Η περίοδος της κρίσης και οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, οδήγησαν χιλιάδες νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες σε δεινή οικονομική κατάσταση, καταχρεωμένα υπό την απειλή των κατασχέσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Χιώτη μικροεπιχειρηματία Γ. Παληού, ο οποίος από το 2012 αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις των δανείων που είχε πάρει μαζί με τον αδελφό του. Η πτώση του τζίρου της επιχείρησης στο τυπογραφείο ήρθε μοιραία λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, οδηγώντας σε αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών του.
Η τότε Εμπορική Τράπεζα (σημερινή Alpha), απαίτησε την επιστροφή ολόκληρου του ποσού του δανείου, απειλώντας με κατασχέσεις ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες ασκούσαν καθημερινά εφιαλτική πίεση, ακόμα και στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον.
Τον Μάιο του 2013 η τράπεζα εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή κατάσχεσης, η οποία κρίθηκε από το Πρωτοδικείου της Χίου ως καταχρηστική.
Το Φεβρουάριο του 2019, η Τράπεζα κοινοποίησε μέσω δικαστικού επιμελητή διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 399.000 € παρόλο που το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 140.000 €. Ένα μηνά μετά του κοινοποιήθηκε κατάσχεση του σπιτιού (που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείου μαζί με τη σύζυγο του) και ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για 7 Νοεμβρίου 2019.
Η εξέλιξή αυτή έχει ξεσηκώσει ένα μεγάλο κύμα στήριξης και δημιουργία Επιτροπής Αγώνα από κατοίκους και φορείς της Χίου. Η Επιτροπή έχει εκδώσει ψήφισμά μαζεύοντας πάνω από 2.000 υπογραφές και καλεί όλους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν στη Βουλή τον απαράδεκτο νόμο για τις κατασχέσεις, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά της.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
α) Τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσουν οι άδικες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού σε βάρος του συγκεκριμένου οφειλέτη από την Τράπεζα αλλά και σε χιλιάδες άλλους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;
β) Τι θέση παίρνει απέναντι στα συγκεκριμένα αιτήματα που μπαίνουν στο ψήφισμα:
– Κούρεμα των δανείων στο 50% και επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής.
– Να κουρευτούν τα δάνειά µε βάση το ποσό που είχε φθάσει το κεφάλαιο την ημέρα της τελευταία καταβληθείσας δόσης.
– Κανένας τόκος υπερημερίας. Καμία κεφαλαιοποίηση μη καταβληθέντων τόκων.
– Απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί, και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.