Μία σύντομη ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια, στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα της στο μέλλον, έκανε η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Αφού υπογράμμισε ότι «η παρουσία μας στην Ε.Ε., υπήρξε μία αλλαγή παραδείγματος στην σύγχρονη ιστορία μας», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποτίμηση της μεταπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς την «μακρά περίοδο ομαλότητας για τη χώρα». Σημείωσε, δε, καθοριστικούς σταθμούς, όπως την εδραίωση της Ελλάδας στα κράτη της Ευρώπης και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. υπό την ελληνική προεδρία. Ως «τραύμα ανοιχτό» περιέγραψε την παράνομη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως δύναμη περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Επεσήμανε την προσήλωση της χώρας στον διάλογο με την Τουρκία, διαβεβαιώνοντας ότι «ουδέποτε αποδεχθήκαμε αναθεωρητικά δόγματα» και «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα ποτέ δεν τέθηκαν και δεν θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση». Η ίδια σχολίασε ότι «η καταδίκη της ρωσικής εισβολής και η υποστήριξη της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Υπογράμμισε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί μείζονες συναινέσεις στο εσωτερικό και συνέργειες στο εξωτερικό, ιδίως σε μια εποχή μεταβατική και ασταθή, «με ρυθμούς που μας υπερβαίνουν πολλές φορές», καθώς, «κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του να απαντήσει σε απειλές που θέτουν σε δοκιμασία τις σταθερές μας».
«Ανοίγοντας» το συνέδριο, ο κ. Συμεών Γ. Τσομώκος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέδειξε τη σημασία της δημιουργικότητας και της πολυδιάστατης προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική, επισημαίνοντας ότι «η εθνική μας γραμμή έχει κοινές συνισταμένες που οφείλονται στην παρουσία μας στην Ε.Ε.».
Ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, χαρακτήρισε το συνέδριο ιστορικό. Επεσήμανε πως «η ιδέα του συνεδρίου γεννήθηκε για να αναστοχαστούμε τη 50ετία της μεταπολίτευσης και να κωδικοποιήσουμε την εθνική πολιτική ασφάλειας».
Ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης, Εκδότης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, μίλησε για το πώς η εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης αποτελεί ένα «success story», προσκαλώντας σε αναστοχασμό για το μέλλον, με τη χαρακτηριστική φράση του Χρήστου Λαμπράκη ότι «η εξωτερική πολιτική ανοίγει το παράθυρο στον κόσμο».