Το Πολιτικό Αδιέξοδο στην Ελλάδα

 

Το Πολιτικό Αδιέξοδο στην Ελλάδα και η Ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος 
Η Αντιπολίτευση σε Αδιέξοδο
Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό παραμένει εγκλωβισμένο, με την αντιπολίτευση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποτυγχάνει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας.
Αυτή η αδυναμία επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί τη δημοσκοπική του κυριαρχία, παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις Ευρωεκλογές και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Ο πρωθυπουργός διατηρεί τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, κατευθύνει κρατικά κονδύλια προς “ημέτερους” και βασίζεται στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος που του αρκεί για να παραμείνει στην εξουσία.
Η απογοήτευση, όμως, των πολιτών από τις μνημονιακές πολιτικές του παρελθόντος
και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς οδηγούν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος σε πολιτική αποστασιοποίηση ή στροφή προς εναλλακτικά δεξιότερα κόμματα.
Η Αμηχανία στα Εθνικά Θέματα
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα. Η προοπτική μιας τουρκο-συριακής συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αντίστοιχης με εκείνης που συνήφθη με τη Λιβύη, συνιστά σοβαρό γεωπολιτικό πλήγμα για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα ενισχύσει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε θάλασσα, στεριά και αέρα, υπονομεύοντας άμεσα την ελληνική κυριαρχία.
Ωστόσο, η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν υποτονική, περιοριζόμενη σε άτυπες διαρροές αντί επίσημης διπλωματικής αντίδρασης. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα εργαλεία που διαθέτει, όπως ο Χάρτης της Σεβίλλης που καταγράφει την ελληνική ΑΟΖ, ενώ καθυστερεί στη χάραξη ευθειών γραμμών βάσης και στην ανακήρυξη της ΑΟΖ βάσει της μέσης γραμμής, παρά τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.
Οικονομική Κρίση και Κοινωνική Ανασφάλεια
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση αποτυγχάνει να στηρίξει τους πολίτες που παλεύουν με την ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία. Αντί να δημιουργήσει πλούτο που να ωφελεί την κοινωνία, εξυπηρετεί τα συμφέροντα τραπεζών και funds. Τα “κόκκινα” δάνεια εκχωρούνται σε funds με εξευτελιστικές τιμές, ενώ οι δανειολήπτες αποκλείονται από τη δυνατότητα επαναγοράς τους. Το αποτέλεσμα είναι μαζικοί πλειστηριασμοί και η διάλυση της μεσαίας τάξης.
Παράλληλα, η ακρίβεια στην αγορά τροφίμων και η αδυναμία ελέγχου της αισχροκέρδειας έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το δημόσιο χρέος έχει φτάσει τα 369 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει υποχρεώσεις με χρήματα ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και ΟΤΑ μέσω repos, δημιουργώντας ένα “κρυφό” χρέος που δεν καταγράφεται στο χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Απογοήτευση και Αναζήτηση Διεξόδου
Η διαχρονική αναλγησία της πολιτικής ελίτ, η οποία έχει επιδεινωθεί με την παρούσα κυβέρνηση, έχει οδηγήσει σε έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Από τις εγκληματικές αποφάσεις του PSI, που κατέστρεψε επενδυτές και οδήγησε τις τράπεζες σε ανακεφαλαιοποιήσεις δισεκατομμυρίων, μέχρι την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας και της διαφθοράς, οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα.
Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη και λογοδοσία για τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, όπως και για τις τραγικές συνέπειες που είχε αυτή για χιλιάδες πολίτες.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής, καθώς ο ελληνικός λαός δείχνει να αναζητά νέες πολιτικές προτάσεις που θα ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών της.
Η Ώρα της Ευθύνης
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την επικοινωνιακή της στρατηγική, δεν μπορεί να αποκρύψει την αποτυχία της να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προτείνοντας πειστικές λύσεις που θα απαντήσουν στα προβλήματα της κοινωνίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις