Το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής κοινότητας συγκέντρωσε μία τριπλή κίνηση ελληνικής εταιρείας στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω επενδυτικής «άνοιξης» στον κλάδο.
Ειδικότερα, αρκετοί ναυλομεσιτικοί οίκοι κατέγραψαν Έλληνα αγοραστή, χωρίς να τον κατονομάσουν, πίσω από την αγορά των τριών kamsarmaxes «Tharkey» (χωρητικότητας 79.224 dwt και κατασκευής 2010), «Sher-E Punjab» (χωρητικότητας 79.200 dwt και κατασκευής 2011) και «Veenus» (χωρητικότητας 79.200 dwt και κατασκευής 2011). Σημειώνεται ότι και τα τρία πλοία κατασκευάστηκαν στo κινεζικό ναυπηγείο Dalian, ενώ αποκτήθηκαν en bloc (αλληλοεξαρτώμενες συναλλαγές), έναντι 30,3 εκατ. δολαρίων.
Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν πως πιθανότατα ο αγοραστής είναι η ChartWorld Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Κολλάκη. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν καλό το deal, επισημαίνοντας πως το ύψος του τιμήματος είναι σχετικά χαμηλό. Όπως εξηγούν, τα πλοία αγοράστηκαν με έκπτωση και αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον, είναι προγραμματισμένες ειδικές επιθεωρήσεις το τρέχον έτος, ενώ δεύτερον είναι εξοπλισμένα με 4Χ35t cranes (γερανοί) και γι’ αυτά τα πλοία δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση.
Η ChartWorld Shipping είναι μία παραδοσιακή δύναμη της ελληνικής Ναυτιλίας και διαθέτει ένα διαφοροποιημένο στόλο με περισσότερα από 60 πλοία. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε τελετή για τo keel laying (επίσημη έναρξη ναυπήγησης) του πρώτου από μία σειρά δεξαμενόπλοιων, τύπου aframax (χωρητικότητας 115.000 dwt), που ναυπηγεί η εταιρεία στο κινεζικό New Times Shipbuilding.
Πληροφορίες από ναυλομεσιτικούς οίκους αναφέρουν ότι η ναυτιλιακή έχει παραγγείλει έξι aframaxes στο ναυπηγείο, με τις παραδόσεις να αναμένονται το 2021 και το 2022.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ναυτιλιακή είχε εμπλακεί σε μία υπόθεση μόλυνσης της θάλασσας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2019 είχε ομολογήσει την ενοχή της για πλαστογράφηση εγγράφων και κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο – μαζί με μία ακόμη εταιρεία – ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων.
Η αγορά της ChartWorld Shipping, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα προστεθεί σε μία σειρά από συμφωνίες που έγιναν γνωστές την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά του ξηρού φορτίου, η οποία έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά το νέο έτος.
Χαμηλών τόνων:
Ο Λου Κολλάκης είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο οποίος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τις κοσμικότητες. Κατάγεται από μία παραδοσιακή ναυτική οικογένεια από τις Οινούσσες, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη του 19ου αιώνα.
Ο Λου Κολλάκης είναι διευθυντής σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε P&I Clubs, όπως το North of England, το SKULD και το Liverpool & London στο οποίο είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. Είναι μέλος στις λέσχες Queens Tennis Club, Ναυτικό Όμιλο της Ελλάδος, Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς και Αθηναϊκή Λέσχη.
Η οικογένεια Κολλάκη έχει τις ναυτιλιακές εταιρείες Charterwell/Charterworld στον Πειραιά και στο Λονδίνο την εταιρεία Kappa Maritime η οποία ασχολείται μόνο με τις ναυλώσεις και τις ασφαλίσεις του στόλου. Έχει αποκτήσει πέντε παιδιά, τέσσερις γιους και μία κόρη. Ο μεγάλος γιός του ο Στέφανος, εργάζεται στην εταιρεία κρουαζιέρας της οικογένειας, ενώ ο δευτερότοκος, ο Αλέξανδρος ζει στο Λονδίνο και ασχολείται με ακίνητα. Τα άλλα τρία παιδιά σπουδάζουν.
Τη δεκαετία του ’90 τα αδέλφια Κολλάκη ίδρυσαν την εταιρεία Majesty Cruises΄η οποία είχε τρία κρουαζιερόπλοια και δραστηριοποιείτο στο εξωτερικό. Πριν από έναν χρόνο, και ενώ η ελληνική κρουαζιέρα είχε καταρρεύσει, συστήνει την “Classic Monarch Cruises”, στην οποία μετέχει και ο “άρχοντας” της ελληνικής κρουαζιέρας, ο Ανδρέας Ποταμιάνος. Aποτελεί το αντίπαλο δέος στους Κύπριους επιχειρηματίες Κωστάκη Λοϊζου και Στέλιο Χατζηιωάννου.
Πηγή: Reporter.gr / capital.gr