του Αριστείδη Ζαννίκου
Φέτος ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ) έχει δεχθεί κάποια “δώρα” μιας και γιορτάζει τα εκατοντάχρονά του (1924-2024).
΄Ενα απ’ αυτά π.χ. είναι το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει από πέρσι ο συντ/χος τυπογράφος, φίλος Νίκος Γεωργούλης περιγράφοντας την όλη πορεία του ΦΟΒ.
Η προβολή του θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου στην πλατεία του ΦΟΒ, πάνω από το “Φαφαλίειο Στάδιο” και δίπλα στον Καθεδρικό μας Ναό.
Εκατοντάδες μονταρισμένες παλαιές και πρόσφατες φωτογραφίες, ο ίδιος ο Νίκος και περί τα είκοσι στελέχη, μέλη και αθλητές του ΦΟΒ, περιγράφουν παραστατικά την δράση και προσφορά του Ομίλου κατά την παρελθούσα εκατονταετία.
Λίγο πριν την προβολή του βίντεο, περί την 8ην εσπερινήν, θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου μου “ίσια, στραβά κι ανάποδα” από τις εξαίρετες καθηγήτριες φιλολογίας Γιασεμή Αμπαζή, Ευγενία Καραμαούνα και τη Στέλλα Τσιροπινά η οποία θα διαβάσει κείμενα.
Στις 160 σελίδες του, μεταξύ άλλων, “κυριαρχούν” εξήντα (60) χιουμοριστικά-σατιρικά κείμενα του γράφοντος που είχαν φιλοξενηθεί στις τοπικές εφημερίδες “Ενημέρωση” και “ΝΕΑ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ” από το 1999 έως και το 2021.
Κείμενα χιουμοριστικά, σκωπτικά, έως και σατιρικά, με περιεχόμενο κυρίως κοινωνικοπολιτικό, γραμμένα στην, ξεχασμένη πια, παλαιά Βρονταδούσικη ντοπιολαλιά, περιγράφουν γεγονότα, συνήθειες και συμπεριφορές του σήμερα που η καλοκάγαθη, υπέργηρη αμια-Μαριγώ αδυνατεί να κατανοήσει ή να αποδεχθεί, κρίνοντας ότι “τα στραβά κι ανάποδα” ήλθαν να πάρουν τη θέση των “ίσιων και σωστών” όπως τα αντιλαμβάνεται η ίδια και ένας εκ των κύριων “ηρώων” των επιστολών της, ο γνωστός μπαρμπα-Ανέστης.
Τα κείμενα, (συνολικά εκατόν πενήντα και πλέον έως σήμερα), υπό μορφή “γραμμάτων” στέλνει η “άμια” (θεία) στην ανιψιά της Αγλαΐτσα η οποία κατοικεί στην Αμερική. ΄Οπως προαναφέρθηκε, στο νέο βιβλίο, κατ΄επιλογήν, έχουν περιληφθεί μόνο εξήντα που, κατά το κοινώς λεγόμενο, “βγάζουν γέλιο” ή “σφάζουν με το βαμβάκι” αλλά πάντοτε διακριτικά και χωρίς να προκαλούν.
Ο γράφων, πέραν του να το δωρίσει στον ΦΟΒ, (παραχωρώντας σ’ αυτόν όλα τα δικαιώματα, εισπρακτικά και τυχόν επανέκδοσης), έχει αφιερώσει το βιβλίο στη μνήμη δυο σπουδαίων Βρονταδούσων εργοληπτών και κοινωνικών παραγόντων του Βροντάδου και της Χίου.
΄Ετυχε να γνωρίσω και τους δύο, να συνεργασθούμε στα τοπικά μας πράγματα και να εκτιμήσω την, γνωστή και άγνωστη προσφορά τους, την ντομπροσύνη τους αλλά κυρίως την ανιδιοτέλειά τους.
Αναφέρομαι στους Νικολή και Μάρκο Ψώρρα, πατέρα και γιο που έφυγαν και οι δυο πρόωρα από τη ζωή. Αν οι Φαφαλιοί ήταν (και παραμένουν) οι μεγάλοι χορηγοί ανέγερσης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και συνεχούς συντήρησης του περίλαμπρου “Φαφαλίειου Σταδίου” Βροντάδου, αν ο ΦΟΒ είναι ο ιδιοκτήτης του, το άρτιο (τεχνικά, λειτουργικά και αισθητικά) αποτέλεσμα που διακρίνει το, εν λόγω, Στάδιο, οφείλεται στον μηχανικό που το σχεδίασε, τον αείμνηστο Νίκο Ι. Σιδεράτο, πρωτίστως όμως στους Νικολή και Μάρκο Ψώρρα και στα συνεργεία που εργάσθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά των συνεταίρων-εργοληπτών Παντελή Ζενιώδη και Γιώργου Πικούνη.
Οι δυο τελευταίοι, καθώς και τα παιδιά του Μάρκου Ν. Ψώρρα, ο Νίκος και ο Ιάκωβος (Γιακουμής), είναι οι πρόθυμοι χορηγοί της νέας έκδοσης που θέλησαν έτσι να τιμήσουν τόσο τους θανόντες, προ ετών, κατασκευαστές του Σταδίου όσο και τον ΦΟΒ.
Ραντεβού λοιπόν το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου (από τις 8 μ.μ.) στην πλατεία του ΦΟΒ όπου, περίπου επί δίωρο, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μου και η προβολή του νέου, ιστορικού ντοκιμαντέρ του Νίκου Γεωργούλη. Σας περιμένουμε.
Υ.Γ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικά κομμάτια (όχι βέβαια ζωντανά) της “εποχής” της αμια-Μαριγώς και των πρώτων δεκαετιών του ΦΟΒ θα λήξει δε με κέρασμα παραδοσιακής μορφής.