Η ιστορική διαδρομή της Εμπορικής Σχολής Χίου ξεκινά από τo 1792…1889 από τoν Γυμνασιάρχη Γεώργιο Ι.Ζολώτα καi συγκεκριμένα από τo 1889 που πρότεινε να ενταχθούν στο πρόγραμμα μαθήματα Λογιστικής, καταστιχογραφίας, Αριθμητική, Εμπορευματολογία , Επιστολογραφία , Ναυτική, ξένες γλώσσες (Γαλλική Τουρκική Αγγλική) στο Ιστορικό Γυμνάσιο Χίου!
Στις 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1902 αποφασίζεται η ίδρυση Εμπορικού Τμήματος με ξεχωριστό πρόγραμμα ! Το 1902-03 λειτουργεί ή Α τάξη. Από το 1906–07 φοιτούν 60 μαθητές με Γυμνασιάρχη τον Ν.Γ. Παππάδακη. Το 1912 απελευθερώνεται η Χίος! Το 1915 ιδρύεται και λειτουργεί με 50 μαθητές η Εμπορική Σχολή Χίου- Οικονομικό Γυμνάσιο. Αυτό γίνεται με δωρεά 120.000 γαλλικών φράγκων από τον πρώτο εφοπλιστή που ίδρυσε ναυτιλιακό γραφείο στο Λονδίνο Γεώργιο Ζωρζη Μιχαληνό. Το κτίριο της οδού Μιχάλων 5 θεμελιώθηκε το 1927 την ίδια ημέρα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Κανάρη στον Δημοτικό κήπο της Χίου και ολοκληρώθηκε το 1930 και ενισχύθηκε και με άλλα κληροδοτήματα και δωρεές όπως του Ανδρέα Συγγρού!
Η Εμπορική Σχολή Χίου είχε υψηλό επίπεδο μόρφωσης και οι περισσότεροι μαθητές εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στην ΑΣΣΟΕ. Διέθετε τα καλύτερα χημικά εργαστήρια της Ελλάδας στον τομέα της κατεργασίας δερμάτων! Πρώτος Διευθυντής της από το 1917 έως το 1935 ο μαθηματικός Νικόλαος Μελέκος. Η Εμπορική Σχολή Χίου αρχικά στεγάστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων όταν δε μεγάλη φωτιά το 1929 κατέστρεψε ολοσχερώς το αρχείο της και μέρος του κτηρίου στεγάστηκε προσωρινά στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρρένων. Από το 1970 την θέση στην εκπαίδευση αρχίζουν τα Δημόσια κατώτερα… Τεχνική Σχολή, Μέση Τεχνική Σχολή κ.λ.π. Από το 1977 ιδρύονται τα Επαγγέλματα Λύκεια με διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης με τα Κ.Ε.Τ.Ε. με τα ΤΕΛ τα ΕΠΑΛ το ΣΕΚ και σήμερα λειτουργεί ως 1ο ΕΠΑΛ– 1ο Σ.Ε.Κ. όπου κτυπά η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Χίο! Ευτυχώς ήμουν από τους τυχερούς που αποφοίτησα από την Εμπορική Σχολή Χίου γιατί πραγματικά είχε μεγάλο επαγγελματικό μορφωτικό επίπεδο Πανεπιστημιακού κύρους!
Ο ΕΡΜΗΣ της φωτογραφίας είναι το πρώτο τεύχος του περιοδικού που έχει εκδοθεί!
Στις φωτογραφίες οι δύο από τούς Γυμνασιάρχες που είχαμε ο Μιχάλης Πουτους ή Πιτιδης και ο Αθανάσιος Τσιλίμης μαζί με τις συμμαθήτριες και συμμαθητές μου πού αποφοιτήσαμε το 1965.
Χίος, ξημέρωμα της 16 Σεπτεμβρίου 2019
Ένας Συναισθηματικά ονειροπόλος ακόμη μαθητής μετά από 54 χρόνια αποφοίτησης!
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης