Το πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης που είχε μπει την Τρίτη (12/11) στο FIR Αθηνών, επέστρεψε σήμερα ανοιχτά του Καστελόριζου και αυτό παρά τα έντονα διαβήματα της Αθήνας, τα οποία το Ισλαμαμπάντ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του.
Παρά το γεγονός πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας και μάλιστα σε αρκετά αυστηρό ύφος στον επιτετραμένο του Πακιστάν για τις, επί δύο διαδοχικές ημέρες, πτήσεις του αεροσκάφους P-3C Orion το αεροσκάφος του πακιστανικού Ναυτικού παραβίασε ξανά το FIR Αθηνών, δείχνοντας πόσο υπολογίζει την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα πέταξε ανατολικά του Καστελόριζου, στη συνέχεια νότια και κατόπιν έστρεψε ανατολικά παραβιάζοντας και το FIR Λευκωσίας.
Αφού έμεινε εκεί για λίγη ώρα επέστρεψε στον τουρκικό εναέριο χώρο ακολουθώντας την αρχική του πορεία αντίστροφα.
Το πακιστανικό P-3 πέταξε μαζί με 14 τουρκικά μαχητικά, 3 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 3 ελικόπτερα στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης.
Τα αεροσκάφη αυτά σημείωσαν 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Φυσικά τα… τουρκικά μαχητικά σημείωσαν και 22 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (έτσι για να μην ξεχνιόμαστε) ενώ σε 4 περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.
Να θυμίσουμε πως η μέρα ξεκίνησε άσχημα με μία υπέρπτηση του Καστελόριζου στις 10:52 από δύο τουρκικά F-16 που πέταξαν πάνω από το ακριτικό ελληνικό νησί στα 28.000 πόδια.
Αξίζει να αναφερθεί πως πέρυσι όλη την χρονιά τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 47 υπερπτήσεις ενώ το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει τις 76 υπερπτήσεις.
Όλα αυτά βέβαια κατά τη διάρκεια της άσκησης “Doğu Akdeniz-19” (Ανατολική Μεσόγειος) η οποία είναι τύπου INVITEX και μετέχει και η Ελλάδα με την φρεγάτα Αδρίας, και την οποία δεν έχει αποσύρει!
Σε αυτή μετέχουν εκτός από την Τουρκία η οποία είναι και η διοργανώτρια, το Πακιστάν με μονάδες επιφανείας και αεροσκάφη, ο Καναδάς, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Έτσι για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ελληνικής ηττοπάθειας και παθητικότητας, μετέχουμε σε μια άσκηση που διοργανώνει η Τουρκία, κατά την οποία παραβιάζεται ο Εθνικός Εναέριος Χώρος και η Ελλάδα δεν αποσύρει τη ναυτική μονάδα που έχει στείλει εκεί.