Tην έντονη ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης του με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ρίσι Σούνακ εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο BBC και χαρακτηρίζει την ακύρωση αυτή ως «απρεπή», καθώς ήταν προγραμματισμένη. Πιθανή είναι η ενόχληση του κ. Σούνακ από όσα ειπώθηκαν. Παρόλα αυτά δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο.
Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης Ολιβερ Ντόουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σε δηλώσεις στο BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Ελγίνεια» λέγοντας: «Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια. Η θέση μας είναι σαφής – αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι:
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ… Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Ακόμη, φέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υψίστης σημασίας για τον πολιτισμό έργο, εξήγησε γιατί δεν πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, να βρίσκονται εκτός του Μουσείο της Ακρόπολης. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης. Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».