Στις μητέρες που δεν πήραν το μήνυμα ότι «έφτασαν τα παιδιά τους από τα Τέμπη» αφιερώνει την φετινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας η ΠΟΕΣΥ με τη υπόσχεση ότι «δεν θα ξεχάσουμε».
Αλλά και:
Στις γυναίκες της Τουρκίας και της Συρίας που κλαίνε τους χιλιάδες νεκρούς τους.
Στις γυναίκες της Ουκρανίας που ζουν έναν πόλεμο χωρίς τέλος.
Στις γυναίκες του Ιράν που βασανίζονται και δολοφονούνται από το καθεστώς επειδή ζητούν ελευθερία.
Στις μετανάστριες που χρόνια σηκώνουν τα βάσανα μιας ζωής χωρίς μέλλον γι’ αυτές και τα παιδιά τους.
Σε όλες τις γυναίκες, «το μισό του ουρανού», που δοκιμάζουν τις πληγές της ανισότητας, της ανελευθερίας και της βίας κάθε μορφής πρέπει να αφιερωθεί η φετινή επέτειος.
Οι γυναίκες στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φτωχοποίησης της κοινωνίας, της ανεργίας, της μητρότητας, της κοινωνικής στοχοποίησης, της καταπίεσης, των πανδημιών και των πολέμων.
Ειδικά στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια εντείνεται η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, όπως η αυτονομία από την πατριαρχική οικογένεια, η ελευθερία επιλογών στη ζωή τους, η αυτοδιάθεση του σώματος ακόμη και στην άμβλωση, η εργασιακή ισότητα, δυστυχώς με τραγικές συνέπειες πολλές φορές: ψυχολογική και σωματική βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμοί ακόμα και με δολοφονίες από τον πατέρα, τον συγγενή, τον δάσκαλο, τον σύντροφο.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι δολοφονικές απόπειρες και δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους αυξήθηκε στην Ελλάδα το 2022 κατά 156% σε σχέση με το 2021. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι μέσα σε 48 ώρες τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί.
Ειδικά στον χώρο του Τύπου μία στις δύο δημοσιογράφους έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική ή διαδικτυακή κακοποίηση ή άλλης μορφής ενόχληση στον εργασιακό χώρο.
Δυστυχώς στη χώρα μας οι περισσότερες υποθέσεις θάβονται στο σκοτάδι της σιωπής, μπροστά στον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού, αποτέλεσμα και μιας εξουθενωτικής για το θύμα ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, που ακολουθείται στις περιπτώσεις καταγγελίας (υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό).
Η ΠΟΕΣΥ καλεί για μια ακόμη φορά τις δημοσιογράφους αλλά και όλες τις γυναίκες να σπάσουν το τείχος της σιωπής απέναντι στην κοινωνική αυτή μάστιγα που πληγώνει και διχάζει μια δημοκρατική κοινωνία δημιουργώντας ασφυκτικό περιβάλλον για τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους (δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου).
Καλεί επίσης τους άνδρες συναδέλφους να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης.
Τέλος, καλεί τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση να προωθήσουν ένα προστατευτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό, δικαστικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο, ορίζοντας σαφώς τα όρια μέσα στα οποία θα λειτουργούν οι δημοκρατικές αρχές της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ελευθερίας των φύλων στην ελληνική κοινωνία.