Ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρώην Αντιδήμαρχος Χίου, Δικαστικός Υπάλληλος, συγγραφέας, με έντονη θεολογική δράση και παρουσία στον Εκκλησιαστικό χώρο, είναι μια από τις προσωπικότητες της Χίου που δεν περνoύν απαρατήρητες.
Γνωστός στους φίλους των ΜΜΕ από την αρθρογραφία του στον Τύπο ως αρθρογράφος και σχολιαστής της καθημερινότητας.
Πλούσιο βιογραφικό παρά το νεαρό της ηλικίας του, όλα αυτά γνωστά, αφορμή της σημερινής διαδικτυακής μου μαζί του συνάντησης ένα Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας που μου προκάλεσε εντύπωση και ερωτήματα.
Το δελτίο ανακοινώνει την εκλογή του Γ. Παπαδόπουλου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως Συμπαραστάτη του Πολίτη. Επίσης τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να ενεργοποιήσει το θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τι είναι αυτός ο θεσμός; Εγώ, το ομολογώ, όχι.
Κύριε Παπαδόπουλε αφού σας συγχαρώ για την άνετη –έναντι των υπολοίπων υποψηφίων-, εκλογή σας θα μας ενημερώσετε σχετικά με τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη;
-Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Γαίλα, για τη δυνατότητα που μου δίνετε να παρουσιάσω, μέσα από την διαδικτυακή μας συνέντευξη και την στήλη σας, τον θεσμό και τον ρόλο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το έτος 2010, μέσα από τον Ν. 3852/2010 περί «διοικητικής μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αφορά στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας. Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και του επιχειρηματία, στις όποιες συναλλαγές και συνεργασίες έχει με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επιλαμβάνεται και ελέγχει φαινόμενα κακοδιοίκησης ή μη εξυπηρέτησης του Πολίτη και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στο ζήτημά του. Δεν έχει σχέση με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ούτε με τον Συνήγορο του Πολίτη, παρά το γεγονός ότι το έργο του είναι παρεμφερές και παράλληλο. Επίσης, δεν έχει σχέση με άλλες Υπηρεσίες, πλην της Περιφέρειας. Δεν ασχολείται με οικονομικά, εργασιακά ή κοινωνικά ζητήματα των πολιτών, παρά μόνο με τις συναλλαγές τους με την Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δηλαδή, ούτε επιλαμβάνεται ζητημάτων συνταξιοδότησης, ούτε εύρεσης εργασίας, ούτε με ζητήματα καθημερινότητας (του Δήμου), ούτε έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα. Ασφαλώς, ο Συμπαραστάτης θα δεχθεί και θα ακούσει όλους τους πολίτες, όποιο αίτημα και αν έχουν και θα τους δώσει τις ανάλογες κατευθύνσεις και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Όμως, ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο, στα ζητήματα που θέτουν εάν δεν έχουν σχέση με την Περιφέρεια. Ξέρετε, πολλοί νομίζουν ότι ο Συμπαραστάτης είναι αρωγός για οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί τον πολίτη, όμως αυτό δεν ισχύει εκ του Νόμου. Κι ακόμη κι αν έχει ο ίδιος ο Συμπαραστάτης όλη την καλή πρόθεση να συνδράμει σε κάτι τέτοιο, υπάρχει ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για υπέρβαση καθήκοντος. Επίσης, ο Συμπαραστάτης, υποχρεωτικά κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ, λογοδοτεί μια φορά το χρόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πεπραγμένα του και καταθέτει πρόταση για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αναφορικά με την εκλογή μου, ήθελα να εκφράσω και δημόσια τις θερμές μου ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος γνωρίζοντας τον πρότερο αυτοδιοικητικό και εργασιακό μου βίο (13 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος, εκ των οποίων τα 6,5 Αντιδήμαρχος & 22 χρόνια Δ. Υπάλληλος – εκ των οποίων 7 χρόνια Υπάλληλος ΚΕΠ, 8 χρόνια Δικαστικός Υπάλληλος και 3 χρόνια Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχων), με πρότεινε για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Επειδή ο Συμπαραστάτης είναι ανεξάρτητη Αρχή και κατ΄ ουσίαν δεν είναι ούτε αιρετός, αλλά ούτε και υπάλληλος αμιγώς, ο νομοθέτης προέβλεψε η επιλογή του να γίνεται δια εκλογής, με μυστική ψηφοφορία, από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και να απαιτείται γι΄ αυτή η εξασφάλιση αυξημένης πλειοψηφίας (των 3/5 των παρόντων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου). Από το έτος 2011, που ο θεσμός της Περιφέρειας έγινε αιρετός, είχαν επιχειρήσει και οι προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές να εκλέξουν Συμπαραστάτη, αλλά δεν είχε επιτευχθεί η εξασφάλιση πλειοψηφίας σε κανένα υποψήφιο πρόσωπο των 3/5 των παρόντων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο θεσμός να μείνει ανενεργός και σήμερα για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί. Να σας πω δε ότι, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες Συμπαραστάτες σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως υπάρχει και το «Δίκτυο Συμπαραστατών Περιφερειών και Δήμων» όπου ανήκουμε και έχουμε συνεργασία.
Έχετε ορκιστεί, αναλάβει την θέση; Πόση η χρονική διάρκεια της θητείας κι είναι αμειβόμενη αυτή η θέση;
-Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου κ. Γαΐλα, εδώ και λίγες εβδομάδες. Με εντολή του κ. Περιφερειάρχη, η έδρα του Συμπαραστάτη είναι στη Χίο (Περιφ. Ενότητα Χίου), αλλά οσάκις απαιτείται θα μεταβαίνει σε όλα τα νησιά (ή καλύτερα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) για να επιλαμβάνεται των όποιων ζητημάτων προκύπτουν. Πρόθεσή μας είναι να επιλύονται όσα προβλήματα προκύπτουν διαδικτυακά, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη (ειδικά εν καιρώ πανδημίας). Προς τούτο έχουμε εκπονήσει ένα έντυπο αναφοράς προς τον Συμπαραστάτη (με το οποίο εφοδιάσαμε τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά ανεβάσαμε και στο διαδίκτυο) που μπορεί να συμπληρώνει και να στέλνει κάθε πολίτης από οποιοδήποτε νησί μας, εύκολα και γρήγορα και ο Συμπαραστάτης να ενεργεί αμέσως. Ήδη επισκέφθηκα τις Περιφ. Ενότητες Λέσβου και Σάμου και ενημέρωσα σχετικά. Η θητεία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία της Περιφερειακής Αρχής (περιόδου). Εν προκειμένω, η παρούσα-τρέχουσα λήγει στις 31-12-2023. Δηλαδή, ουσιαστικά, η θητεία μου θα είναι για χρονικό διάστημα μόλις δύο (2) ετών και σκοπός μου είναι να στήσω για πρώτη φορά τον θεσμό και να υπάρξει έτοιμο έδαφος για το μέλλον. Η θέση του Συμπαραστάτη είναι αμειβόμενη (με ένα μικρό μισθό) όταν κάποιος είναι είτε άνεργος είτε ελεύθερος επαγγελματίας. Προσωπικά είμαι Δ. Υπάλληλος και στην περίπτωση αυτή η νομοθεσία ορίζει ότι ο Συμπαραστάτης λαμβάνει το ύψος του μισθού που λαμβάνει από την Υπηρεσία του. Δηλαδή ουσιαστικά, δεν παίρνω τίποτε περισσότερο από ότι έπαιρνα όλα αυτά τα χρόνια από την κανονική μου εργασία.
Θα έλεγα ότι με ξένισε η ενασχόληση σας με την Περιφέρεια δεδομένου ότι η αγάπη -το πάθος σας θα έλεγα-, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεδομένη και ανιδιοτελής. Ξεκινήσατε στην Τ.Α., πολύ νέος και μόλις το 2002. Μετά την θητεία σας στην Περιφέρεια θα σας δούμε και πάλι σε Δημοτικό Συμβούλιο;
-Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει από την ηλικία των 22 ετών περίπου. Μόλις 24 ετών πρωτοεκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος Χίου. Βέβαια, είχα το «σαράκι» της ενασχόλησης από την οικογένειά μου, μιας και ο αείμνηστος πατέρας μου, Φώτης, θήτευσε ως Κοινοτικός Σύμβουλος Πυργίου, Δημοτικός Σύμβουλος Χίου και Δημοτικός Σύμβουλος Μαστιχοχωρίων, καθώς και μέλος στο ΔΣ της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου επί σειρά ετών. Οι πολιτικές συγκυρίες και ο «ληστρικός» νόμος της απλής αναλογικής (που ταλαιπωρεί δεκάδες Δήμους στη χώρα μας, έχοντας καθιερώσει το … αδιοίκητο!!!) στάθηκαν αφορμή να μην συμμετέχω ως αιρετός την παρούσα περίοδο, καίτοι τιμήθηκα με υψηλή σταυροδοσία από τους συμπολίτες μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Όμως, ο Περιφερειάρχης με τίμησε δεόντως και τον ευχαριστώ που με αξίωσε να καταστώ χρήσιμος για τους συμπολίτες μου, κάτι που επιδιώκουν όσοι ενσυνείδητα ασχολούνται με τα κοινά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα, εάν με ρωτάτε για την επόμενη ημέρα, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, η νομοθεσία απαγορεύει (με Νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε, στις 05-06-2021) στον Συμπαραστάτη να είναι υποψήφιος εκεί που έχει εκλεγεί (ως Συμπαραστάτης) για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια! Από εκεί και πέρα υγεία να υπάρχει και βλέπουμε ! Έως τις επόμενες εκλογές, το 2023, θα «κυλήσει πολύ νερό στο μύλο» των δρώμενων του είδους…!
“ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ”: Ο τίτλος δημοφιλούς στήλης του Γ.Π., στον Χιακό Τύπο. Από εδώ και βασισμένη σε εύστοχα σχόλια του εξαίρετου κειμενογράφου του υποβάλω -με την άδεια του-, λίγα ερωτήματα.
Παλιότερα κ. Παπαδόπουλε σσε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε Αθηναϊκό περιοδικό γνωστή Αθηναία ζωγράφος, η Γιούλη Βρανά, μου είχε δηλώσει ότι μετά από μία έκθεση έργων της στη Χίο δύο έργα της είχαν αγοραστεί ή τα είχε προσφέρει δεν θυμάμαι καλά για την μόνιμη έκθεση στην Πινακοθήκη Χίου και είχε συμπληρώσει ότι κανείς δεν την είχε ενημερώσει που ήταν αυτή η Πινακοθήκη κι αν τοποθετήθηκαν τα έργα της. 10ετία του 2000 όλα αυτά, η Πινακοθήκη τελικά θα λειτουργήσει;
– Η Πινακοθήκη, στην οποία αναφέρεστε, είναι δημοτική, ανήκει στον Δήμο Χίου. Κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας του αειμνήστου Δημάρχου Γιάννη Μπουμπάρη (1982-1994), εκ μετατροπής των παλαιών δημοτικών λουτρών της πόλεως Χίου (που είχε ιδρύσει την δεκαετία του 1950 ο εξαίρετος Δήμαρχος Παντελής Πατελίδας) και για πολλά χρόνια φιλοξένησε εκθέσεις αξιόλογων καλλιτεχνών. Στεγάζει και φιλοξενεί και μόνιμες εκθέσεις επιφανών Χίων καλλιτεχνών πολλών δεκαετιών πίσω. Το ζήτημα που θέτετε δεν το γνωρίζω, αλλά και δεν έχω αρμοδιότητα να αποφανθώ περί αυτού. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Δήμο Χίου. Εάν δεν απατώμαι υπάρχει ειδική Επιτροπή διαχείρισης της Πινακοθήκης όπου παλαιότερα συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου.
Σε ένα άλλο σχόλιο της στήλης σας κ. Γιώργο,αναφέρεστε στην ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης της Χίου με το όνομα του αείμνηστου Νομάρχη Γιώργου Καλουτά. Ονοματοδοσία που ακόμη δεν έχει γίνει. Σε λίγο- 15 Δεκεμβρίου-, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του. Θυμήστε μας τα σχετικά με την απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου κι αν γνωρίζετε αν θα γίνει τελικά πραγματικότητα αυτή η τιμητική κίνηση για τον αείμνηστο Νομάρχη μας.
– Η αλήθεια είναι ότι, ο αείμνηστος Νομάρχης Χίου Γιώργος Καλουτάς άφησε πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη έργων για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της Χίου. Τα έργα του, ήδη 20 χρόνια από τον θάνατό του, είναι ορατά και ο σχεδιασμός που εκείνος έκανε εκτελείται κατά περιόδους, συμπληρωματικά στα έργα που υλοποίησε ευρισκόμενος εν ζωή. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου έχει αποφανθεί τόσο για τον Γιώργο Καλουτά όσο και για τον Γιάννη Μπουμπάρη, να δοθούν τα ονόματά τους σε δύο δρόμους της πόλεως Χίου και μέχρι τώρα η Απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Σήμερα, με την ολοκλήρωση και των τεσσάρων τμημάτων κατασκευής του περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης (από τη Φάρκαινα στα Λιβάδια), πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δοθούν τα δυο αυτά ονόματα, στο μεν Α΄ τμήμα (Φάρκαινα- Βαρβάσι) του Γιώργου Καλουτά, στο δε Δ΄ τμήμα (Βοήθεια- Λιβάδια) του Γιάννη Μπουμπάρη. Οι πρακτικοί λόγοι αδυναμίας, που μέχρι πρότινος δεν επέτρεπαν την υλοποίηση των Αποφάσεων ονοματοδοσίας κ. Γαΐλα, έχουν πλέον εκλείψει. Αλλά και πάλι είναι κάτι, για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει ο Δήμος Χίου, σχετικά σύντομα.
Μονή Αγίας Σκέπης στο Χαλκειός. Ιδρυτής της ο π. Κορνήλιος Μαρμαρινός(+1975). Μας γράφετε σε σχόλιο σας:« Η Τίμια Κάρα του Γέροντος Κορνηλίου η οποία φυλάσσεται σε ειδική λάρνακα στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής , κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας λαμβάνει πορφυρό χρώμα, ενώ συχνά ευωδιάζει». Αληθεύει αυτό και κάθε πότε γίνετε λειτουργία στην Μονή;
– Ασφαλώς και αληθεύει. Προσωπικά, επισκέπτομαι την Ιερά Μονή (ευρισκόμενη πάνω από το χωριό Χαλκειός, στα Καμπόχωρα της Χίου) εδώ και 30 χρόνια, από μικρό παιδί. Πρόλαβα 3 μοναχές, την Γερόντισσα Ευαγγελίστρια, την Θέκλα και την Κορνηλία-Βασιλική. Σήμερα έχουν όλες αποβιώσει και την Μονή εκ βάθρων αναστήλωσε και αναγέννησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Επιτροπάκης, με τη συνδρομή ευλαβών πιστών, τα τελευταία 15 χρόνια. Η Τιμία Κάρα του Σεπτού Γέροντος, Ιδρυτού και Καθηγουμένου της Σκήτης, πατρός Κορνηλίου Μαρμαρινού (+ 1975) φυλάσσεται στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της, σε ειδική λάρνακα με γυαλί, όπου εκτίθεται σε προσκύνημα εκ των πιστών σε κάθε Θ. Λειτουργία. Ο Θεός δείχνει πολλά σημεία για να ενισχύσει και παρηγορήσει τους εκλεκτούς και να παραδειγματίσει και νουθετήσει τους ατάκτους. Δείχνει και σημεία αγιότητας των Αγίων του. Ο Γέροντας Κορνήλιος είναι ένας σύγχρονος Άγιος. Εάν μελετήσει κάποιος τη βιοτή του θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Την πλήρη βιογραφία του έχει συγγράψει η μακαριστή Γερόντισσα Ευγενία Κλειδαρά, Ηγουμένη της Ι. Μονής του Αγίου Ραφαήλ Λέσβου, η οποία ξεκίνησε την μοναχικής της πορεία πλησίον του Γέροντος Κορνηλίου και ήταν Πνευματικός της. Στην Ιερά Μονή τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο, αλλά και άλλες προγραμματισμένες ημέρες.
Η Φένια-η σύζυγος σας-, εσείς και δύο πανέξυπνα παιδάκια η μικρή Νικολέτα-Ευτυχία και ο Φώτης. Οι οικογενειακές σας φωτογραφίες στο χρονολόγιο σας στο facebook αποπνέουν πολύ αγάπη, μια ευτυχισμένη και υγιώς δομημένη οικογένεια. Διάγουμε εποχή διάλυσης του θεσμού της οικογένειας. Η ‘συνταγή’ της δικής σας επιτυχημένης οικογένειας;
«Συνταγή» για «επιτυχημένη» οικογένεια δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο αγάπη, κατανόηση, υπομονή και επιμονή, ενίοτε και ανοχή. Κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά και κανένας αναμάρτητος. Σύζυγος σημαίνει ότι, σηκώνω κι εγώ τον ζυγό της κοινής μας ζωής μαζί σου. Και τα καλά και τα κακά. Η ζωή δεν έχει μόνο ευχάριστες στιγμές, έχει και δυσάρεστες, δύσκολες, με απώλειες αγαπημένων προσώπων, οικονομικά προβλήματα, ζητήματα υγείας, ανεργίας, πίεσης, αδιέξοδα. Ο κοινός αγώνας, η καλή πίστη και η αγαθή προαίρεση σώζουν και κρατούν μαζί κάθε ζευγάρι. Τα προβλήματα αρχίζουν κυρίως όταν οι γονείς των νυμφευμένων παιδιών τους (εκ της μιας ή της άλλης πλευράς) θέλουν να εξουσιάζουν τα ζευγάρια και να επιβάλλουν σ΄ αυτά τις δικές τους θεωρίες και αντιλήψεις. Κι έπειτα κι άλλοι παράγοντες από το ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο.
Όντως, η κοινωνία μας έχει γίνει απάνθρωπη και τούτο διότι έχει αποιεροποιηθεί ο θεσμός της οικογένειας, αλλά κυρίως ο ίδιος ο άνθρωπος. Όλοι τον αντιμετωπίζουν ως όργανο χρησιμοποίησης για την ικανοποίηση των δικών τους στόχων και επιδιώξεων. Μια τέτοια αντιμετώπιση του συνανθρώπου μας, δημιουργεί την κοινωνική αποξένωση, την ιδιοτέλεια, την απανθρωπιά και εν τέλει την ψυχική νέκρωση από την οποία πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος ένεκα των προαναφερομένων. Για τούτο και βλέπουμε κάθε μέρα εξωφρενικά και εξωπραγματικά γεγονότα στα δελτία ειδήσεων. Και η απομάκρυνση από τον Θεό δημιουργεί αποξένωση. Ο άνθρωπος έπαψε να είναι «εαυτώ και Θεώ συστρεφόμενος» κατά τον Αγ. Γρηγόριο τον Θεολόγο. Εγκλωβίστηκε στην ατομική και εγωιστική του ευμάρεια, αδιαφορώντας για τον διπλανό του!
Οι φωτογραφίες κ. Τασσώ που βλέπετε στο διαδίκτυο (facebook), από τις Κυριακάτικες εκδρομές μας (μετά την Θεία Λειτουργία), είναι από τις επισκέψεις μας στα χωριά του νησιού μας, όπου αφενός κάνω ένα μικρό μάθημα πατριδογνωσίας στα παιδιά μας και αφετέρου επικοινωνώ και ακούω τους κατοίκους τους, ώστε να μεταφέρω τα αιτήματά τους αρμοδίως. Έτσι, πετυχαίνω «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»!!!
Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.
Σας ευχαριστώ κι εγώ για την συνομιλία μας κ. Γιώργο. Καλή επιτυχία στον ρόλο σας ως Συμπαραστάτης του Πολίτη.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.