Σχολιάζοντας την Τοπική Επικαιρότητα (ΝΟ 164/ 18-12-2024)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Τελικά, δεν είναι να εμπιστεύεται κανείς κανέναν ! Εδώ και ένα χρόνο έχουν μετατραπεί αιρετοί της αυτοδιοίκησης σε ΄΄εκπροσώπους Τύπου΄΄ της κεντρικής διοίκησης, γύρω από τις εξελίξεις στο φράγμα Κόρης Γεφύρι. Σχεδόν κάθε 2-3 εβδομάδες κάνουν δημόσιες δηλώσεις για ζητήματα που δεν εξαρτώνται από τους ίδιους, βάζοντας ΄΄πλάτη΄΄ στην κυβέρνηση, προφανώς διότι κάτι αναμένουν, σε προσωπικό επίπεδο καθείς … Ο κόσμος έχει, πλέον, αντιληφθεί ότι ΄΄κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας΄΄ … Πριν από δυο χρόνια μας έλεγαν -οι της κυβέρνησης- ότι το 99% του φράγματος έχει τελειώσει και υπολείπεται το 1%, ενώ τρέχαμε σε εγκαίνια και προεκλογικές εκδηλώσεις. Από τότε μέχρι σήμερα δόθηκαν άλλες 3-4 δεσμεύσεις, με αντίστοιχες καθυστερήσεις και αναβολές, ενώ διαρκώς προκύπτουν νέα εμπόδια, που η Πολιτεία επιχειρεί να υπερπηδήσει με ρυθμούς χελώνας… Τώρα μας λένε ότι θα τελειώσει το 2026-27 ! Εάν το 1 % θέλει ακόμη τρία χρόνια τι να πούμε ! Πάντως, θυμηθείτε ότι, η παρούσα κυβέρνηση θα απέλθει και φράγμα δεν θα έχει παραδοθεί. Όπως δεν θα έχει παραδοθεί και δικαστικό μέγαρο !

*Τις ημέρες αυτές συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από το πρόωρο φευγιό στην αιωνιότητα, του πρώτου αιρετού Νομάρχη Χίου Γιώργου Καλουτά. Ο αείμνηστος Γιώργος Καλουτάς έβαλε τις βάσεις για να στηθεί μια σύγχρονη Νομαρχία, ως πρόδρομος για την αιρετή Περιφέρεια, ενώ πραγματοποίησε έργα στο νησί που άλλοι ούτε καν τα φαντάζονταν. Όσα έκαμε εκείνος στις δυο θητείες του, άλλοι θα ήθελαν τουλάχιστον πέντε για να κάνουν τα μισά από αυτά. Όσο κι αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό που θα πω, εν τούτοις η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι Δήμαρχοι που έκαναν μεγάλα έργα πνοής στη Χίο -τις τελευταίες δεκαετίες- ήταν οι: Γιάννης Μπουμπάρης (ως Δήμαρχος Χίου), Πολύδωρος Λαμπρινούδης (ως Δήμαρχος Καμποχώρων και μετέπειτα Νομάρχης), Μάρκος Μεννής (ως Δήμαρχος Βροντάδου και κυρίως ως Δήμαρχος Χίου) και ο Νομάρχης Γιώργος Καλουτάς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους διοργάνωσαν αγώνα δρόμου εις μνήμην του, την προηγούμενη Κυριακή (κι ας μην είχε την δέουσα προβολή το όλο εγχείρημα). Βέβαια, κάθε γεγονός στην πολιτική και κοινωνική βιοτή του τόπου έχει τη σημασιολογία του. Το να βλέπουμε π.χ. κάποιον που στο παρελθόν συγκρούστηκε σφόδρα με κάποιον, κατακρίνοντας την πορεία του, να μιλά σήμερα θετικά για εκείνον, θύμισε στη σκέψη των περισσοτέρων συμπολιτών μας τη λαϊκή φράση: <<Πέθανε να σ’  αγαπώ, ζιέ να σου ΄χω μάχη>>…! Ή το πόσο φαιδροί μπορούν να γίνουν οι πολιτικοί…

 

*Για το χωροταξικό του ενιαίου Δήμου Χίου, γράψαμε και πριν δυο εβδομάδες. Αναμένουμε να ληφθεί Απόφαση, ως υπήρξε υπόσχεση (δημοσία, προ των εκλογών), για τον καθορισμό τριών Δήμων στο Νησί (βόρειος με τις ενότητες Ομηρούπολης, Καρδαμύλων, Αμανής, κεντρικός με τον ενότητες Χίου, Καμποχώρων, Αγίου Μηνά, νότιος με τις ενότητες Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων). Εάν δεν το υλοποιήσει και η παρούσα δημοτική Αρχή (ως έλεγε προ του 2019 και η προηγούμενη και δεν έπραξε), ας ετοιμαστούν οι “τάξαντες” να έχουν παρόμοια κατάληξη με τους προκατόχους των. Η ύπαιθρος βοά, οι πρόεδροι των χωριών από το 2011 είναι αγανακτισμένοι. Επειδή, για να ωριμάσουν τα πράγματα και να καλλιεργηθούν οι σχετικές συνθήκες (ως ορθά λέχθηκε), απαιτείται πρωτίστως η λήψη πολιτικής Απόφασης (Δημοτικό Συμβούλιο) -που θα πρέπει να σταλεί άμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών-, εμείς θέτουμε ένα χρονικό ορίζοντα έξι μηνών από σήμερα για τη λήψη της. Εάν δεν ληφθεί μέχρι τότε, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε ! Υγεία να υπάρχει μόνο !

 

*Το γράψαμε και τις προάλλες, αλλά δεν είδαμε να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη. Το έργο της πεζοδρομιοποίησης των οδών, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έγινε για αποσυμφορηθούν από τη στάθμευση των τροχοφόρων και να διέρχονται άνετα οι πεζοί. Αυτό αποτελεί και μιαν ανάσα για τα καταστήματα, άσχετα που οι κοντόφθαλμοι δεν το αντιλαμβάνονται και θέλουν να πηγαίνουν για ψώνια με το αυτοκίνητό τους έξω από κάθε μαγαζί. Στις οδούς Κων/νου Αμάντου, 11ης Νοεμβρίου, Δημογεροντίας, κ.α, που πρόσφατα ανακαινίστηκαν, τα δίκυκλα (μηχανάκια) κατά δεκάδες βρίσκονται σταθμευμένα επάνω στα νέα πεζοδρόμια. Τότε ποιο το όφελος κατασκευής πεζοδρομίων και ποιο το όφελος των πεζών, όταν δεν μπορεί να διέλθει π.χ. μια μητέρα με ένα παιδικό καρότσι ή ένα αναπηρικό αμαξίδιο; Μήπως πρέπει να ξεκινήσει εντατικός έλεγχος, με την επιβολή κλήσεων;

 

*Για την αξιοποίηση-αναστήλωση του Πύργου στα Δότια (Πυργί) κάναμε λόγο και σε προγενέστερο σημείωμά μας πριν λίγο καιρό. Ωστόσο, επειδή ερευνήσαμε λίγο περισσότερο το όλο θέμα, αυτό που κανένας δεν ανέφερε, ούτε προφανώς έλαβε υπόψη του, είναι ότι -όπως πληροφορήθηκα- υπήρξε αίτημα από το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργίου προς την Περιφέρεια, για την χρηματοδότηση της μελέτης αναστήλωσης του με ποσό 80.000 Ευρώ, κατόπιν υπόδειξης της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η Περιφέρεια ενέκρινε τα μισά (40.000 Ευρώ), όμως και αυτά εγγράφτηκαν ως πίστωση σε άλλο κωδικό, που αφορούσε τον Πύργο του χωριού (Πυργί), όχι τον Πύργο των Δοτίων. Μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει περί της όλης πορείας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και ποιο το χρονοδιάγραμμα ενεργειών; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, μετά τις επίσημες αναφορές των εκπροσώπων της Κοινότητας κι αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πρόοδος, τον λόγο έλαβαν οι κάτοικοι, που ενεργοποιήθηκαν, συνέλλεξαν δεκάδες υπογραφές και δεν προτίθενται να αφήσουν το αίτημά τους να αιωρείται. Γι΄ αυτό ας γίνει κάτι, πριν είναι αργά και ακολουθήσουν διαμαρτυρίες.

 

*Σε συνάφεια με το ανωτέρω, αναμένουμε να πληροφορηθούμε (όπως έχουμε γράψει κατ΄επανάλψη από την παρούσα στήλη) σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη αναστήλωσης της Μονής Μουνδών. Από το 2021 ακούμε για την  εκπόνηση μελέτης, αλλά μελέτη δεν βλέπουμε. Τι γίνεται; Θα προχωρήσει ποτέ τίποτα ή διαρκώς θα ανακοινώνονται οι αναθέσεις για την εκπόνηση μελετών, που όμως δεν δίδονται στη δημοσιότητα να δει ο κόσμος τι αφορούν; (βλέπε ομοίως και περί χώρου στάθμευσης αεροδρομίου). Για την Μονή Μουνδών τι έχει προχωρήσει από το 2021 μέχρι σήμερα;

*Επισκεπτόμενος κάποιος το νησί της Αίγινας, διαπιστώνει την ύπαρξη ενός διαχωριστικού παρτεριού (επιμήκους τοίχου διπλής όψης, με χώμα στο εσωτερικό) στην πόλη, μάλιστα δίπλα στη θάλασσα. Το παρτέρι αυτό είναι γεμάτο λουλούδια και περιποιημένο όλες τις εποχές του χρόνου. Το ίδιο ακριβώς παρτέρι-τοιχίο έχουμε κι εμείς στη Χίο, ένα στην περιοχή της Φάρκαινας κι άλλο ένα στην περιοχή του παραλιακού στο Βροντάδο. Δυστυχώς, ουδείς μερίμνησε ποτέ να φυτευτούν εκεί λουλούδια ή άλλα καλλωπιστικά φυτά –που να αρμόζουν με το χώρο και να αντέχουν στο χρόνο- με αποτέλεσμα αυτή η οπτική γύμνια να διαιωνίζεται. Εάν δεν κάνω λάθος, οι δρόμοι αυτοί στη Χίο είναι Περιφερειακοί. Δημοσιεύω εδώ, λοιπόν, τη φωτογραφία του αντίστοιχου δρόμου στην Αίγινα, να τη δουν στη Χίο, μήπως οι ιθύνοντες πράξουν κάτι ανάλογο. Εκτός πια, εάν ούτε και αυτό δεν μπορούν να κάνουν…

 

*Στην περιοχή Γρού -και επί του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου (ανήκει στην Περιφέρεια)- έχουν τοποθετηθεί καθρέπτες σε αρκετά σημεία εξόδων από τις παρόδους της, που όμως έχουν φθαρεί στο διάβα του χρόνου και απαιτείται αντικατάστασή τους (ή επαρκής καθαρισμός). Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, καλό θα ήταν να αντικατασταθούν με νέους, ώστε οι διερχόμενοι (εισερχόμενοι και εξερχόμενοι των παρόδων) οδηγοί να έχουν ορατότητα. Οι κάτοικοι έχουν δημοσιοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους ευρύτερα και αναμένουν λύση. Γενικότερα, η περιοχή του Γρού χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και μέριμνα, τόσο από τον Δήμο όσο και από την Περιφέρεια. Χρειάζεται σήμανση στο οδικό δίκτυο (όλοι τρέχουν εκεί μανιωδώς), διαγραμμίσεις, ασφαλτόστρωση σε αρκετά σημεία του και επιπλέον φωτισμός.

 

*Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο σημείωμά μου, την τελευταία περίοδο έχουν αρχίσει οι “μυστικές συνάξεις” ατοδιοικητικών (πρώην και νυν), κατά πρώτον για τις προσεχείς εθνικές εκλογές (που κάποιοι οριοθετούν με σιγουριά μέσα στο 2025) και δευτερευόντως για τις επόμενες αυτοδιοικητικές. Η εμπειρία μας αναφέρει ότι, όσον αφορά τις εθνικές καλώς ξεκίνησαν, ενώ συζητούνται και ονόματα που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν σήμερα για ευνόητους λόγους (πέραν των όσων έχουμε ήδη πει πριν καιρό). Όμως όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές, οποιαδήποτε σκέψη είναι άνευ νοήματος, μιας και έχουμε μπροστά μας τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Στα αυτοδιοικητικά σήμερα μόνο διαπιστώσεις μπορούν να γίνουν. Παρά ταύτα, υπήρξε άνθρωπος (με μια κάποια εμπειρία στα κοινά) που κάλεσε πλέον των δέκα συμπολιτών μας στο υπερώο γνωστού ξενοδοχείου, προκειμένου να συζητήσει περί αυτού και να εκφράσει την πρόθεσή του. Εμείς κληθήκαμε (μέσω τρίτου) αλλά δεν συμμετείχαμε, διαφωνώντας με τον χρόνο, τον τρόπο και το πρόσωπο. Άλλη μία (πάλι περί αυτοδιοίκησης) σύναξη έγινε σε παραθαλάσσιο στέκι, όπου εκφράστηκαν παράπονα από νυν αιρετούς για τον τρόπο λειτουργίας κάποιων άλλων προσώπων της ιδίας παράταξής τους. Τέλος, ακόμη μια “ουζοποσιακή σύναξη” πραγματοποιήθηκε στα “βόρεια προάστεια” όπου εκεί εκφράστηκε ανοικτά “μεταξύ τυρού και αχλαδιού” η στήριξη σε συγκεκριμένο πρόσωπο ώστε να απαιτηθεί η συμμετοχή του στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Οψόμεθα!

*Στο επόμενο σημείωμά μας περισσότερα. Μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων πληροφορούμαστε ότι θα γίνουν τουλάχιστον δύο ακόμη συνάξεις. Θα σας κρατάμε ενήμερους, όμως (όπως είπαμε) ακροθιγώς ! Μέχρι την επόμενη φορά, υγεία και χαρά !-

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις