Παρόλο που το Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Σεπτέμβρη σημαδεύτηκε από ένταση εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης συμβούλου της κ.Καλογήρου στην κριτική που του έγινε για θέματα αρμοδιότητάς του για μας το σημαντικότερο θέμα του συγκεκριμένου περιφερειακού συμβουλίου ήταν αυτό της καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής από το δάκο μια συζήτηση που προκλήθηκε κατόπιν παρέμβασης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.
Στην τοποθέτησή μας επαναλάβαμε τις θέσεις της Ανταρσία στο Αιγαίο για την προστασία του ελαιώνα από το δάκο. Επιμείναμε πως αιτία της φετινής καταστροφής πέρα από τις καιρικές συνθήκες είναι η παραχώρηση των ψεκασμών σε ιδιώτη κι η σύγκρουση των συμφερόντων του με το συμφέρων του αγροτικού κόσμου του νησιού καθώς και η αδυναμία της διοίκησης της Περιφέρειας καθώς και του αρμόδιου υπουργείου να εκπονήσουν σχέδια και δράσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τη κλιματική αλλαγή και τα νέα δεδομένα στην παραγωγή (βιολογικές καλλιέργειες, εγκατάλειψη τμημάτων του ελαιώνα κ.τ.λ.). Καλέσαμε τους εργαζόμενους στην αρμόδια υπηρεσία, που είπαν ότι αισθάνονται να βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, να σταματήσουν να μέμφονται τους αγρότες, να μιλήσουν ξεκάθαρα, δημόσια για το ποιος φταίει για την κατάσταση και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο πλευρό του αγροτικού κόσμου αφού οι πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν τους εκθέτουν ως επιστήμονες κι εργαζόμενους. Κλείνοντας καλέσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει αυτούσια τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και το ψήφισμα να μην είναι απλά ένα κείμενο που θα διεκπεραιωθεί αλλά διεκδίκηση της Περιφέρειας από το κεντρικό κράτος. Τα αιτήματα τελικά έγιναν ομόφωνα δεκτά για τη τύχη τους όμως αν κρίνουμε από τη συνολική στάση της διοίκησης της Περιφέρειας δε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μόνο ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς του νησιού μπορεί να επιβάλει λύσεις.
Αναπαραγωγή hoax από Γιακαλή
Στη συζήτηση για το θέμα της Μόριας άνοιξε αναπόφευκτα για άλλη μια φορά η βεντάλια των απόψεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό. Αν κι η ξεκάθαρα ακροδεξιά – ξενοφοβική θέση που έχει κυριαρχήσει στη ΝΔ την τελευταία περίοδο, υποβόσκει στις τοποθετήσεις των παραγόντων της πλειοψηφίας, είδαμε και το Νάσο Γιακάλη, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ) ο οποίος κάτω από ανθρωπιστικές πινελιές έριξε και το γνωστό επιχείρημα των ακροδεξιών πως σήμερα η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο είναι μετανάστες κι όχι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. Ο εκπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Αριστείδης Σγατζός απάντησε τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ χύνει κροκοδείλια δάκρυα αφού αυτό ήταν που ίδρυσε το Γκουντανάμο της Μόριας ενώ για το θέμα της προέλευσης των προσφύγων ξεσκέπασε τα ψέματα που ακούσθηκαν αφού με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το ποσοστό αυτών που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη) φτάνει και ξεπερνάει το 80%.
Το είδαμε κι αυτό
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Καλογήρου, ονόματι Βασίλειος Πανουράκης, Πρόεδρος Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει με ποσοστό 40% η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξανίσταται από την κριτική που του γίνεται από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι όντας ο πρώτος έμμισθος πρόεδρος της εταιρίας (ΚΑΑΕΚΤ Σάμου Α.Ε.) ζητά αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ανταπαντά με ύφος και ήθος χουλιγκάνου: «Σας τσούζει επειδή είμαι πρόεδρος της ΝΔ Σάμου». Κι αντί η Περιφειάρχης κ. Καλογήρου κι ο πρόεδρος του Π.Σ. να τον ανακαλέσουν στη τάξη όχι μόνο συνεχίζουν σαν να μην ακούσθηκε τίποτα αλλά παρά τις εκκλήσεις να αποσυρθεί το θέμα προχώρησαν σε ψηφοφορία η οποία ήταν θετική στην σχετική εισήγηση. Ως Ανταρσία στο Αιγαίο δηλώσαμε ότι είτε αποσυρθεί είτε όχι θα την καταψηφίσουμε αφού αυτή η εταιρία, όπως κι όλες οι αντίστοιχες, η διαπλοκή της με πολιτικάντηδες που σιτίζονται από αυτές αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της σήψης του αστικού πολιτικού κόσμου κι ότι ο ιστορικός του μέλλοντος που θα ήθελε να περιγράψει την κατάντια τούτου του τόπου θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα.
Τι γιορτάζουν, τις σφαγές;
Σε ένα θέμα της συνεδρίασης του Π.Σ. αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων στη Λήμνο για τη Συνθήκη του Μούδρου με την οποία έληξε για την περιοχή μας ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να γιορτάζουμε την ανθρωποσφαγή νικητών και νικημένων ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου και μάλιστα μιας συνθήκης που οδήγησε σε αυτή των Σεβρών που έφερε το ιμπεριαλιστικό μοίρασμα της Ανατολής και έβαλε τις βάσεις για το ξεκλήρισμα και εκδίωξη του ελληνισμού της Μ. Ασίας. «Ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος έληξε στα σκαλιά των θερινών ανακτόρων της Αγίας Πετρούπολης, στους δρόμους των εξεγερμένων ευρωπαϊκών πόλεων ενώ οι σύγχρονοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι φέρνουν νέες ανθρωποσφαγές στις οποίες συμμετέχει κι η ελληνική κυβέρνηση αφού μόλις πριν λίγες μέρες οι πύραυλοι που έπληξαν τη Συρία εκτοξεύθηκαν από το στόλο του ΝΑΤΟ στον οποίο συμμετέχει η φρεγάτα Έλη». Φυσικά καταψηφίσαμε τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Προγραμματικές συμβάσεις
Στο Π.Σ. ήρθε και μια σειρά συμβάσεων για εκτέλεση έργων σε συνεργασία με άλλους φορείς. Στο θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου για έργο ψηφιακών ξεναγήσεων που αφορούν το νησί ως τόπο εξορίας δηλώσαμε «Παρών» αφού η σύμβαση δεν συνοδευόταν από ένα αναγκαίο για μας κείμενο που θα διευκρίνιζε τις κατευθύνσεις αυτού του σημαντικού έργου. «Ο Άγιος Ευστράτιος δεν είναι ένα μικρό νησί που έχει απλά ανάγκη από επισκέπτες, είναι ένα τεράστιο μέγεθος για μας τους κομμουνιστές κι αριστερούς κι η διαχείριση της μνήμης δεν είναι απλά ένα τεχνοκρατικό θέμα» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο. Η στάση μας ήρθε ως απόρροια της άρνησης της πλειοψηφίας να έρθει το θέμα στο επόμενο συμβούλια ώστε ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου να παρουσιάσει τις απόψεις του με εκπρόσωπό του ή με σχετικό κείμενο.
Υπερψηφίσαμε τη σύμβαση με το ΑΠΘ για τη μελέτη για τοξικά μικροφύκη στο Κόλπο Καλλονής, ενώ ψηφίσαμε Λευκό σε αυτήν της Περιφέρειας με το Παλλημνιακό Ταμείο αφού δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση και υποστήριξη της αναγκαιότητας του έργου.
Άλλα θέματα
Στα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας διάταξης ψηφίσαμε κατά της αναθεώρησης του προϋπολογισμού (αφού είχαμε καταψηφίσει τον ίδιο) λευκό στην τροποποίηση του προγράμματος τεχνικών έργων, και λευκό ή υπέρ σε κάποια διαχειριστικού χαρακτήρα θέματα. Τέλος μετά από παρέμβαση στο Π.Σ. εκπροσώπων του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Χίου στηρίξαμε την υιοθέτηση ψηφίσματος από το ΠΣ για τη διατήρηση των ολιγομελών τμημάτων στο σχολείο αυτό.