Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της ελαφρύτητας με την οποία εξέτασε η επιτροπή ποιότητας ζωής , το φαραωνικό έργο με τα ηλιακά πάνελς, που προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν στο ιστορικό βουνό Αίπος τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στις πράσινες μπίζνες.
Οι πράσινες μπίζνες , που πληρώνονται από όλους εμάς με τα χρηματιστήρια ενέργειας , τις διάφορες ρήτρες αναπροσαρμογής και φυσικά τα τέλη των ΑΠΕ επί των τιμολογίων της ΔΕΗ που μας έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια ελέω και των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ, που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους του είδους.
Με παρόντα τα 5 μέλη της συμπολίτευσης της ποιότητας ζωής από τα 9 συνολικά, με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν σε πρώτη φάση να υποθηκεύσουν το μέλλον του ιστορικού μας βουνού, χωρίς καν να έχουν διαβάσει τι είναι αυτό που εγκρίνουν και χωρίς να περιμένουν να συγκληθεί η Επιτροπή διαβούλευσης, η οποίαομόφωνα και απέρριψε το συγκεκριμένο έργο με επαρκή τεκμηρίωση της αρνητικής της απόφασης. Να σημειωθεί μάλιστα ότι παρών ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που συμφώνησε με την εν λόγω απόφαση.
Σε πρόσφατη συστηματική μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει τεκμηριωθεί και χαρτογραφηθεί η πολιτιστική αξία του Οροπεδίου του Αίπους, μιας περιοχής υποβαθμισμένης μεν λόγω μειωμένης παραγωγικής αξίας της γης, αλλά με πληθώρα πολιτισμικών στοιχείων που απουσιάζουν από άλλες νησιωτικές ενότητες της χώρας μας: ξεροτρόχαλα πηγάδια ή φουντάνες για τη συλλογή επιφανειακών υδάτων· πετρόχτιστα ντουβάρια πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων μέτρων· γυρίσματα (περιτριγυρισμένα με λίθους χωράφια) · παλαιές πετρόχτιστες μάντρες και καλύβια· χουβέλες (εντυπωσιακοί λιθοσωροί κωνικού σχήματος) και πετρομαζώματα (επιμήκεις λιθοσωροί), πολυπληθείς αναβαθμίδες καλλιέργειας, καμίνια για την παραγωγή ασβέστη ή κάρβουνου, αλώνια και μονοπάτια. Όλα αυτά συνιστούν τοπικό πολιτισμικό πλούτο, που η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η οπτική όχληση που θα προκαλέσουν στο τοπίο του οροπεδίου, θα οδηγήσει στην απαξίωση και τελικά σε εξαφάνιση.
Επίσης, οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις εντοπίζονται ακριβώς δίπλα σε πολύ καλοδιατηρημένο τμήμα του «Τούρκικου Δρόμου», που αν και δεν έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημείο και δεν εμφανίζεται στο χάρτη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, ωστόσο αποτελεί ένα μοναδικό οδικό έργο ξερολιθικής κατασκευής από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, που χρήζει προστασίας και ανάδειξης.
Αποτελεί βασικό βοσκότοπο για τους κτηνοτρόφους μας και διατηρεί σπάνια πανίδα και χλωρίδα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΜΠΕ,που ως συνήθως αντιφάσκει με αυτά που επισημαίνει για τους γνωστούς λόγους, μεγάλο μέρος της περιοχής ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση, και συγκεκριμένα της περιοχής Κρητικού Λάκκος, είναι εντός ορίων περιοχής Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθαπανίδας (GR4130003), καθώς και Τόπος Κοινοτικής Προστασίας (GR4130001).
Αυτά φαίνεται είναι ψιλά γράμματα για τους παρόντες της επιτροπής ποιότητας ζωής που πρόθυμα συντάχτηκαν με τα συμφέροντα των συγκεκριμένων επενδυτών.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, θεωρούμε απαράδεκτο αυτό το γεγονός, πρέπει να επανασυγκληθεί σε πλήρη απαρτία η επιτροπή ποιότητας ζωής και να λάβει υπόψη της και την απόφαση της επιτροπής διαβούλευσης από τα 18 παρόντα μέλη και εκφραστές συλλογικοτήτων.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και στο μέτρο της δικής της ευθύνης να απορρίψει τη συγκεκριμένη επένδυση που υποβαθμίζει και το ιστορικό βουνό και τη ζωή μας.
Δεν απορρίπτουμε τη χρήση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , με μέτρο στη φύση και στον άνθρωπο, στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, αλλά απορρίπτουμε τις βιομηχανικές ΑΠΕ που αποβλέπουν μόνο στο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, κέρδος που το πληρώνουμε εμείς και η φύση που ζούμε.