Quo Vadis, Aida?, μία ταινία για τη φρίκη των Γιουγκοσλαβικών πολέμων

 

Στο Quo Vadis, Aida? μία δασκάλα, εργαζόμενη, ως διερμηνέας, για τα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια των πολέμων που έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προσπαθεί να σώσει, με κάθε τρόπο, τα ανδρικά μέλη της οικογένειάς της από Σερβοβόσνιους στρατιώτες.

Σε αυτό το film της η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός  Jasmila Žbanić παρουσιάζει την εκδοχή της για τα γεγονότα που οδήγησαν στη μαζική σφαγή ανδρικού πληθυσμού της Srebrenica, πόλης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στις αρχές Ιουλίου του 1995. Παράλληλα, θίγει, με ερωτηματικά, τα ζητήματα ανεύρεσης των λειψάνων αυτών των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας των περιουσιών τους, μετά το βίαιο θάνατό τους, και της συμβίωσης των σημερινών κατοίκων της χώρας της, με τα τραύματα του πολέμου επάνω τους.

Στα τεχνικά κομμάτια του έργου έγινε πολύ καλή δουλειά στον τομέα του casting, αφού ο ηθοποιός Boris Isaković μοιάζει εκπληκτικά με τον Ratko Mladić, τον οποίο υποδύθηκε πάρα πολύ καλά, τα πρόσωπα των συναδέλφων του Johan Heldenbergh και  Raymond Thiry παραπέμπουν σε στερεοτυπικές αποστασιοποιημένες φιγούρες των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες έπαιξαν καλά, και ο Emir Hadžihafizbegović, με την ερμηνεία του, ως ρεμάλι στρατιώτης, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επίσης, ωραία είναι η φωτογραφία της Christine A. Maier, που με το φακό της έδρασε ως reporter στο κύριο σώμα της ταινίας και ως δημιουργός φανταστικών spots στην αρχή και το τέλος της, για το κοινό παρελθόν και μέλλον του πληθυσμού της Srebrenica, αλλά και το μοντάζ του Jaroslaw Kaminski, επειδή διατηρεί την ένταση του υλικού που διαχειρίζεται. Επιπρόσθετα, ορθά φτιαγμένα είναι τα κοστούμια των Malgorzata Karpiuk και Ellen Lens (https://www.ellenlens.com/filmography.html), καθώς θυμίζουν τρομερά φορεσιές που βρίσκει κάποιος/α σε βαλκανικά κράτη. Επιπλέον, άξια του σοβαρού θέματος που διαπραγματεύθηκε είναι η δραματική μουσική του συνθέτη Antoni Komasa-Łazarkiewicz και το sound design του Igor Čamo.

Το film προβλήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στις 28/01/2022, από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, και έχει λάβει αρκετά κινηματογραφικά βραβεία, σε διάφορα κινηματογραφικά festivals. Τέλος, είναι συμπαραγωγή πολλών ευρωπαϊκών διακρατικών, κρατικών και ιδιωτικών κινηματογραφικών φορέων και προγραμμάτων, που, δυστυχώς, πολλοί/ες από αυτούς/ες που διαχειρίζονταν κάποια από αυτά δεν έδρασαν όταν έπρεπε για να αποτρέψουν τη σφαγή της Srebrenica.

Κώστας Καγκελίδης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.