Ν. Μηταράκης: Ο Έλληνας πολίτης σήμερα πληρώνει λιγότερα και σε άμεσους και σε έμμεσους φόρους – Μείωση φόρων το 2025 άνω του 1.1 δισ. Ευρώ


 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων» πραγματοποίησε ο βουλευτής ΝΔ Χίου, Νότης Μηταράκης ως Εισηγητής του εν λόγω νομοσχεδίου, το πρωί της Τρίτης (11/02/2025).

Αναφερόμενος στην συστηματική μείωση της επίπτωσης της έμμεσης φορολογίας στο εισόδημα των πολιτών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «σήμερα ο πολίτης πληρώνει λιγότερα! Και σε άμεσους φόρους και σε έμμεσους φόρους. Και ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί τα εισοδήματά των πολιτών. Φέτος, όπως ψηφίσαμε στον Προϋπολογισμό του 2025, προχωρήσαμε σε μείωση φόρων άνω του 1,1 δισ. ευρώ », ενώ σημείωσε πως «έχουμε δει αύξηση στα έσοδα από τους φόρους νομικών προσώπων. Έχουν υπερδιπλασιαστεί αυτά τα έσοδα σε σχέση με το 2019, ως αποτέλεσμα της υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της φιλο-επενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης κωδικοποίησης, σημειώνοντας πως συμβάλλει στη «βελτίωση της ποιότητας του ρυθμιστικού πλαισίου, την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των φορολογουμένων», ενώ παράλληλα τόνισε πως «προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια, αύξηση των εσόδων, μείωση των δαπανών και εξοικονόμηση χρόνου μέσω της αποτελεσματικότερης νομοθεσίας και τονώνει την ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την κοινωνική πρόνοια.»

«Στόχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας κοινωνικά δίκαιης φορολογικής πολιτικής, η οποία συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, μειώνει το φορολογικό βάρος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, βοηθάει στην έρευνα και την καινοτομία και προφανώς φροντίζει να συλλέγει τα φορολογικά έσοδα. Καταλυτικής σημασίας για την Κυβέρνηση αποτελεί, η καταπολέμηση της κοινωνικά άδικης φοροδιαφυγής.», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά, στην Κωδικοποίηση της Ελληνικής Νομοθεσίας, διευκολύνοντας τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη. Ένα φιλόδοξο έργο το οποίο ξεκίνησε με τον νόμο 4622/2019 με την επανασύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, που πλέον υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει 19 κωδικοποιήσεις.

Είχα τη χαρά ως Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου να εισηγηθώ στην Ολομέλεια, στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο,

  1. την Κύρωση του Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών (ν. 4939/2022, Α΄ 111) – Κώδικας Ασύλου – και
  2. τον Κώδικα Μετανάστευσης, όπου εκτός από την κωδικοποίηση, πραγματοποιήσαμε και τον εξορθολογισμό των διατάξεων για τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης και την προσθήκη νέων καινοτόμων αδειών θεωρήσεων με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Η κωδικοποίηση του δικαίου αποτελεί πρακτική καλής νομοθέτησης, η οποία συντείνει στην ασφάλεια δικαίου και αποτελεί βάση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας.

Με το παρόν νομοσχέδιο, κωδικοποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις δώδεκα (12) νομοθετημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων, στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών (ν. 5135/2024), στον Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ν. 1676/1986), στον Φόρο Ασφαλίστρων (ν. 3492/2006), στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (ν. 4389/2016), στο Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας (ν. 4389/2016), στο Τέλος Συνδρομητικής Τηλεόρασης (ν. 4389/2016), στον Ειδικό Φόρο Ειδών Πολυτελείας (ν. 3833/2010), στο Τέλος Διενέργειας Παιγνίων με Παιγνιόχαρτα (ν. 2517/1997), στην Εισφορά Δακοκτονίας (α.ν. 112/1967), στο Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ν. 4211/2013) και στα Τέλη Κυκλοφορίας (ν. 2367/1953), χωρίς να επέρχονται ουσιαστικές μεταβολές επ’ αυτών. Όπως επιβεβαιώνει, στην έκθεση του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Για να προλάβω οποιαδήποτε σχόλιο περί νέων φόρων. Με τον παρών Κώδικα δεν αλλάζει κάτι στην κείμενη νομοθεσία, δεν επιβάλλεται κάτι καινούριο, δεν εισάγεται κάποιος καινούριος φόρος.

Το παρόν σχέδιο «Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων» αποτελείται από 63 άρθρα, κατανεμημένα σε 10 βιβλία και στόχο έχει:

(α) να αποδώσει τις κωδικοποιούμενες διατάξεις κάθε φορολογίας (βιβλίου) με τρόπο εύληπτο και συστηματοποιημένο,

(β) να άρει τις γλωσσικές και ορολογικές ασυνέπειες και αναντιστοιχίες,

(γ) να απαλείψει σειρά από διατάξεις είτε διότι έχουν καταργηθεί σιωπηρά από νεότερες είτε διότι πλέον ελλείπουν ή έχουν καταργηθεί ρητά οι προϋποθέσεις εφαρμογής της,

(δ) να παραλείψει από την εισαγωγή στον Κώδικα διατάξεις που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο και

(ε) να εναρμονίσει τη χρησιμοποιούμενη ορολογία κάθε βιβλίου με την ορολογία του Κώδικα Φορολογικής Δικαιοσύνης, που πρόσφατα κυρώθηκε.

Τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης κωδικοποίησης είναι προφανή. Πρώτον, η βελτίωση της ποιότητας του ρυθμιστικού πλαισίου, η καλύτερη ενημέρωση και προστασία των φορολογουμένων. Προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια, αύξηση των εσόδων, μείωση των δαπανών και εξοικονόμηση χρόνου μέσω της αποτελεσματικότερης νομοθεσίας. Και τέταρτον, τονώνει την ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την κοινωνική πρόνοια.

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας κοινωνικά δίκαιης φορολογικής πολιτικής, η οποία συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, μειώνει το φορολογικό βάρος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, βοηθάει στην έρευνα και την καινοτομία και προφανώς φροντίζει να συλλέγει τα φορολογικά έσοδα.

Καταλυτικής σημασίας για την Κυβέρνηση αποτελεί, η καταπολέμηση της κοινωνικά άδικης φοροδιαφυγής. Μέτρα όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, που αποτελούσε επίτευξη ενός εκ των βασικών οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η υποχρεωτική χρήση POS σε πρόσθετους κλάδους, η εκτίναξη της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών, η αύξηση της απασχόλησης και η έκτακτη εισφορά σε κλάδους που είχαν υψηλά κέρδη τις προηγούμενες χρονιές, συνέβαλαν καταλυτικά στην θετική πορεία των δημοσίων εσόδων. Εξηγούν την υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων το 2024.

Όχι δηλαδή η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, όπως λανθασμένα είχε ισχυριστεί η Αντιπολίτευση. Καθώς ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού είχε προβλεφθεί στον περσινό προϋπολογισμό.

Ούτε η Κυβέρνηση προχώρησε στην εισαγωγή κάποιων νέων φόρων ή την αύξηση υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών.

Η υπεραπόδοση αυτή επέτρεψε να ενισχύσουμε περεταίρω την Άμυνα, την Παιδεία, την Υγεία, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Να κάνουμε κοινωνικά ορθές δαπάνες, όπως να ενισχύσουμε τις εφημερίες ιατρών και το επίδομα γέννησης.

Λανθασμένα, ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, ότι αυξήθηκαν οι φόροι. Αντίθετα στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά οι φόροι, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και όπως είπα και χθες στην Επιτροπή, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2023, σε σχέση με το 2022, εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ, καθώς από 42,8% έπεσε στο 40,7%.

Την τελευταία πενταετία, έχουμε κάνει 72 μειώσεις φόρων και εισφορών, εκ τω οποίων, 23 μειώσεις έμμεσων φόρων. Μειώνουμε επίσης, την εξάρτηση της ελληνικής οικονομάς στους έμμεσους φόρους. Ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς πολλές φορές στην Ολομέλεια της Βουλής. Το 2019, οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούσαν στο 67% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Σήμερα έχουν ήδη μειωθεί στο 62%. Και αυτό δείχνει  μια συστηματική μείωση της επίπτωσης της έμμεσης φορολογίας στο εισόδημα των πολιτών. Άρα σήμερα ο πολίτης πληρώνει λιγότερα! Και σε άμεσους φόρους και σε έμμεσους φόρους. Και ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί τα εισοδήματά των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύξηση έχουμε δει στα έσοδα από τους φόρους νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις πλέον πληρώνουν περισσότερα από τα φυσικά πρόσωπα στο μείγμα των φορολογικών εσόδων του κράτους. Έχουν υπερδιπλασιαστεί αυτά τα έσοδα σε σχέση με το 2019, ως αποτέλεσμα της υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της φιλο-επενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, στην κατεύθυνση της προαγωγής της έρευνας και της καινοτομίας, η Κυβέρνηση με το πρόσφατα ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο προχώρησε σε γενναιόδωρες εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να πρωτοπορεί στον τομέα της καινοτομίας. Μειώσαμε επίσης τη φορολογία για την εισφορά κεφαλαίων σε κεφαλαιουχικές εταιρίες, οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Εκτός των ανωτέρω στη φορολογική πολιτική, είναι σημαντικό να τονίσω τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης που είναι εμφανή στην αγορά εργασίας. Ο μέσος μισθός ανήλθε στα 1.342 ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2023 (1.251 ευρώ) και συνολική αύξηση 28,3% από το 2019 (1.046 ευρώ). Η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε στο 76,4%, 1,6% πάνω από το 2023 και 7,2% πάνω από το 2019 (74,8% το 2023 και 69,20% το 2019). Πολλοί περισσότεροι Έλληνες δουλεύουν, πολλοί περισσότεροι Έλληνες από αυτούς δουλεύουν σε πλήρη απασχόληση και με τον μέσο μισθό να έχει αυξηθεί κατά 28% από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια (από το 2013), η πλειοψηφία των εργαζομένων (53,7%) λαμβάνει μισθό άνω των 1.000 ευρώ (έναντι 46,3% το 2023 και 36,3% το 2019). Ενώ, τον Απρίλιο του 2025 αναμένεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, με ταυτόχρονη προστασία και στον ιδιωτικό αλλά πλέον και στον δημόσιο τομέα. Επίσης, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έχουν αυξηθεί οι καταγεγραμμένες υπερωρίες, προστατεύοντας τους εργαζόμενους από τη μάστιγα του παρελθόντος, την αδήλωτη υπερεργασία αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ήδη το πρώτο χρονικό διάστημα εφαρμογής αυτού του μέτρου, έχουν καταγραφεί παραπάνω 815 χιλιάδες υπερωρίες.

Το 2025 η Ελλάδα προχωράει με ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, προς τον μεγάλο εθνικό στόχο, της ουσιαστικής σύγκλισης εισοδημάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλύπτοντας κενά δεκαετιών, λανθασμένες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, ξεπερνώντας, με βιώσιμο τρόπο, τις αρνητικές συνέπειες των μνημονίων. Κοιτάμε το μέλλον, με αισιοδοξία. Από το 2019, κάναμε ουσιαστικά και μετρήσιμα βήματα προόδου. Σε κάποιους τομείς άλματα μπροστά. Χωρίς να παραγνωρίζουμε, και σίγουρα χωρίς έπαρση, τις δυσκολίες που εξακολουθούν να βιώνουν συμπολίτες μας. Επηρεασμένοι από αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Μπορώντας όμως με αξιοπιστία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να υλοποιήσει πολιτικές σύνεσης, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Συγκρίνοντας με το 2019, το 2025, το ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 62 δισ. ή 34%! (2019:185, 2025: 247). Ενώ το δημόσιο χρέος είναι μειωμένο κατά 36 ποσοστιαίες μονάδες (από 183,2% σε 147,5%) (2019-2025). Έχοντας απομακρυνθεί, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και ανακτήσει ως χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Φέτος, όπως ψηφίσαμε στον Προϋπολογισμό του 2025, προχωρήσαμε σε μείωση φόρων άνω του 1,1 δισ. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για ασφαλισμένες κατοικίες (18 εκ.), μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (440 εκ.), καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και όλων όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» (238 εκ.). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2019 πληρώναμε οι Έλληνες πολίτες μισό δισεκατομμύριο! Μονιμοποιούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (100 εκ.), στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τους αγρότες μας.

Η Κυβέρνηση με συστηματική προσπάθεια πετυχαίνει μετρήσιμους στόχους, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, βελτιώνοντας το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, παρά τις διαρκείς εξωγενείς κρίσεις. Με σταθερότητα και σχέδιο.

Ο παρών κώδικας αποτελεί ένα θετικό βήμα καλής νομοθέτησης και καλώ τα κόμματα της Βουλής να τον στηρίξουν.

Σας Ευχαριστώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις