Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2013/ιδιωτική έκδοση και του είχα ασκήσει τότε κριτική αλλά το παρουσιάζω εκ νέου με αφορμή την επέτειο μνήμης του εθνικού μας ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη στις 10 Ιανουαρίου 1825 οπότε κι απεβίωσε στην Ζάκυνθο.
Ο Ψαριανός Εθνικός Ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης η αξιόλογη αυτή έρευνα του Δημήτρη Ανδριάνα πέρα από αναφορά στον Ιωάννη Βαρβάκη, είναι ουσιαστική συμβολή στη μελέτη μιας ολόκληρης περιόδου της ιστορίας μας.
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η δόξα μονάχη…..
(Διονύσιος Σολωμός, 1798 – 1857)
Λίγο μετά την καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους (22 Ιουνίου 1824), λίγο πριν την δημοσίευση του επιγράμματος «Ψαρά» του Δ. Σολωμού και στις 12 Ιανουαρίου 1825 απεβίωσε στην γενέθλια του εθνικού μας ποιητή Γή, την Ζάκυνθο ο Ψαριανός «μέγας ευεργέτης του Έθνους», Ιωάννης Βαρβάκης.
Πλην τούτου, φιλοπατρία και το όραμα της απελευθέρωσης της υπό Τουρκική κατοχή Ελλάδας, τα «κοινά» των δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων, του εθνικό μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του εθνικού μας ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.
Ελλάδα, γαλάζιο του Αιγαίου και….
Ψαρά. Στο ακριτικό νησί των Ψαρών γεννήθηκε ο Ιωάννης Βαρβάκης το 1747 και σε νεαρή ηλικία με την ιδιότητα του εμποροπλοιάρχου πρωτοστατεί στον κατά θάλασσα αγώνα, ισάξιος των μεταγενέστερων συμπατριωτών του Κανάρη, Παπανικολή κ.α.
Ο Ι. Βαρβάκης κατά τη διάρκεια του Ρωσο- Τουρκικού πολέμου (Ορλοφικά) συμμετείχε με το σκάφος του στις ναυτικές επιχειρήσεις της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (Απρ. 1770) καθώς και της Ναυμαχίας μεταξύ Χίου και Τσεσμέ (Ιούν. 1770) όπου και διακρίθηκε για την γενναιότητα του. Αργότερα θα διακριθεί και στο εμπόριο στο Αστραχάν της Ρωσίας, θα αποκτήσει πλούτη, τίτλους ευγενείας από την Ρώσικη Δυναστεία. Παράλληλα αναπτύσσει μεγάλη φιλανθρωπική δράση διαθέτοντας μέρος της περιουσίας του σε κοινωφελή έργα όχι μόνο στην νέα του πατρίδα, την Ρωσία, αλλά και στην επαναστατημένη Ελλάδα. Το 1824, υπερήλικας πλέον, προς ενίσχυση της Ελλ. Επανάστασης επισκέπτεται ο ίδιος την Ελλάδα συνοδεύοντας αποστολή χρημάτων, τροφίμων και πολεμοφοδίων. Κατά την διάρκεια της επιστροφής του στην Ρωσία (μέσω Τεργέστης) αρρωσταίνει στη Ζάκυνθο και πεθαίνει. Γαλάζιο του Αιγαίου, Ψαρά, ο τόπος γέννησης και του συγγραφέα του παρουσιαζόμενου βιβλίου Δημητρίου Γ. Ανδριάνα τον οποίο εκτός από την καταγωγή, με τον Ι. Βαρβάκη τον συνδέει το κοινό πάθος για την Ελλάδα. Ερευνητής των παραδόσεων του τόπου του (Ψαρά) και της Ιστορίας με την εργογραφία του συμβάλλει στην μελέτη και την έρευνα για την Ιστορική εξέλιξη και την πνευματική πορεία της χώρας.
Έρευνα πρότυπο για τους μελλοντικούς μελετητές; Του Ι. Βαρβάκη, εργαλείο για συγγραφείς αντιστοίχων μελετών, το παρουσιαζόμενο βιβλίο στο οποίο ο ερευνητής θα συναντήσει πληθώρα αυθεντικών εγγράφων προεπαναστατικών αλλά και της επαναστατικής περιόδου.
Ενδιαφέρον το κομμάτι με το γενεαλογικό δέντρο της οικογ. Βαρβάκη, αξιόλογα τα παρουσιαζόμενα άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα και το ανέκδοτο υλικό που βοηθά τον αναγνώστη να προσεγγίσει και να εμβαθύνει στην προσωπικότητα ενός ανδρός που σφράγισε με τον τρόπο του την Ιστορία του Νεοελλ. Κράτους.
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
Και εις την κόμη στεφάνι φορεί
Γενομένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη Γή.
Δ. Σολωμός – 1825
«Έρημη Γή» η Ελλάδα του σήμερα, η χώρα της απαξίωσης. Εύλογο η επιλογή παρουσίασης του: «Ι. Βαρβάκης». Όραμα του εθνικού μας ευεργέτη η απελευθέρωση της Ελλάδας, η δημιουργία μια ισχυρής ανεξάρτητης χώρας. Πρότυπο, λοιπόν, ο ίδιος 200 σχεδόν χρόνια από τον θάνατο του για όλους τους συν έλληνες που αναζητούν ένα όραμα.
Το βιβλίο ετέθη σε κυκλοφορία στις αρχές του 2013 και στον Πειραιά τόπο κατοικίας του συγγραφέα Δημητρίου Γ. Ανδριάνα.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.