Συνεχής σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Τι λένε οι ειδικοί για το ηφαίστειο


Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το ηφαίστειο του νησιού. Ο Θανάσης Γκανάς, Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι αν και παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, δεν είναι βέβαιο αν ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ ήταν ο ισχυρότερος. Από τις 31 του μηνός, έχουν καταγραφεί 169 σεισμοί μεγέθους από 4 έως 5,2 Ρίχτερ, σε ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Όπως εξήγησε, η ανύψωση του εδάφους που καταγράφεται μέσω δορυφορικών δεδομένων σχετίζεται με την εισχώρηση μάγματος, το οποίο προκαλεί παραμόρφωση στο υπέδαφος. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τα ηφαίστεια της περιοχής.

Σχετικά με το αν το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει», ο κ. Γκανάς τόνισε ότι οι μετρήσεις, τόσο οι γεωδαιτικές όσο και εκείνες που πραγματοποιούνται από τον Στρατό, δείχνουν ότι η ανύψωση οφείλεται στην κίνηση μάγματος. Παρόλο που παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Άνυδρο, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη, δεν υφίσταται άμεση απειλή για το ηφαίστειο, την Καλντέρα ή το Κολούμπο.

Το μάγμα που έχει ήδη ανέλθει στον στερεό φλοιό υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα περίπου στο μισό της ηφαιστειακής κρίσης του 2011-2012, η οποία είχε φτάσει τα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

Σχετικές δημοσιεύσεις