Σκέρτσος: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι ο σχεδιασμός μιας πολιτικής που να μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού και να προσαρμόζεται άμεσα σε αυτές

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε για τη στρατηγική σημασία που έχει η Κρήτη μεταξύ τριών ηπείρων (Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής) και το πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει στην συλλογή στοιχείων και την ενίσχυση δράσεων, το Κέντρο του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς στα Χανιά.

Η ομιλία του Υπουργού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου για τη Δυναμική των Πληθυσμών και για την Οικονομική Ευημερία, στα Χανιά, που οργανώνεται από το Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, να συμπεριλάβει την περιφέρεια στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημογραφικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στην χώρα. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι ο σχεδιασμός μιας πολιτικής που να μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού και να προσαρμόζεται άμεσα σε αυτές», συμπλήρωσε.

Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς τομείς, ξεχωρίζοντας τον τομέα των συντάξεων, της περίθαλψης, της μακροχρόνιας κοινωνικής μέριμνας και των εργασιακών μοντέλων. «Ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και να προσαρμόζεται στις μεταβολές των δημόσιων οικονομικών, στη κινητικότητα των εργαζομένων, αλλά και να μεριμνά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την υγεία των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους λαμβάνουν πλέον ολόκληρη τη σύνταξή τους χωρίς την προηγούμενη παρακράτηση του 30%, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων.

Παράλληλα, μίλησε για τα προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικογένειας και της επίλυσης της υπογεννητικότητας της χώρας μας, όπως το πρόγραμμα ‘Σπίτι Μου’ και ‘Νταντάδες της Γειτονιάς’, αλλά και στη στοχευμένη ενίσχυση της απασχόλησης για μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην καθοριστική σημασία που έχει ο νέος νόμος για τη λειτουργία των ιδιωτικών μη-κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία μέσα από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου, μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην οικονομία, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης, κυρίως για μετανάστες και μορφωμένους νέους.

Σχετικές δημοσιεύσεις