Σε κλίμα μεγάλης έντασης το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η ειδική θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.


Πολλοί πολίτες παρευρέθησαν σε αυτό κυρίως κάτοικοι από το Χαλκειός, που λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, οι οποίοι και έθεσαν πολλές ερωτήσεις προς τον υπουργό, αφού τοποθετήθηκε ο τελευταίος όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί  στη Χίο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.


Η συνεδρίαση διακόπηκε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Τσάκος, απευθυνόμενος στον υπουργό τον επιτίμησε για τη χρήση του όρου πρόσφυγες.

«Λαθρομετανάστες είναι» φώναξε και προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης και στελέχους του ΚΚΕ Μάρκου Σκούφαλου.


Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή συνεχίστηκε η συνεδρίαση με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών.
Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς έθεσε τρεις άξονες προτεραιότητας για το θέμα για το Δήμο Χίου.

Όπως είπε πρώτος άξονας είναι τα ζητήματα άμεσης καθημερινότητας των νησιωτών και των επιχειρηματιών του νησιού, δεύτερος είναι οι σχέσεις του Δήμου ως οργανισμού που έχει συνάφεια με το προσφυγικό και τρίτος τα γενικότερα ζητήματα πολιτικής από την πλευρά της Κυβέρνησης για το θέμα.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Χίου ανέφερε ότι ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης της ΒΙΑΛ διάρκειας τριών ετών.
«Έχουμε ζητήσει να αποχωρήσει το υπουργείο, καθώς δεν τηρούνται οι όροι παραχώρησης. Η δήλωσή μας είναι σαφής: 6 Ιανουαρίου 2019 θέλουμε το ακίνητο πίσω» είπε ο κ. Βουρνούς.

Ο Δημήτρης Βίτσας για τα αίτια μετανάστευσης ανέφερε ότι οι άνθρωποι που περνάνε παράνομα τα σύνορα είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη και «δεν έρχονται για τουρισμό».

«Έρχονται εξαιτίας του πολέμου, εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας σε Ασία και Αφρική και τέλος λόγω των υποσχέσεων που τους δίνουν οι διακινητές. Η διακίνηση ανθρώπων είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο μετά το εμπόριο όπλων και αυτό των ναρκωτικών», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού «στη Χίο έχουν έρθει από την αρχή του 2018, 3.330 άτομα. Και έχουν φύγει 3.766 αιτούντες άσυλο. Σε σχέση με το τέλος του 2017 ο συνολικός αριθμός είναι 420 άνθρωποι λιγότεροι στη Χίο».

«Προωθούμε τις πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου και παράλληλα συστήνουμε οκτώ νέες επιτροπές προσφυγών για να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροωθήσεων.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους κατοίκους των γύρω περιοχών από τη ΒΙΑΛ. Όμως σκεφτείτε να ήταν μία κατάσταση διάχυτη σε όλη τη Χίο», κατέληξε.

Απαντώντας επίσης στις φωνές παρισταμένων κατοίκων ότι το Δεκέμβριο λήγει η παραμονή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Βίτσας σημείωσε «τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα διατηρηθεί στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό και μετά την 31η Δεκεμβρίου».

Όπως είπε «αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα καταργηθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ, Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.