Την ενίσχυση του δημσοίου συστήματος υγείας επισημαίνει με ανακοίνωση του το Π.Ε.Σ ΝΑΤ Χίου. Σε αυτήν αναφέρει:
“Η Υγεία αντί να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού της χώρας μας, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου.Αν και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού συμφωνεί ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, όλες οι κυβερνήσεις με την πολιτική που εφαρμόζουν την καθιστούν πεδίο ανταγωνισμού των επενδυτών υγείας με στόχο το κέρδος. Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται το σύστημα Υγείας χρόνια τώρα. Ένα σύστημα Υγείας που έγινε “φύλλο & φτερό”, που άφησε σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο τον λαό, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του, σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα και οι δεκάδες καθημερινοί θάνατοι στη χώρα μας αναδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικές, είτε αυτές αφορούν την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, την εμβολιαστική εκστρατεία είτε το βασικότερο όλων: Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, όσο και αν επιστρατεύει τη θεωρία της “ατομικής ευθύνης”, όσο και να ενοχοποιεί μία τους νέους, μία τους ασυνείδητους και άλλοτε τους ανεμβολίαστους, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό, έχει βαριές ευθύνες. Το “νέο ΕΣΥ” που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο, είναι παλιά κατεύθυνση των επιχειρηματιών της ιδιωτικής υγείας. Είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, με στόχο την απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση της Υγείας, μέσω της αυτοτελούς χρηματοδότησης των νοσηλευτικών μονάδων.
Αυτό προϋποθέτει την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και εισροής εσόδων, με την προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς, οι οποίοι θα ταυτίζονται με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας μιας επιχείρησης, δηλαδή κριτήρια όπως πόσοι νοσηλεύτηκαν, πόσες και πόσο ακριβές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν, πόσες χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις έγιναν και τελικά πόση εξοικονόμηση πόρων επιτεύχθηκε. Στην ίδια κατεύθυνση προτείνεται και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με όρους “ασφαλιστικής εταιρείας”, προκειμένου να γίνει το σύστημα “αποδοτικότερο”, επιλέγει να βλέπει τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο σαν πελάτη. Αυτό σημαίνει νέους κόφτες στις παροχές για τους ασφαλισμένους, σε αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις, σε φάρμακα, σε θεραπείες. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν πιο καθαρά ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην Υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο. Ακριβώς, σε αυτό το “παιχνίδι” θέλουν να βάλουν σαν παίκτη το “νέο ΕΣΥ”, να λειτουργεί δηλαδή με τους όρους της αγοράς. Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και συνολικά όλος ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επαναπαύονται. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται “κορώνα – γράμματα”, πρέπει να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε τώρα, για να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας. Μέτρα όπως:
–Η εξασφάλιση δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
–Η πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
–Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας.
–Η δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής. Οι ανάγκες του λαού μας είναι μεγάλες και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν τον 21ο αιώνα.