Στα όριά τους είναι εκατομμύρια οδηγοί, οι οποίοι βλέπουν την τιμή στα καύσιμα να ανεβαίνει και όχι να πέφτει.
Η ερώτηση είναι αν έχει ταβάνι αυτή η… τραγωδία! Δείτε παρακάτω στο άρθρο τι γίνεται στη χώρα μας.
Στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο Φεβρουαρίου NGG22 σημείωσε χθες ιστορικό ρεκόρ ανόδου +46,5%, ενώ το συμβόλαιο Μαρτίου είχε άνοδο 6,1%.
Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ παραμένει στην περιοχή των 90 δολαρίων το βαρέλι, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το 2014.
Το αργό βρίσκεται στα 86,93 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0,37%, σε υψηλό επτά ετών, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ανέκαμψε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, διαβρώνοντας τα αποθέματα.
Οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει όσον αφορά την ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι μία σύγκρουση σε ουκρανικό έδαφος κρύβει μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ειδικότερα όσον αφορά τα ενεργειακά εμπορεύματα όπως είναι το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs αναφέρει πως δεν θα υπάρξει καμιά διαταραχή στις προμήθειες.
Στο μεταξύ μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει πρόβλεψη με βάση την οποία το 2022 οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι την ώρα που η παγκόσμια αγορά γίνεται πιο σφιχτή, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Οι παραγγελίες για αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eustream. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από το κανονικό.
Βενζίνη τιμή: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, οι τιμές λιανικής παραμένουν στα ύψη. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης την περασμένη Δευτέρα ήταν 1,802 ευρώ το λίτρο.
Η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτ. αγγίζει τα 2 ευρώ (1,947 ευρώ το λίτρο) και του ντίζελ 1,547 ευρώ/λίτρο.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,212 ευρώ, όμως αναμένεται να έχει αυξηθεί λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας.
Συνεχίζεται χωρίς τέλος η ενεργειακή κρίση
Πλειάδα Ευρωπαίων παραγωγών μεταλλευμάτων έχουν προβεί σε εκκλήσεις για τη θέσπιση μέτρων προς αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.
Το Eurometaux που εκπροσωπεί κολοσσούς όπως Glencore Plc, Rio Tinto Group και Norsk Hydro ASA απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, προειδοποιώντας για την πιθανή αναγκαία μείωση της παραγωγής και της άρσης λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας.
Κύρια θύματα της υπέρογκης αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι οι παραγωγοί αλουμινίου και ψευδαργύρου. Η έλλειψη των πρώτων υλών αυτών έχει οδηγήσει σε κάθετες αυξήσεις των προϊόντων, ενώ η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή αλουμινίου έχει μειωθεί κατά 30% (650.000 τόνους) λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurometaux.
Αν και οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει μείωση σε σχέση με τα υψηλά ρεκόρ του Δεκεμβρίου, τα χυτήρια μεταλλευμάτων είναι ακόμα εκτεθειμένα σε τεράστιες απώλειες λόγω των τιμών spot σε χώρες όπως η Γαλλία. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά αποθεματικά φυσικού αερίου παραμένουν σε υπερβολικά -για την εποχή- χαμηλά επίπεδα, λόγω της έλλειψης προσφοράς από τη Ρωσία.
Η Eurometaux υπογράμμισε πως η χρήση των εθνικών αποθεμάτων φυσικού αερίου θα σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ προσέθεσε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των φόρων της παραγωγής άνθρακα.
Το γκρουπ κάλεσε την Κομισιόν προς δημιουργία βραχυπρόθεσμου πλαισίου υποστήριξης των χυτηρίων, παρόμοια με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Χωρίς μια δυναμικότερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, υπάρχει σημαντική πιθανότητα κλεισίματος μονάδων στη βιομηχανία μας, κάτι που θα πλήξει με τη σειρά του τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.», υπογράμμισε η Eurometaux, προσθέτοντας πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την αποφυγή μελλοντικών, παρόμοιων προβλημάτων». .
πηγή:newsme.gr