Στο κυνήγι της προσφοράς χωρίς τον πανικό των προηγούμενων ετών έχουν ριχτεί από το πρωί οι καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνοντας στην αρχή της Black Friday προτίμηση περισσότερο στα ρούχα και λιγότερο στα ηλεκτρονικά είδη και τα βιβλία .
Στη Χίο δεν παρατηρήθηκε καμία ουρά από καταναλωτές να περιμένουν το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σήμερα, Black Friday και εξακολουθούν εδώ όλα να είναι black, δηλαδή μαύρα, τόσο για τους καταναλωτές που δεν έχουν χρήματα τέλος του μήνα για αγορές, όσο και για τους καταστηματάρχες που έχουν προσφορές και επιθυμούν ακόμα και στην κατώτερη τιμή να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Ο θεσμός που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ
Εάν βρεθείς στις ΗΠΑ και πέσεις πάνω στην «Black Friday» το πιθανότερο είναι να πάθεις ένα προσωρινό black out, από τις τρομερές εκπτώσεις σε όλα τα είδη.
Θα το πάθεις όχι μόνο επειδή δεν θα ξέρεις τι θέλεις να αγοράσεις μέσα σε μια καταιγίδα προσφορών, αλλά επειδή μπορεί και να μην προλάβεις καν τους «εκπαιδευμένους» γι’ αυτή τη μέρα Αμερικανούς. Αυτούς που δημιουργούν ατέλειωτες ουρές, που περιμένουν δώδεκα ώρες μέσα στο κρύο έξω από μεγάλες και γνωστές αλυσίδες καταστημάτων από το πρηγούμενο βράδι. Μόλις ανοίξουν οι πόρτες μετατρέπονται σε αφηνιασμένους καταναλωτές που εφορμούν μέσα στα καταστήματα συνήθως στις πέντε το πρωί σαν μην υπάρχει αύριο!
Είναι μια εικόνα που θα ήθελαν σίγουρα να αντικρύσουν κάποια στιγμή και οι ελληνικές εμπορικές αλυσίδες, όμως τα μεγέθη και οι τιμολογιακές διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Όχι ότι και εδώ δεν έχουμε τις ουρές μας, απλά είναι άλλα τα νούμερα και οι εγχώριες εκπτώσεις φθάνουν το πολύ μέχρι το 50%, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις αγγίζουν και το 70%.
Από σήμερα το πρωί στην Ελλάδα της κρίσης, τα mall, τα μαγαζιά και οι μεγάλες αλυσίδες ελπίζουν σε προσέλκυση καταναλωτών, με τις ελκυστικές τιμές που διαφημίζουν όλη την εβδομάδα μέσα από μεγάλες και έξυπνες καμπάνιες. Όσο για τις τιμές, ναι μεν εμπεριέχουν καλές εκπτώσεις, δεν αγγίζουν επ’ ουδενί όμως αυτές της Αμερικής όπου η αξία χιλιάδων προϊόντων πέφτει ακόμη και στο 80% της αρχικής.
Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες κάνουν λόγο για εκπτώσεις που φτάνουν το 70%, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί συνήθως σε προϊόντα που δεν «φεύγουν» με τίποτε, όπως μοντέλα κινητών τηλεφώνων που είναι σε stock. Οι εκπτώσεις σε νέα μοντέλα τηλεοράσεων κυμαίνονται από 20 έως 30% ενώ το ίδιο ισχύει και στις παιχνιδομηχανές, που λατρεύουν οι πιτσιρικάδες.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα άνοιξαν από τις οχτώ το πρωί, αναμένοντας τους έχοντες να ξοδέψουν μια εργάσιμη μέρα, εν αντιθέσει με την Αμερική, την χώρα που γέννησε το φαινόμενο της «Black Friday», πριν από εξήντα πέντε χρόνια.
Εκεί όπου οι ουρές είναι ατέλειωτες ουρές, η αναμονή δώδεκα και πλέον ωρών δεδομένη, όπως και το ξενύχτι μέσα στο κρύο του Νοέμβρη. Είναι όμως τέτοιου εύρους οι εκπτώσεις ώστε έξω από πολύ γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, αφηνιασμένοι καταναλωτές εφορμούν μέσα μόλις ανοίγουν οι πόρτες, συνήθως στις πέντε το πρωί!
ΗΠΑ: Οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο»
Την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αυτή που ακολουθεί την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών» όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι έχουν αργία, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Πρόκειται για την ημέρα που οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα ρούχα με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!
Το συγκεκριμένο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, που εισήλθε στο παιχνίδι της «Μαύρης Παρασκευής» μόλις πρόπερσι.
Πρόκειται για την ημέρα που στο εξωτερικό οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!
Στην χώρα μας υπάρχουν καλές προσφορές που δεν μπορούν όμως να συναγωνιστούν τις τιμές των γιγαντιαίων αλυσίδων στην Αμερική ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ειδικά στις ΗΠΑ, οι εκπτώσεις είναι εξωφρενικές, αφού μια τηλεόραση που πριν την «Black Friday» είχε δυόμιση χιλιάδες δολάρια, την συγκεκριμένη ημέρα τιμάται χίλια ή ακόμη και εννιακόσια δολάρια!
Επίσης, το έθιμο δεν διαρκεί μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά για δύο Σαββατοκύριακα, δηλαδή τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται η καταναλωτική φρενίτιδα και οι τζίροι.
Το 2014 που σημειωτέον υπήρξε για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεων, ο συνολικός τζίρος στην Αμερική εκείνο το τετραήμερο ήταν 50.900.000.000 δολάρια.
Από το χθες στο σήμερα
Από το 1952 που ξεκίνησε το «έθιμο» στην Αμερική η συγκεκριμένη ημέρα, σηματοδοτεί την αρχή της εποχής για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά πολυκαταστήματα ανοίγουν στις πέντε το πρωί-κάποια ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα-για να υποδεχθούν τις ορδές των αφηνιασμένων καταναλωτών.
Οι τελευταίοι σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές μέσα στο κρύο, περιμένοντας να ορμήξουν κυριολεκτικά μέσα στα μαγαζιά και να ξετινάξουν τις πιστωτικές τους κάρτες, αγοράζοντας όσα περισσότερα μπορούν να κουβαλήσουν. Αυτό όμως κάποιες φορές έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Ήταν το ξημέρωμα της Μαύρης Παρασκευής του 2008 στη Νέα Υόρκη, με το κρύο να περονιάζει τα κόκκαλα και δύο χιλιάδες άτομα να περιμένουν έξω από το Wall Mart και να εκνευρίζονται όσο περνούσε η ώρα. Όταν η πόρτα της εισόδου του καταστήματος άνοιξε, όρμησαν μέσα σπάζοντάς την και παρασέρνοντας μαζί τους έναν 34χρονο υπάλληλο, τον οποίο κυριολεκτικά ποδοπάτησαν.
Η φρενίτιδα ήταν τέτοια, που όχι μόνο δεν σταμάτησαν να περνούν από πάνω του, αλλά δεν άφησαν τους συναδέλφους του να επέμβουν για να τον γλιτώσουν από την μάζα που εφορμούσε στο κατάστημα με ουρλιαχτά. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι αστυνομικοί που κατέφτασαν στο σημείο, αφού η μάζα τους έσπρωχνε και τους απωθούσε.
Όταν μπήκαν όλοι μέσα ο νεαρός ήταν πλέον νεκρός…
Από την Αγγλία στην Ελλάδα
Στην Μεγάλη Βρετανία η «Μαύρη Παρασκευή» υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια και πέρυσι ο τζίρος άγγιξε το 1.500.000.000 λίρες.
Στην χώρα μας οι εκπτώσεις ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες δεν ξεπερνούν συνήθως το 40% σε συγκεκριμένα είδη, ενώ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια το 80% έκπτωσης που έκανε πριν λίγα χρόνια στην Γερμανία η Apple. Τότε που όλα της τα προϊόντα σε προσφορά, εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστη ώρα από τους φρενιασμένους πελάτες, οι οποίοι όμως δεν ποδοπατήθηκαν, αλλά περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους, ως ψυχροί Γερμανοί.
Με την κρίση να δοκιμάζει την πάλαι ποτέ υγιή οικονομικά μεσαία τάξη τα τελευταία χρόνια, η δική μας «Μαύρη Παρασκευή» είναι σαφώς πιο φτωχή σε προσφορές από αυτές των άλλων χωρών.
Είναι δεδομένο όμως ότι υπάρχουν καλές προσφορές σε πολλά προϊόντα, τα οποία έχουν ήδη τσεκάρει αυτοί που σήμερα στήθηκαν από το πρωί για να μπουν πρώτοι μέσα και να «χτυπήσουν» το αντικείμενο του πόθου τους.