Αναβάθμιση του Λιμανιού του Πειραιά: Συνάντηση Κικίλια – Fang Qiu

 

Την άμεση αναβάθμιση της καθημερινότητας των επιβατών που διέρχονται από το λιμάνι του Πειραιά έθεσε ως προτεραιότητα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Fang Qiu.

Έργα με Χαμηλό Κόστος και Υψηλό Όφελος

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης επενδύσεων από την κινεζική πλευρά, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, με χαμηλό κόστος, αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία των ταξιδιωτών και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Στις προτεινόμενες βελτιώσεις περιλαμβάνονται:
✅ Έργα ύδρευσης και καθαριότητας
✅ Πρόσβαση σε δωρεάν δίκτυο WiFi
✅ Κατασκευή περισσότερων επιβατικών σταθμών και στεγάστρων
✅ Αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας
✅ Καλύτερη πληροφόρηση δρομολογίων για τους επιβάτες

Δέσμευση της Κινεζικής Πλευράς

Ο Κινέζος Πρέσβης, Fang Qiu, διαβεβαίωσε ότι οι ανωτέρω προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη του λιμανιού μέσω της επένδυσης της COSCO. Αναγνώρισε, επίσης, τη μακροχρόνια συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, η οποία επιβεβαιώθηκε σε κρίσιμες στιγμές, όπως η εκκένωση Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη με τη συνδρομή ελληνικών πλοίων.

Νέα Ελληνο-Κινεζικά Ναυπηγικά Σχέδια

Στη συνάντηση τέθηκε και η ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, με τον κ. Κικίλια να υπογραμμίζει την ανάγκη συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στον τομέα της ναυπήγησης. Ο Πρέσβης Fang Qiu πρότεινε, μάλιστα, τη διερεύνηση ελληνο-κινεζικών κοινοπραξιών για την κατασκευή πλοίων στην Ελλάδα.

Πράσινη Μετάβαση και Ανταγωνιστικότητα

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις στον ναυτιλιακό τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης στις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση. Συμφώνησαν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνονται με τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το παγκόσμιο εμπόριο.

Σχετικές δημοσιεύσεις