Θυμάμαι, πριν από 30 περίπου χρόνια, στη Χίο, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Ε.Τ.Ε.), να έχει δύο καταστήματα εντός της πόλεως Χίου (Κεντρικό στην πλατεία Βουνακίου κι άλλο ένα στην Απλωταριά), ένα κατάστημα στα Καρδάμυλα κι ένα αυτοκίνητο-τράπεζα το οποίο διήρχετο στην ύπαιθρο και τα χωριά μας και μια φορά την εβδομάδα εξυπηρετούσε το σύνολο των πελατών της. (Μάλιστα, κάποια στιγμή, για λίγα χρόνια, τα υποκαταστήματα εντός της πόλεως έγιναν τρία, διότι άνοιξε και αυτό της οδού Πετροκκοκίνου & Πολυτεχνείου). Δηλαδή, είχε τέσσερα (4) καταστήματα εντός της νήσου Χίου κι ένα (1) αυτοκίνητο-κατάστημα, εν συνόλω πέντε (5).
Πριν από λίγα χρόνια έκλεισε το υποκατάστημα της Πετροκκοκίνου, με το σκεπτικό ότι υπήρχαν άλλα δυο καταστήματα εντός της πόλεως. Έπειτα δημιουργήθηκε το υποκατάστημα της Φάρκαινας κι έκλεισε της Απλωταριάς, με το σκεπτικό ότι, αφενός θα εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της νότιας Χίου (πολύ σωστά) και αφετέρου θα συνέβαλε στην αποκέντρωση των Υπηρεσιών και την αποφυγή εισόδου κόσμου στο κέντρο της πόλης (επίσης σωστό), αφού στη Φάρκαινα υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης δεκάδων οχημάτων.
Έτσι, ας πούμε ότι ο κόσμος εξυπηρετείτο επαρκώς.
Έρχεται η διοίκηση της Τράπεζας πριν χρόνια και καταργεί το αυτοκίνητο-υποκατάστημα-πρακτορείο με αποτέλεσμα να πρέπει οι γέροντες των χωριών να μεταβούν στην πόλη ή τα Καρδάμυλα.
Έρχεται πέρσι-πρόπερσι να κλείσει το υποκατάστημα των Καρδαμύλων. Με την διαμαρτυρία του κόσμου, την πίεση αρκετών παραγόντων, αλλά κυρίως των “εχόντων και κατεχόντων” Καρδαμυλιτών (πλοιοκτητών, επιχειρηματιών, κλπ) αποφεύχθηκε το κλείσιμο, πλην λειτουργεί πλέον τρις της εβδομάδος (αντί πέντε).
Κατόπιν τούτων, λειτουργούσαν στη Χίο δύο καταστήματα (Κεντρικό και Φάρκαινας). Κι έρχεται σήμερα, εντελώς αιφνιδιαστικά, να ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα ότι, από 04-12-2020 κλείνει και το υποκατάστημα της Φάρκαινας (το οποίο, σημειωτέον, από καιρό είχε υποβιβάσει, μειώνοντας το προσωπικό του).
Η απόφαση και πράξη αυτή της κεντρικής διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι άκρως προσβλητική και συνάμα απρεπής για τους εξής λόγους:
1) Διότι, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της, θα έπρεπε να εξαιρεί τις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας από κάθε είδους περικοπή ή ελάττωση παροχής υπηρεσιών για εθνικούς και μόνο λόγους.
2) Διότι οι Χιώτες, ως έχει γνωστοποιηθεί από στατιστικές έρευνες των τελευταίων ετών (που έχουν δημοσιευθεί), εξακολουθούν να την τιμούν και να την έχουν σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις τους.
3) Διότι υπερφορτώνουν το κέντρο της πόλης και αναγκάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό της κεντρικής και νότιας Χίου (περί τους 45.000 κατοίκους) εάν χρειαστούν συναλλαγή με την Εθνική Τράπεζα να μεταβούν στο δυσπρόσιτο (κυκλοφοριακά) κέντρο της πόλης, όπου φθάνουν κατά δεκάδες, καθημερινά, ευρισκόμενοι κυριολεκτικά μέσα στο δρόμο, περιμένοντας τη σειρά τους επί 3-4 ή και 5 ώρες. Ντροπή!
4) Διότι, θα έπρεπε, ακόμη κι αν μια τέτοια απόφαση της διοίκησης ήταν αμετάκλητη, να σεβαστούν οι ιθύνοντες ότι, ο μήνας Δεκέμβριος είναι μήνας συναλλαγών των πολιτών με την Τράπεζα και να κλείσουν το υποκατάστημα μετά τις 15 Ιανουαρίου 2021. Από αυτό που έγινε προκάλεσαν την αγανάκτηση του κόσμου και επιπλέον έχασαν ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα εισέπρατταν από την καταβολή των τελών είσπραξης υπέρ της Τράπεζας για κατάθεση προς Δημόσιο, εταιρίες τηλεφωνίας, ΔΕΗ, κλπ) το οποίο θα ήταν κάποιες δεκάδες χιλιάδες Ευρώ για όλο τον μήνα Δεκέμβριο.
5) Διότι, τέλος, η δυνατότητα ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης (e-banking), δεν συνιστά πανάκεια ούτε άλλοθι για τη συρρίκνωση της παροχής υπηρεσιών εκ μέρους της Τράπεζας, αφού μόλις το 5 %-10% των πολιτών στη Χίο κάνει μια τέτοια χρήση, ενώ το 90 % μεταβαίνει στο υποκατάστημα. Αυτοί όλοι, πλέον, θα μεταβαίνουν σε άλλες Τράπεζες πλην Εθνικής για να εξυπηρετηθούν, αφού ήδη στο Κεντρικό κατάστημα της πλατείας Βουνακίου γίνεται κάθε ημέρα το αδιαχώρητο…
Λυπούμαι βαθύτατα που η κεντρική διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έλαβε υπόψιν της τις ανωτέρω παραμέτρους.
Λυπούμαι που δεν είδα και τους τοπικούς φορείς να διαμαρτυρηθούν. Θα περιμέναμε την αντίδραση έστω του Δήμου Χίου, μιας και στην Τράπεζα αυτή πιστώνεται ένα δικό του σοβαρό κεφάλαιο. Να περιμένουμε –μήπως– και την αντίδραση της Ένωσης Kαταναλωτών;
Η Εθνική Τράπεζα στη Χίο ήταν πάντοτε η πιο δυναμική, οι εργαζόμενοι της πάντοτε ευγενικοί και εξυπηρετικότατοι με όλους. Και στην πόλη και στα καταστήματα της Φάρκαινας και των Καρδαμύλων.
Κρίμα η κεντρική διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να μην προστατεύσει την υστεροφημία της μεγαλύτερης, ισχυρότερης και πλέον αγαπητής στον απλό κόσμο Τράπεζας εν Ελλάδι!
Ας ευχηθούμε να μην είναι τα επόμενα “θύματα” μιας περαιτέρω “συρρίκνωσης” τα Καρδάμυλα και οι γειτονικές νήσοι των Οινουσσών και των Ψαρών! Ας το έχουν υπόψιν τους οι εκεί τοπικοί παράγοντες, να παρακολουθούν στενά τις όποιες εξελίξεις!
Έχοντας επισκεφθεί την μισή Ελλάδα, η Εθνική επί δεκαετίες ήταν η μόνη Τράπεζα που μπορούσες να εξυπηρετηθείς σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος κι αν βρισκόσουν. Σήμερα, δυστυχώς, αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν!-