Τα ΚΑΠΗ γίνονται Κέντρα Φιλίας

«Αναβαθμίζουμε τα ΚΑΠΗ σε Κέντρα Φιλίας, σε ζωντανούς και δημιουργικούς χώρους»

Στη δημιουργία ενός νέου, ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος το 2025 για την ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σε Κέντρα Φιλίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Όποιος θεσμός είναι πετυχημένος -και τα ΚΑΠΗ είναι πετυχημένος θεσμός- και αντέχει στη διάρκεια του χρόνου και τον έχουν αγκαλιάσει οι τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο θα τον συνεχίσουμε αλλά και θα τον αναβαθμίσουμε. Γι’ αυτό θα βγάλουμε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενισχυθούν, να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονισθούν όλα τα ΚΑΠΗ της Χώρας, με τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και καινούργια όπου κρίνουν οι δήμαρχοι με σκοπό να γίνουν σύγχρονα Κέντρα Φιλίας και να προσελκύσουν και νέους δημότες, νέους πολίτες σε κάθε περιοχή».

«Έχουμε περίπου 1000 ΚΑΠΗ στη χώρα με γεωγραφική διασπορά. Φανταστείτε ότι στην Αθήνα έχουμε 66 δήμους και κατά μέσο όρο έχουμε 3 με 4 ΚΑΠΗ. Τα ΚΑΠΗ είναι ένας θεσμός που ταυτίζεται με την καθημερινότητα που ιδρύθηκε το 1984 με πόρους από το τότε Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Σήμερα μετά από 40 χρόνια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται για να βάλει το δικό της λιθαράκι στην αναβάθμιση αυτού του θεσμού που είναι πετυχημένος. Αναβάθμιση σημαίνει κτιριακή, καθώς θα υπάρχει μια γκάμα δαπανών που μπορούν να γίνουν. Εμείς θέλουμε να γίνουν ζωντανοί χώροι που μπορούν να γίνουν Κέντρα Φιλίας,
όπως είναι σήμερα με τις χορωδίες, τις εκδρομές, με εργαστήρια δεξιοτήτων, με διάφορες άλλες δραστηριότητες που θα ομορφαίνουν, που θα γεμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

«Το πρόγραμμα θα τρέξει μέσα στο 2025. Η κάθε δημοτική Αρχή θα έχει το ελεύθερο και μάλιστα θα υπάρχει ένας Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας να κάνει και να διαμορφώσει αυτά τα Κέντρα Φιλίας με δραστηριότητες που κάθε δημοτική Αρχή νομίζει. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Το Υπουργείο Εσωτερικών βάζει το καλούπι. Βάζει τον γενικό κανόνα. Από εκεί και πέρα υπάρχει το αυτοδιοίκητο και
κάθε δημοτική Αρχή μπορεί να διαμορφώσει με τις ιδέες που έχει. Εμείς δεν λέμε όχι σε πρωτοβουλίες, σε νέες δραστηριότητες, δεν λέμε όχι στο να αναπτύξουν ό,τι ιδέα υπάρχει είτε από μέλη που είναι μέσα στα ΚΑΠΗ είτε από δημοτικούς συμβούλους είτε από δημάρχους. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν αυτά τα Κέντρα Φιλίας και να υπάρχουν ουσιαστικά σε κάθε τοπική κοινωνία. Και αν θέλετε, θέλουμε να τα διαμορφώσουμε σε σύγχρονα Κέντρα Φιλίας. Αυτή τη στιγμή η ονομασία ΚΑΠΗ έχει κάνει τον κύκλο της και το λέω γιατί δεν είναι τα ΚΑΠΗ χώροι για κάποια προχωρημένη ηλικία. Τα ΚΑΠΗ είναι πραγματικά χώροι ζωντανοί με ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουνε, είναι ζωντανές κοινότητες μέσα σε κάθε περιοχή».

Σχετικές δημοσιεύσεις