Η διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, είναι μια κίνηση με σημαντικές πολιτικές συνέπειες για το εσωκομματικό τοπίο του κόμματος και την πολιτική σκηνή γενικότερα. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως ιστορικό στέλεχος της παράταξης και κεντρική φιγούρα της σύγχρονης κεντροδεξιάς, έχει συνδέσει το όνομά του με κρίσιμες στιγμές στην πορεία του κόμματος. Η απομάκρυνσή του είναι φανερό ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. γνωρίζοντας ότι διατηρεί επιρροή σε μεγάλο μέρος της κεντροδεξιάς βάσης, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
Η πορεία του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανασύνταξη της παράταξης σε δύσκολες περιόδους. Παράλληλα, η θέση του σε θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η μεταναστευτική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τον έχουν καταστήσει σημείο αναφοράς για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ωστόσο, η δημόσια κριτική του προς την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για στρατηγικές επιλογές και η πιθανή απόσταση που διατηρεί από την κεντροδεξιά πορεία του κόμματος φαίνεται ότι έφερε τις δύο πλευρές σε τροχιά σύγκρουσης.
Η διαγραφή του, που φάνταζε ένα μακρινό μέλλον, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του, ειδικά αν αυτοί αισθανθούν ότι γίνεται ως προσπάθεια περιθωριοποίησης μιας ιδεολογικής πτέρυγας του κόμματος.
Ενδεχομένως να υπάρξει μια διάσπαση ή κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε διαφορετικές “φράξιες” της Ν.Δ., ειδικά αν η βάση θεωρήσει ότι η ηγεσία απομακρύνεται από τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος.
Η διαγραφή του θα κοστίσει στη Ν.Δ.;
Ο Αντώνης Σαμαράς, αν και λιγότερο ενεργός πολιτικά τα τελευταία χρόνια, διατηρεί προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο και στελέχη που του είναι πιστά. Η διαγραφή που δεν αφήνει χώρο γι’ αυτόν στη Ν.Δ., θα μπορέσει να σηματοδοτήσει την περαιτέρω μετατόπιση της Ν.Δ. προς έναν πιο κεντρώο ή φιλελεύθερο προσανατολισμό, αποξενώνοντας παραδοσιακά στελέχη και ψηφοφόρους που ταυτίζονται με τις εθνοκεντρικές θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού.
Μπορεί επίσης να δημιουργήσει χώρο για τη μετακίνηση ψηφοφόρων σε άλλα κόμματα της δεξιάς, όπως η Ελληνική Λύση ή και νεοσυσταθέντα κόμματα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει στενές σχέσεις με συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, επιχειρηματίες και θεσμούς, και η διαγραφή του ενδέχεται να αλλάξει τη δυναμική των σχέσεων αυτών με τη Ν.Δ. Δεν αποκλείεται δε να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα. Έχοντας προσωπική επιρροή σε εθνικά θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, και παραδοσιακές αξίες, θα μπορούσε να προσελκύσει απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους, προκαλώντας εκλογική αιμορραγία για τη Ν.Δ.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν σεισμό στο εσωτερικό της παράταξης, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή. Ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την απομάκρυνση ενός εσωκομματικού “αντιπάλου”, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην εκλογική δύναμη και τη συνοχή του κόμματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν οι εμπλεκόμενες πλευρές την κατάσταση θα καθορίσει αν η Ν.Δ. θα βγει ενωμένη ή πληγωμένη από μια τέτοια κρίση και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα βήματα του Αντώνη Σαμαρά. Οι εξελίξεις….Έρχονται…
Του Παντελή Κυδώνη