Στο πλαίσιο του προγράμματος Chios Climate Chance , που υλοποιείται από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με τη συγχρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, πραγματοποιήθηκε έρευνα με θέμα τι πιστεύουν οι κάτοικοι της Χίου για την κλιματική αλλαγή.
Τα ποσοτικά και ποιοτικά ευρήματα αξιοποιήθηκαν προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατανόηση και τις ανησυχίες της τοπικής κοινότητας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, βάσει των οποίων θα σχεδιαστεί μια συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας.
Το πρόγραμμα θα αναπτύξει εργαλεία και δράσεις κατάλληλα για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγελματικού ρόλου, με σκοπό την κατανόηση ως αφετηρία για την υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας που θα επιτρέψει την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται από τους κατοίκους της Χίου ως υπαρκτό (96%) και
σοβαρό πρόβλημα (70%), γεγονός που τους προκαλεί φόβο (σχεδόν 3 στους 4),
καθώς και συναισθήματα άγχους και απογοήτευσης.
Αυτό πιθανώς συνδέεται με το ότι δηλώνουν πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στο νησί
(67%) και ενδέχεται να αποβούν καταστροφικές για τη Χίο, με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.
Επιπλέον, ανησυχούν για την έλλειψη νερού και τροφίμων, την εναλλαγή των εποχών και τις επιπτώσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Τέλος, η προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το 86% των ερωτηθέντων, θεωρείται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν είναι πολύ αργά να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή
της.
Παρόλο που θεωρούν ότι την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις (σχεδόν 3 στους 4 πιστεύουν αυτό), οι κάτοικοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τον τόπο τους και είναι πρόθυμοι να δράσουν, αλλά ζητούν μεγαλύτερη κινητοποίηση από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα.
Σημαντικό είναι ότι το 88% δηλώνει ηθική υποχρέωση να συμβάλλει στον μετριασμό των
επιπτώσεών της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 55% των Χιωτών αποδίδει την κλιματική αλλαγή κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ένα ενδιαφέρον εύρημα, καθώς το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 90% (έρευνα διαΝΕΟσις 2022).
Αυτό το κενό κατανόησης ενισχύεται από την πεποίθηση ότι 1 στους 3 πιστεύει
πως υπάρχουν αντικρουόμενα επιστημονικά στοιχεία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε και η παρούσα έρευνα,
αποκλειστικά στους κατοίκους της Χίου, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα όλων των ηλικιακών ομάδων και γεωγραφική κάλυψη. Συγκεκριμένα, συνολικά 405 συμμετέχοντες από 28 τοπικές κοινότητες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, ενώ 117 εκπρόσωποι πολιτών, τοπικών αρχών και φορέων συμμετείχαν σε ομάδες εστίασης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: Chios Climate Chance