Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με τη γη να τρέμει ασταμάτητα. Η πιο ισχυρή δόνηση καταγράφηκε χτες το βράδυ της Τετάρτης 5/2, φθάνοντας τα 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21:03, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 11,2 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 19:47, καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σε βάθος 19,4 χιλιομέτρων, ενώ η προηγηθέντα στις 19:45, μία ακόμη δόνηση 4,3 Ρίχτερ αναστάτωσε την περιοχή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικού σμήνους, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να διακρίνουν έναν «κυρίως σεισμό», γεγονός που καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα δυναμική.
Εκτιμήσεις και δηλώσεις ειδικών
Ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, κ. Κώστας Παπαζάχος, σχολίασε πως η σεισμική δραστηριότητα είναι υπό στενή παρακολούθηση, αναφέροντας ότι η Σαντορίνη θα μπορούσε να αντέξει έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αν και δεν αποκλείεται μια ισχυρότερη δόνηση, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι το ρήγμα που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερο από ότι φοβόμασταν. Υπάρχει ένα τμήμα που δεν έχει ακόμη σπάσει, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους έως και 6 Ρίχτερ» εξηγεί.
Εν κατακλείδι, παρ’ όλο που οι σεισμοί συνεχίζονται, η συνολική εικόνα είναι πιο καθαρή, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να παρέχουν διαρκή ενημέρωση για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.