Με αφορμή την τουριστική σεζόν του 2023, που σε άλλα νησιά της χώρας μας οι αφίξεις επισκεπτών είναι ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ στο νησί μας δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε ούτε καν για έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρουσιάζω τις παρακάτω σκέψεις – απόψεις οι οποίες ελπίζω να τύχουν σχετικής επεξεργασίας από τους ιδικούς του τουρισμού, τον ιδιωτικό φορέα τουρισμού και το υπό ίδρυση, όπως ακούγεται, παρατηρητήριο τουρισμού μα κυρίως από τους επαγγελματίες του κλάδου.
Το τουριστικό προϊόν, που ενδείκνυται να προωθήσουμε για το νησί μας επιβάλλεται να είναι συνυφασμένο με την ελληνική φιλοξενία, τον ελληνικό τρόπο ζωής και κυρίως με τη χιακή παράδοση. Μία γνήσια ελληνική φιλοξενία με αυθεντικότητα, ανάδειξη των στοιχείων, που χαρακτηρίζουν το νησί μας και δημιουργίας νέων εμπειριών συνδυασμένων με την τοπική γαστρονομία.
Η προσφερόμενη τουριστική εμπειρία θα ήταν ωφέλιμο να βασίζεται στα τοπικά προϊόντα, τη γευσιγνωσία και στην πολυεπίπεδη συνεργασία των επιχειρηματιών του τουρισμού με τους τοπικούς παραγωγούς, τις μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης, τις ενώσεις και τους συνεταιρισμούς έτσι ώστε η συνεργασία τους να προσφέρει μία εμπειρία γνήσιας τοπικής παράδοσης.
Η προώθηση της τοπικής ιστορίας σε συνδυασμό με τα τοπικά ήθη και έθιμα και η διασύνδεσή τους με το τουριστικό προϊών είναι ακόμα ένας παράγοντας αύξησης της τοπικής οικονομίας και της μοναδικής εμπειρίας, που θα προσφέρουμε στον επισκέπτη.
Η Χίος έχει μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε. Έτσι η στροφή στον πολιτιστικό τουρισμό, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα μας σε παρθένες παραλίες, την πλούσια ιστορία της Χίου και τη γαστρονομία, μπορούμε να φτάσουμε στις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτών. Διευκρινιστικά αναφέρω ότι, πολιτιστικός τουρισμός ονομάζεται το υποσύνολο του τουρισμού σχετικά με τον πολιτισμό μιας χώρας ή περιοχής. Συγκεκριμένα ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Χίου, η ιστορία μας, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, η θρησκεία μας και άλλα στοιχεία, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής μας διαχρονικά.
Η αξιοποίηση της χλωρίδας του νησιού μας, τα μοναδικά φυτά που μπορούμε να εντοπίσουμε στην ευλογημένη γη του νησιού μας, βρώσιμα όπως η μαστίχα, η ρίγανη και όλα τα βότανα, τα άνυδρα ντοματάκια, το χιώτικο μανταρίνι, τα κουκιά καθώς και τα εξαιρετικά κεράσια της Βόρειας Χίου, τα μοναδικά τσίκουδα, αλλά και τα μη βρώσιμα, όπως οι άγριες ορχιδέες, οι λαλάδες και τα δεκάδες αγριολούλουδα της άνοιξης σε συνδυασμό με τις περιπατητικές διαδρομές, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για ειδική κατηγορία επισκεπτών, αλλά και μέρος μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας του επισκέπτη. Επιπρόσθετα η ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών οίνων, ούζων, λικέρ μαστίχας, αναψυκτικών και χυμών και η ένταξή τους στη γευστική εμπειρία της εστίασης του νησιού δημιουργούν μια σίγουρη υπεραξία στο προϊόν μας.
Με όλα τα παραπάνω δημιουργούμε την τουριστική ταυτότητα του τόπου μας. Με την προώθηση και διατήρηση της τουριστικής μας ταυτότητας θα δημιουργήσουμε μοναδικότητα στο τοπικό μας προϊόν έτσι ώστε η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, ακόμα και μετά το τέλος των διακοπών των επισκεπτών μας και την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους να είναι ευκολότερη. Έτσι θα μπορούν να αναζητήσουν στις τοπικές αγορές όλα εκείνα τα προϊόντα, που γεύτηκαν στον τόπο μας και θα μπορούν να τα εντάξουν στις καθημερινές του συνήθειες με απώτερο στόχο τα οφέλη από τον τουρισμό να πολλαπλασιάζονται και τα προϊόντα μας να γίνουν οι πρέσβεις του νησιού μας, πολλαπλασιάζοντας τους νέους επισκέπτες, αλλά και τους επαναλαμβανόμενους.
Η ανάδειξη της μοναδικότητας θα επιτευχθεί με την προβολή των χιακών αξιών και της πολιτιστικής ρίζας του νησιού. Κατά κοινή ομολογία το νησί μας έχει ανάγκη από ποιοτικό τουρισμό. Γιατί εκ των πραγμάτων ούτε οικονομικός προορισμός μπορούμε να θεωρηθούμε, αλλά ούτε στο target group του σαββατοκύριακου μπορούμε να καταχωρηθούμε εύκολα. Επιπρόσθετα η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού μας απορρίπτουν τον μαζικό τουρισμό και αναζητούν ποιοτικές εκφράσεις του τουριστικού προϊόντος, τέτοιες πού να δημιουργούν ισορροπία μεταξύ κέρδους και ποιοτικού τρόπου ζωής των κατοίκων του. Η μοναδικότητα είναι αυτή που θα μας προσφέρει αυτή την ισορροπία.
Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε ένα αυθεντικό και μοναδικό τουριστικό προϊόν και να προωθήσουμε την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Βασική επιλογή μας θα ήταν ωφέλιμο να είναι η σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, έτσι ώστε η Χίος μας να αποκτήσει αυθεντική τοπική τουριστική ταυτότητα. Με την αυθεντική τοπική τουριστική ταυτότητα θα πετύχουμε ανάπτυξη και ενδυνάμωση των χωριών μας, αφού θα επιδιώξουμε να γίνουν νέες επενδύσεις σε αυτά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, που θα φέρουν όχι μόνο επισκέπτες, αλλά και μόνιμο πληθυσμό στα χωριά μας, μιας και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά θα προσελκύσει και νέους, που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στο νησί μας.
Το τουριστικό μοντέλο που έχει ως μόνη παροχή τον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα είναι πλέον ένα παρωχημένο μοντέλο, που μπορείς να το βρεις παντού.
Εμείς μπορούμε και πρέπει να γίνουμε προορισμός διαφοροποιημένης ταυτότητας, ο οποίος θα συνδυάζει τις 90 και πλέον παραλίες του τόπου μας με τη μοναδική εμπειρία της ένταξης του επισκέπτη στην παραδοσιακή ζωή των κατοίκων του, που σε συνδυασμό με τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αυθεντική τοπική τουριστική ταυτότητα θα μας δώσει τα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα που προσδοκούμε.
Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας