Με αφορμή την ανακοίνωση των ημερομηνιών με τους τελευταίους ψεκασμούς για το 2020 για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στον Νομό Χίου ενημερώνουμε τους αρμόδιους φορείς, ότι δυστυχώς οι ψεκασμοί δακοκτονίας από τους εργολάβους δεν γίνεται όπως θα έπρεπε.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πηγαίνοντας στο ελαιοτριβείο να τρίψουμε τον καρπό της ελιάς, βλέπουμε στο χαρτί που παίρνουμε όταν πληρώνουμε από το εργοστάσιο να αναφέρει που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνει ο ελαιοπαραγωγός. Εκεί λοιπόν αναφέρει ότι ένα ποσοστό του ποσού που πληρώνουμε υπολογίζεται για τη δακοκτονία. Στη συνέχεια, κάθε χρόνο διεξάγεται διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει το έργο αυτό, Κάποιος παίρνει την εργολαβία, είτε γιατί έδωσε χαμηλότερη προσφορά, είτε γιατί δεν υπήρχε κάποια άλλη συμμετοχή ή ακόμα μπορεί να πάρει τη δουλειά γιατί είναι “ο κολλητός” ή όπως λέμε “το δικό μας παιδί”. Παίρνει λοιπόν τη δουλειά ο εργολάβος για την καταπολέμηση του δάκου και κάποια στιγμή θα προσέλθει στα ταμεία της αρμόδιας υπηρεσίας για να εισπράξει, είτε έγινε σωστά η δουλειά, είτε όχι.
Θυμάμαι τα παλιά χρόνια, αυτοί οι οποίοι αναλάμβαναν τη δακοκτονία τοποθετούσαν ένα ψεκαστήρα στην πλάτη και με ένα γαϊδουράκι φορτωμένο με το φάρμακο του δάκου αλώνιζαν όλες τις περιοχές για να κάνουν τον απαραίτητο ψεκασμό.
Σήμερα τοποθετούν ένα ντεπόζιτο πίσω από ένα τρακτέρ ή μια καρότσα ενός αγροτικού και βγαίνουν για ψεκασμό. Τα ελαιόδεντρα όμως, ασφαλώς, όπως όλοι ξέρουμε, δεν βγαίνουν στην άσφαλτο. Βρίσκονται στα χωράφια. Αυτοί σουλατσάρουν μόνο στους κεντρικούς δρόμους. Για αυτό το λόγο όλη η καρποφορία σήμερα βρίσκεται στο χώμα.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αυτό το φάρμακο – το υγρό που κανονικά θα έπρεπε να ψεκάζονται οι ελιές, πού καταναλώνετε; Πού το σκορπάνε; Οι ανάδοχοι του έργου ασφαλώς αναζητούν την ευκολία τους. Με αφορμή λοιπόν την παρακάτω ανακοίνωση από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου απευθύνουμε το ερώτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες , έχουν παρακολουθήσει ποτέ ή έχουν ελέγξει αν οι ανάδοχοι του έργου της δακοκτονίας κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή όχι; Αν όντως “οργώνουν” τα χωράφια με τα ελαιόδεντρα για να καταπολεμηθεί ο δάκος αυτήν την χρονιά;
Οι ημερομηνίες ψεκασμών στις περιοχές του Νομού Χίου, για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς
«Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χίου, γνωρίζει ότι από τις 23/09/2020 ημέρα Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος ψεκασμός στις περιοχές του Νομού Χίου, για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς, στα πλαίσια του προγράμματος της Δακοκτονίας 2020.
To Πρόγραμμα Ψεκασμών είναι το παρακάτω:
- 24/9/2020 ημέρα Πέμπτη: Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Βολισσός
- 25/9/2020 ημέρα Παρασκευή: Ελάτα, , Καλαμωτή, Βέσσα, Λιθί ,Ποταμιά, Πισπιλούντα , Χάλανδρα, Αφροδίσια
- 26/9/2020 ημέρα Σάββατο: Πατρικά, Φλάτσια, Βουνό, Κοινή, Κέραμος, Λεπτόποδα
- 28/9/2020 ημέρα Δευτέρα: Νένητα, Καταρράκτης, Παγίδα, Σιδηρούντα, Σπαρτούντα, Φυτά – Κηπουριές, Διευχά – Κατάβαση
- 29/9/2020 ημέρα Τρίτη: Ε. Διδύμα, Μ. Διδύμα, Μυρμήγκι, Θολοποτάμι, Αμάδες, Πιτυός, Καρδάμυλα
- 30/9/2020 ημέρα Τετάρτη: Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Καρδάμυλα
- 1/10/2020 ημέρα Πέμπτη: Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Ζυφιάς, Βερβεράτο, Βαβίλοι, Λαγκάδα, Συκιάδα, Βροντάδος
- 2/10/2020 ημέρα Παρασκευή: Δαφνώνας, Χαλκειός, Βασιλεώνοικο, Βροντάδος, Καρυές, Ανάβατος
- 5/10/2020 ημέρα Δευτέρα: Χίος
- 6/10/2020 ημέρα Τρίτη: Χίος
- 7/10/2020 ημέρα Τετάρτη: Χίος
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν τα αγροκτήματά τους ανοιχτά και αν είναι δυνατόν να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα.
Επίσης να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις περιοχές ψεκασμού.
Oι μελισσοκόμοι να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους σε περιοχές που δεν θα γίνουν ψεκασμοί ή σε απόσταση μεγαλύτερη από πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών.
Οι πρόεδροι των οικισμών θα ενημερώνονται για την συγκεκριμένη ημερομηνία ψεκασμού του οικισμού τους, για οποιαδήποτε αλλαγή της ημερομηνίας ψεκασμού της περιοχής τους καθώς και για την επιτρεπόμενη ημερομηνία συγκομιδής του ελαιόκαρπου».