο τούτη τη χρονιά που ο ΦΟΒ εορτάζει τα Εκατοντάχρονά του.