Ανησυχία για τις «εύθραυστες πέντε», είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική επιθεώρηση Handelsbatt, όπου ο αριθμός πέντε παραπέμπει στην Τουρκία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία, πέντε αναδυόμενες οικονομίες.
Σε ημερίδα της εφημερίδας στη Φραγκφούρτη, οι οικονομολόγοι επέστησαν την προσοχή από τις αναταράξεις στα νομίσματά τους.
«Μεγαλώνει η ανησυχία ότι οι νομισματικές αναταράξεις μπορεί να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, ήδη από τώρα παρακολουθούμε φαινόμενα μετάδοσης των κινδύνων στις ευρωπαϊκές αγορές» δήλωσε στην εφημερίδα η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μία εκ των λεγόμενων σοφών της γερμανικής οικονομίας.
Και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κατάσταση οδηγηθεί σε διευρυμένη κρίση στις χώρες αυτές, θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και στη Γερμανία.
Το άρθρο εστιάζει ιδιαίτερα στην τουρκική κρίση και επισημαίνει ότι η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επηρεαστεί από τα προβλήματα της Τουρκίας.
«Πέρυσι η γερμανική οικονομία εξήγαγε προϊόντα ύψους 21,5 δις ευρώ προς τη χώρα, που βρίσκεται πλέον στην 16η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε εκείνες που εισάγουν γερμανικά προϊόντα» αναφέρεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με τον Κλέμενς Φουστ από το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου, απόρροια αυτής της κατάστασης θα είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών.
Εκτός αυτού γερμανικές επιχειρήσεις έκαναν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, το 2016 οι άμεσες επενδύεις ανήλθαν στα 9,1 δις ευρώ.
Ο Φουστ ωστόσο φοβάται γενίκευση της κρίσης σε χώρες με εύθραυστη οικονομία φέρνοντας ως παράδειγμα τις τράπεζες στην Ισπανία και την Ιταλία.
Οπως υποστηρίζει «θα μπορούσε να οδηγήσει στην ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομία των χωρών αυτών όχι βέβαια στην επιστροφή της ευρωκρίσης, αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως με την ανασφάλεια για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας, αποτελεί οπωσδήποτε ρίσκο».