Μια ημέρα με την ΕΒΑΤ

Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός 1

 

Βρισκόμαστε στα μέσα του Μαρτίου και η άνοιξη έχει μπει για καλά. Ευκαιρία λοιπόν η ΕΒΑΤ ακολουθώντας τα νεώτερα έθιμά μας, να μας μαζέψει, να μας οδηγήσει σε κάποια εκκλησία, να ακούσομε τους Β΄ Χαιρετισμούς, να βρεθούμε όλοι μαζί και να θυμηθούμε τα παλιά.
Πράγματι συγκεντρωθήκαμε στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott (πρώην Χανδρή) όπου μας περίμενε το Χιώτικο (ως συνήθως) πούλμαν της εταιρείας «Κανάρης», με τον Χιώτη όδηγό του και την κορούλα του!…
Είμεθα στο σύνολο 44 άτομα, 37 Βρονταδούσοι και 7… «φιλοξενούμενοι». Εγώ από τους 37 Βρονταδούσους, λόγω ηλικίας, τους μισούς δεν τους γνώριζα!… Το γενικό πρόσταγμα το είχε η κ. Γαρυφαλλιά Νεαμονιτού, την οποία την έχει βαπτίσει η σύζυγός μου και ως εκ τούτου γνωριζόμαστε πολύ καλά. Ο νυν Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΒΑΤ ήσαν
απασχολημένοι (εργαζόμενοι) και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν!…

Το πρόγραμμα εκτός από τον εκκλησιασμό και την παρακολούθηση των Χαιρετισμών σε μοναστήρι της περιοχής Θηβών (60-70 χιλιόμετρα απόσταση εν συνόλω) περιελάμβανε και γεύμα (μεσημεριανό) σε εστιατόριο της περιοχής και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, το οποίο μουσείο απλώνεται σε μια έκταση 1.000 τ.μ.(!!!) και εκτός από τον κυρίως μουσειακό χώρο περιλαμβάνει και χώρο με ψηφιακές εφαρμογές και τα υπολείμματα ενός
μεσαιωνικού πύργου!.

Αγαπητοί Αναγνώστες,
Επειδή δεν είμαι ειδικός κι επειδή τέτοιο μουσείο δεν έχω ξαναδεί κάπου αλλού, επιτρέψτε μου να παρακάμψω την περιγραφή του, συνιστώντας σε όποιον επιθυμεί να το επισκεφθεί να αφιερώσει τουλάχιστον 3-4 ώρες, διότι με 40(;) λεπτά που διαθέσαμε, χωρίς ξενάγηση, χάσαμε (μας διέφυγαν) αρκετά πράγματα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς, η ιστορία των Θηβών είναι (σχεδόν) όση και η ιστορία των Αθηνών!…
Ακολουθώντας το πρόγραμμα, αφού φάγαμε (αρκετά καλά) και κουβεντιάσαμε επ’ολίγον για να περάσει η ώρα, βρεθήκαμε σε γυναικείο μοναστήρι με τον περίεργο τίτλο «Η Μήτηρ του Ηγαπημένου» για να παρακολουθήσομε τη Β΄ Στάση των Χαιρετισμών.
Το μοναστήρι (Ιερόν Ησυχαστήριον) ευρίσκεται σε μια περιοχή έξω από τη Θήβα που ανήκει στο χωριό Κλειδί Θηβών, στη θέση Καστρί ή Άγιος Κωνσταντίνος, και εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1976(!!!) (τα θαυμαστικά δικά μου, για τη… «νεαρή» ηλικία του), σε μια πανέμορφη περιοχή, με μια ποικιλία χρωματική 2 , όπου προϋπήρχαν 2-3 ιερά προσκυνήματα (μεγάλη ιστορία!…). Στην ίδρυση της Μονής συνέβαλε και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, όπου ως
Πρωτοσύγκελος – τότε – της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, υπέδειξε τον τόπο και «με την ευλογία Του πορεύθηκε η Μονή» (όπως γράφει το σχετικό ενημερωτικό έντυπο). Τελικά, 6 Σεπτεμβρίου 1978 έγινε η πρώτη εγκατάσταση μοναχών, οι οποίες μοναχές είχαν ήδη προετοιμαστεί και για τη βυζαντινή μουσική, και για την αγιογραφία, και για τα άλλα διακονήματα, απαραίτητα για τη λειτουργία της Μονής!…
Μέσα στις πολλές πνευματικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στη σωστή λειτουργία του Ιερού Ησυχαστηρίου, ήσαν και ο Άγιος Παΐσιος και ο Άγιος Πορφύριος, με τον τρόπο του ο καθένας!… Το καθολικό της
Μονής είναι αφιερωμένο στα «Εισόδια της Θεοτόκου» (21 Νοεμβρίου), η δε ονομασία της προέρχεται από τη σκηνή των τελευταίων στιγμών του Ιησού στον σταυρό και επί της γης. Όπως διαβάζομε στο Κατά Ιωάννη
Ευαγγέλιο 19, 25-27, ο «ηγαπημένος» μαθητής του Ιησού ήταν ο Ιωάννης, και η Θεοτόκος έγινε (ονομάσθηκε) και «μητέρα του ηγαπημένου».
Αλλά, αγαπητοί αναγνώστες μου, Χιώτες και μη Χιώτες, πολύ σας κούρασα. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει κι έχω γράψει πολλές φορές: Χάνοντας την πίστη μας 3 και ξεχνώντας τα ήθη και τα έθιμά μας, σιγά-σιγά (βαθμηδόν, αν προτιμάτε) χάνομε και την εθνικότητά μας!…

Σταματώ εδώ, ήδη πολύ σας κούρασα!…

Επαναλαμβάνω τα ευχαριστώ μου στο Δ.Σ. της ΕΒΑΤ και όλων των Σωματείων που κρατάνε την Ελλάδα μας ζωντανή, μας κρατάνε δηλαδή ζωντανούς!…

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση στη Χίο μας (εγώ θα πάω, δεν χάνω και το ρουκετοπόλεμο).

Με Χριστιανική Αγάπη,

Αναστάσιος Ι.
Τριπολίτης
Ιατρός

1 Ο κ. Τριπολίτης κατάγεται από τον Βροντάδο της Χίου και έχει διατελέσει στο παρελθόν και Πρόεδρος της Ενώσεως Βρονταδουσίων Αττικής.

2 Αντιγράφω από το μικρό σχετικά έντυπο (βιβλιαράκι) που αγόρασα από το «κατάστημα» (εκθετήριο;) του Μοναστηριού.

3 Αναφέρομαι στο διασυρμό του Κλήρου (των ιερέων κυρίως) σε δύο τουλάχιστον «σήριαλ» της ελληνικής τηλεόρασης. Δεν υπάρχει κάποια Αρχή ή εξουσία να τους βάλει στη θέση τους; Είπαμε, ΟΧΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, αλλά ως εκεί. «Μέτρον Άριστον».

Σχετικές δημοσιεύσεις