Μεγάλο ζήτημα έχει προκληθεί με το κώλυμα της μιας μαθήτριας από την Κατάβαση στο δημοτικό σχολείο της Βολισσού. Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, εξήγησε πως σε περασμένο χρονικό διάστημα είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την εύρεση οδηγού ταξί για την μεταφορά της μαθήτριας από το Σχολείο της Βολισσού προς την Κατάβαση στις 14:00 το μεσημέρι με τη λήξη της σχολικής ημέρας, όμως μη ένδειξης ενδιαφέροντος, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται.
Έπειτα από την μετεγγραφή πέντε μαθητών από το Σχολείο της Βολισσού στα κεντρικά σχολεία της πόλης, η μαθήτρια έμεινε η μοναδική που παρέμεινε μεταφερόμενη από την Κατάβαση για τη φοίτησή της, ενώ παράλληλα ο οδηγός του ταξί σταματούσε το δρομολόγιό του στις 14:00 το μεσημέρι προς την Παρπαριά, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείτο η μετάβαση της μαθήτριας στην Κατάβαση. Σύμφωνα με σχετική νομοθεσία, αποδίδονται 0,70 ευρώ / χλμ. στον γονέα του παιδιού για να εκτελεί το δρομολόγιο. Τέλος, σε δηλώσεις του ο κ. Βρουλής ανέφερε ότι: «Ελπίζω να βρούμε τον τρόπο να μεταφέρεται το παιδί. Δεν είναι δικά μας όμως τα χρήματα, τα δίνει το κράτος με βάση τα δρομολόγια».
Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Βολισσού, διαμαρτυρόμενοι για την δυσμενή κατάσταση της μαθήτριας:
«Τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Βολισσού επιθυμούν με το παρόν Δελτίο Τύπου να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και την αγανάκτησή τους για τη διακοπή του δρομολογίου επιστροφής από το Σχολείο της μαθήτριας Εριφύλλης Τζίκα. Πρόκειται για το δρομολόγιο Βολισσός- Κατάβαση που θα έπρεπε να εκτελείται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή μετά το πέρας των μαθημάτων.
Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση. «Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό.»
Πώς εξασφαλίζεται αυτό το δικαίωμα όταν στο συγκεκριμένο παιδί η ελληνική πολιτεία δεν παρέχει μέσο να μετακινηθεί από το σχολείο στο σπίτι του το μεσημέρι;
Πώς σε μία περιοχή που «πεθαίνει» μέρα με τη μέρα αντί να δίνονται προνόμια και μέτρα στήριξης στους μόνιμους κάτοικούς της να παραμείνουν,τους αφαιρούνται θεμελιώδεις παροχές;
Πώς ένα σχολείο που τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει 18 μαθητές αντί να κρατάμε με «νύχια και με δόντια» αυτούς που πεισματικά παραμένουν εδώ και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά τονώνοντας την τοπική οικονομία η πολιτεία τους «σπρώχνει» να φύγουν αδιαφορώντας επιδεικτικά και τους προτείνει ως λύση να πληρώνουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό την μετακίνηση του παιδιού;
Για ποιο λόγο σε πολλά ζητήματα όχι τόσο σημαντικά και κρίσιμα το ελληνικό κράτος παρακάμπτει τη γραφειοκρατία του και τα λύνει χρησιμοποιώντας τις εξαιρέσεις του κανόνα;
Κύριοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια σας κρούουμε για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου!
Η βορειοδυτική Χίος πεθαίνει…Εάν κλείσει η πόρτα του Σχολείου σφραγίζεται αυτόματα, με ότι και αν σημαίνει αυτό και η ταφόπλακα της Αμανής.
Τόπος χωρίς σχολείο είναι νεκρός τόπος!
Έχει έρθει η ώρα να αναλάβετε δράση και να σταματήσετε αυτή την αδικία απέναντι σε ένα παιδί που το μόνο που ζητάει είναι να πηγαίνει σχολείο…»