Δύο μίνι ηλεκτροκίνητα οχήματα παρουσίασαν χθες οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan Motor και Mitsubishi Motor. Αμφότερες στοιχηματίζουν πως οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν αυτή την τεχνολογία στη δημοφιλή κατηγορία των μικρού κυβισμού αμαξιών, που είναι και προσιτά συνάμα. Πρόκειται για τα μοντέλα Sakura της Nissan και eK X EV της Mitsubishi, τα οποία δεδομένου ότι θα ξεκινούν από μία τιμή λίγο χαμηλότερη των 15.000 δολαρίων, θα απευθύνονται και σε ευρύτερο κοινό. Αν και προς το παρόν θα λανσαριστούν στην ιαπωνική αγορά και μόνον, η απήχησή τους εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική και στις λοιπές διεθνείς αγορές. Βέβαια, όπως αναφέρει και το Bloomberg, στην Ιαπωνία τα μικρού σχήματος και προσιτής τιμής αυτοκίνητα με την κωδική ονομασία «κάι» είναι πολύ δημοφιλή ειδικά για όσους και όσες ζουν εκτός αστικών κέντρων, όπου οι δρόμοι είναι στενοί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς όχι και τόσο συχνά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 αυτού του είδους τα οχήματα ισοδυναμούσαν με το ένα τρίτο και πλέον των νέων πωλήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Τακέσι Μιγιάο, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων του κλάδου αυτοκινήτου Carnorama, «αυτό το οποίο κάνει η Nissan και η Mitsubishi είναι το σωστό», αναφερόμενος στη συμμαχία τους. Σε αυτή συγκαταλέγεται και η γαλλική Renault. «Αυτή η τεχνολογία θα ωφελήσει τη συμμαχία», προσθέτει, συμμαχία η οποία υπέστη σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον κιόλας πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ασκεί πιέσεις η χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικούς ρύπους έως το 2050. Ωστόσο, η κατηγορία των μικρών οχημάτων είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις δυσκολότερες να μεταβεί στη φάση της ηλεκτροκίνησης. Στελέχη του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν προειδοποιήσει πως το να αποπειραθεί κανείς να τοποθετήσει μπαταρίες στα αμάξια «κάι» θα σημάνει άνοδο των τιμών σε επίπεδα υψηλότερα όσων μπορούν να φθάσουν οι παραδοσιακοί αγοραστές. Το κόστος αγοράς ενός τέτοιου οχήματος, πάντως, σταδιακά θα υποχωρήσει σε 11.700 δολάρια (1,5 εκατ. γιεν) και κάτω, σύμφωνα με τον κ. Μιγιάο. Οι τιμές για τα μοντέλα Nissan και Μitsubishi, που κατασκευάζονται σε κοινές πλατφόρμες, δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους. Συνεκτιμώντας τις επιδοτήσεις, αμφότερα αρχίζουν από τα περίπου 1,8 εκατ. γιεν. Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούνται φθηνά, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες συσχετίζουν το υψηλότερο αντίτιμο αυτής της κατηγορίας με επιπλέον τεχνολογικά χαρακτηριστικά και δικλίδες ασφαλείας.
Τα νέα μίνι ηλεκτρικά οχήματα των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευάστηκαν από την κοινοπραξία τους NMKV Co. Φέρουν δε μικρές μπαταρίες 20 κιλοβατωρών, οι οποίες τους παρέχουν επαρκές εύρος απόστασης για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης των ανθρώπων, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Μακότο Ουτσίντα, σε σχετική εκδήλωση στην πόλη Οκαγιάμα. «Ευελπιστώ πολλοί πελάτες να μπορέσουν να ζήσουν την εμπειρία ενός ηλεκτρικού οχήματος», είπε. Τέλος, αναφέρεται ότι και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Ηonda Motor και η Daihatsu Motor, μονάδα του ομίλου της Toyota Motor, επεξεργάζονται σχέδια για να λανσάρουν τα δικά τους μίνι μοντέλα με μπαταρίες τα επόμενα χρόνια, ώστε να επισπεύσουν τη μέχρι σήμερα βραδεία αποδοχή της ηλεκτροκίνησης στην Ιαπωνία.
Πηγή: kathimerini.gr