Η έλευση των 40 δασοκομάντος μαζί με τις οικογένειες τους, που αποτελούν ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πυροπροστασία του νησιού, σήμανε «καμπανάκι» για την ανάγκη αποφυγής πυρκαγιών και καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και των ακίνητων περιουσιών των δημοτών. Ωστόσο, μπορεί η πρόσληψη τους στο νησί να προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τις επευφημίες της κοινωνίας, η στέγασή τους στάθηκε ως κώλυμα στους αρμόδιους φορείς λόγω έλλειψης τοποθεσίας, ώστε και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να διαμένουν στη Χίο υπό κατάλληλες συνθήκες.
Για να επιλυθεί το ζήτημα που ταλάνισε τόσο τους ίδιους, προκαλώντας αγωνία, όσο και των αρμόδιων αιρετών, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών των Καρδαμύλων, σήμανε τον «καταλύτη», με την δωρεάν παραχώρηση οικοδομικού κτιρίου με το εύρος χρήσης 20 ετών, καθώς και την προθεσμία ανέγερσης του κλιμακίου εντός 2 ετών.
Προσπάθειες εύρεσης ακινήτου είχαν προηγηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όμως με τη συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής και της Φιλοπτώχου, παραχωρήθηκε από την τελευταία, οικόπεδο περίπου 800 τ.μ. εντός οικισμού, κατάλληλο για το πυροσβεστικό κλιμάκιο.
Κατά τις δηλώσεις του αναφορικά με το ζήτημα, ο Δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, διευκρίνισε πως τα σενάρια που μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο, αριθμούνται σε δύο, με το πρώτο να αποτελεί την αναδιαμόρφωση ενός ήδη προκατασκευασμένου κτιρίου το οποίο θα ανταποκρίνεται επαρκώς στις όποιες προϋποθέσεις, και το δεύτερο την προφανή ανέγερση κτιρίου. Ο κ. Μαλαφής ωστόσο τόνισε, ότι για να προκύψει ένα από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια, θα πρέπει πρώτα να αποδοθούν τα εκάστοτε κονδύλια και να υπολογιστούν, για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.