Εγινε γνωστός ως «Tino the Greek», ο πολυτάλαντος κομμωτής Κωνσταντίνος Αλευράς (1935-2024).
40 περίπου ημέρες μετά το θάνατό του οι φίλοι του απευθύνουν τον δικό τους χαιρετισμό σε έναν άνθρωπο που οι κοσμικές σελίδες εφημερίδων και περιοδικών κάποτε τον πρόβαλαν.
Γεννημένος στη συνοικία Φραγκομαχαλά της πόλης της Χίου, μετανάστευσε στην Αμερική όπου έμαθε την τέχνη του κομμωτή δίπλα στο θείο του. Μάλιστα σε μια παρουσίαση που του έκαναν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δεν διστάζει να ευχαριστήσει τις Αρχές Μετανάστευσης που τον έκαναν αμερικανό πολίτη. Στη συνέχεια σπούδασε την κομμωτική και έφτιαξε το δικό του κομμωτήριο, ακόμα και στη Madison Avenue της Νέας Υόρκης.
Όπως φαίνεται από περιοδικά που έχουν σχέση με την κομμωτική αλλά και σε κοσμικές στήλες εφημερίδων, το κομμωτήριό του γίνεται στέκι προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε την τιμή να έχει πελάτες όπως τους Richard Burton, David Merrick, George Segal and Ben Gazarra.
Πρωτοποριακός στην κομμωτική τέχνη, λάνσαρε διάφορα στυλ, ενώ έκανε χρήση του κράνους του αμερικάνικου ποδοσφαίρου για να κάνει το “Helmet Cut”. Γιατί στενοχωριόταν που έβλεπε τους ποδοσφαιριστές του φουτ μπολ και του αθλητισμού να είναι αχτένιστοι και κακοκουρεμένοι. Τη δε έμπνευση την πήρε από την κόμμωση στα αρχαία ελληνικά αγάλματα, στα κεφάλια των κούρων!.
Σε ρεπορτάζ της εποχής, αναφέρεται ότι με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας τραβούσε τα μαλλιά από τις τρύπες που έχει το συγκεκριμένο κράνος και ασκούσε την κομμωτική του τέχνη. Σημείωνε επίσης ότι τα μαλλιά, άρα και το κούρεμά τους, αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην εμφάνιση ενός άντρα αν κρίνει κανείς πόσο τους επηρεάζει ψυχολογικά η απώλειά τους.
Ο Εθνικός Κήρυξ στις 20 Μαρτίου του 1975 γράφει για τον “Tino the Greek”:
“Μορφή τελείως καλλιτεχνική και με πολλά άλλα ταλέντα –παίζει περίφημα κιθάρα και ζωγραφίζει.
Στον τοίχο κρεμασμένα βραβεία, έπαινοι και φωτογραφίες με προσωπικότητες σαν τους ηθοποιούς Τζωρτζ Σκωτ, Γκρίφφιν, Μπεν Γκαζάρα, Τζ. Σήγκελ.
Βραβεία από μεγάλους οίκους σαν την REVLON και Κλαιρόλ, που τον αναγνώρισαν σαν τoν μεγαλύτερο στυλίστα κομμώσεως.
Το CBS για πρώτη φορά παρουσίασε στυλ κομμώσεως με τον Γκρίφφιν στην τηλεόραση και αυτός ήταν ο Ελληνας Τίνο».
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήταν δάσκαλος τόσο στη σχολή του ΟΑΕΔ στη Χίο όσο και σε ιδιωτική σχολή της Αθήνας.
Δίπλα του έμαθαν την τέχνη της κομμωτικής μεγάλος αριθμός από τους υπάρχοντες στη Χίο κομμωτές.
«Εδώ ταιριάζει το «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο» αν ληφθεί υπόψη ότι από το πλήθος των μαθητών του μόνο τρείς παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία που έγινε στον Άγιο Νικόλαο του Φραγκομαχαλά, Ναό της γειτονιάς του», μας λέει ο φίλος του Νίκος Πιτσιλός.
«Υπήρξε ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός στη ζωή του, ευαίσθητος, ρομαντικός, ζωόφιλος, λιτοδίαιτος και πάντα με ενθουσιασμό παρά το περασμένο της ηλικίας του. Με καινοτόμες ιδέες μέχρι το τέλος του βίου του, απεβίωσε στο Γηροκομείο της Χίου δεχόμενος την επίσκεψη φίλων και ανθρώπων που του συμπαραστάθηκαν όταν από ασθένεια δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετηθεί.
Ελάχιστα ανέφερε σε συζητήσεις για τη ζωή του στην Αμερική όπου διέπρεψε ως κομμωτής διασήμων ηθοποιών της εποχής του, οι οποίοι μιλούσαν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια. Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών αποδεικνύουν τούτο και μέρος αυτών παρουσιάζουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στον καλλιτέχνη κομμωτή «TINO THE GREEK”». Aς είναι το ταξίδι του στο φώς γαλήνιο», αναφέρουν οι φίλοι του.
Το έντυπο υλικό παραχωρήθηκε από τον κ. Αλέξη Καρίβαλη στον οποίο εμπιστεύθηκε το αρχείο του όταν ήταν στη ζωή ο “Tino the Greek”.
πηγή το ertnews.gr