Natura 2000: Αντιρρήσεις και προβληματισμοί για τις επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη

 

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας, ανοιχτή διαβούλευση για τη μελέτη των περιοχών «Natura 2000» στην περιοχή της Βόρειας Χίου, η οποία αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2025. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Παντελής Μπουρνιάς, ανακοίνωσε τη συνέχεια της διαδικασίας και πραγματοποίησε μια πρώτη σύσκεψη με φορείς και κατοίκους. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις πιθανές συνέπειες του χαρακτηρισμού των περιοχών ως «Natura 2000».

Ο κύριος προβληματισμός των συμμετεχόντων αφορά τις απαγορεύσεις που ενδέχεται να επιφέρει η ένταξη των περιοχών στο δίκτυο «Natura 2000», κυρίως όσον αφορά την αλλαγή χρήσης γης, τους περιορισμούς στην τουριστική δραστηριότητα και τις επιπτώσεις στις ιδιοκτησίες των κατοίκων. Ο Δήμαρχος Οινουσσών και άλλοι τοπικοί εκπρόσωποι ζήτησαν να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών, ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να μην οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Μεννής από τον κυνηγετικό σύλλογο επεσήμανε ότι η μελέτη φαίνεται να είναι μια θεωρητική προσέγγιση χωρίς την απαραίτητη πραγματική εκτίμηση των τοπικών δεδομένων. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της Αμανής, σημειώνοντας ότι η μελέτη επιτρέπει την τοποθέτηση 150 ανεμογεννητριών, κάτι που δεν περιορίζεται, παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις για άλλες δραστηριότητες.

Η παράταση της διαβούλευσης και η προγραμματισμένη νέα σύσκεψη με την παρουσία των μελετητών αναμένεται να προσφέρει την ευκαιρία για μεγαλύτερη ενημέρωση και συζήτηση των επιπτώσεων και των λύσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη μελέτη της περιοχής «Natura 2000» στη Βόρεια Χίο, θεωρώντας ότι η εφαρμογή της ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ερήμωση της περιοχής, ενώ προβάλλεται ως στόχος η περιβαλλοντική προστασία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή χρήσης γης, οι περιορισμοί στην τουριστική ανάπτυξη και οι συνέπειες στους κατοίκους και τις ιδιοκτησίες τους.

Ο κ. Καρατζάς, εκπρόσωπος από τις Οινούσσες, υπογράμμισε ότι οι μελετητές πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινοτήτων, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την ευημερία των κατοίκων. Αυτές οι ανησυχίες καθιστούν την ανάγκη για μεγαλύτερη διαβούλευση και επανεξέταση της μελέτης επιτακτική, ώστε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις