Την άποψή του αναφορικά με τον ανύπαρκτο όπως τονίζει σχεδιασμό της ΔΕΥΑΧ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.
Σε αυτήν αναφέρει:
«Η ανεπάρκεια του νερού ήταν και είναι ίσως το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης στο νησί μας από το 1920 έως και σήμερα. Από τότε μέχρι και σήμερα γίνονται συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, εντούτοις πάντα υψώνονται εμπόδια και γίνονται λάθη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
Στη μονοθεματική συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ να είναι ανέτοιμος να μας καταθέσει έναν σοβαρό και στοιχειοθετημένο με επιστημονικά στοιχεία σχεδιασμό που να αφορά το πρόβλημα της έλλειψης του νερού στο νησί.
Ο κ. Μυριαγκός μίλησε με υπερηφάνεια για όλα εκείνα τα έργα που εκτελούνται τώρα, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι όλα όσα υλοποιούνται σήμερα δεν αποτελούν δική του επιτυχία αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια συλλογική που οφείλεται στο έργο και την σκληρή δουλειά όλων των προηγούμενων διοικήσεων της εταιρείας και στον σχεδιασμό περασμένων δημοτικών αρχών.
Τα έργα που επικαλέστηκε και παρουσίασε, υπήρχαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ενώ εκείνα που αφορούν στην τηλεμετρία και στα υδρόμετρα ναι μεν εντάσσονται στην επόμενη προγραμματική των ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά βρίσκονται στην 3η προτεραιότητα!
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΧ δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό αφού δεν νοείται να μιλάμε για τηλεμετρία και ηλεκτρονικά συστήματα, την ώρα που το ποσοστό των διαρροών των παλαιών δικτύων που ακόμα είναι σε χρήση αγγίζει το 80% και είναι άγνωστο το ποσοστό των διαρροών στα νέα δίκτυα!
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια είχε στη διάθεσή της σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, στα οποία θα μπορούσε να υποβάλει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του υδρευτικού δικτύου αλλά δυστυχώς τα άφησε ανεκμετάλλευτα, είτε γιατί δεν διέθετε το επιστημονικό προσωπικό, είτε διότι δεν είχε κανέναν σχεδιασμό και επαναπαύτηκε στα όσα προγραμματισμένα έργα βρήκε από τους προηγούμενους.
Απόδειξη ότι η ΔΕΥΑΧ δεν μπόρεσε να διαχειριστεί καθόλου τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ένωσης κατά τη θητεία της, είναι η έλλειψη διαβουλεύσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει, όχι μία, αλλά πολλές διαβουλεύσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει την κοινωνία της Χίου, αλλά και η αποτυχία της στις συμβατικές υποχρεώσεις της, να ενημερώνει δηλαδή επαρκώς όλους τους δημότες.
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ προχώρησε σε οριζόντια μέτρα δίχως να παρουσιάσει στους δημοτικούς συμβούλους, στα τοπικά συμβούλια αλλά και στους δημότες τα επιστημονικά στοιχεία βάση των οποίων ελήφθησαν τα μέτρα αυτά. Με τιμωρητική διάθεση και «χτυπώντας» τη ραχοκοκαλιά της Χιώτικής οικονομίας τους μαστιχοπαραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, θέλησε να επιβάλει μια σειρά αυστηρότατων μέτρων που μόνο αποτέλεσμα είχαν τη δημιουργία κλίματος ανησυχίας και πανικού.
Ακόμα και μετά την επιτυχή εκδίκαση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΕΜΧ κατά της ΔΕΥΑΧ, αντί η ΔΕΥΑΧ να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση περί διακοπής όλων των αρδευτικών υδρομέτρων στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να συμμορφωθεί με τα όσα υποδεικνύει η δικαστική απόφαση, εκείνη έβγαλε δική της απόφαση στην οποία μερικώς συμπεριλαμβάνει τα δίκαια αιτήματα των μαστιχοπαραγωγών και ορίζει πλαφόν στην κατανάλωση ενώ απειλεί με πρόστιμα στους παραβάτες.
Η συνεδρίαση του μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης η ΔΕΥΑΧ θα επανέλθει με την παρουσίαση ενός σοβαρού σχεδιασμού, βασισμένου σε πραγματικά στοιχεία. Είχαν το χρόνο να προετοιμαστούν και ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθούν τουλάχιστον σε αυτό το αίτημα.
Τέλος ο κ. Δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν στο ζήτημα της διαχείρισης της ΔΕΥΑΧ. Θα συνεχίσει να αφήνει τη ΔΕΥΑΧ να λειτουργεί ως fund με σκοπό μόνο το κέρδος ή θα την υποχρεώσει να λειτουργήσει ως βραχίονας του Δήμου Χίου και υπέρ των δημοτών;», καταλήγει ο κ. Μαλαφής