Η επανάληψη των περυσινών καταστροφικών πυρκαγιών, κυρίως σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας –Αχαΐα, Φωκίδα, Ηλεία, Λακωνία κ.α.– είναι ένα σενάριο απαγορευτικό για την κυβέρνηση το φετινό καλοκαίρι, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πολιτικό κόστος δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο, αφού η απόσταση που μας χωρίζει έως τις εκλογές είναι πλέον μικρότερη του ενός έτους, ακόμα και αν αυτές πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Με αυτό ως δεδομένο το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστρώσει ένα ιδιαίτερα «αυστηρό» σχέδιο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου με τις Ενοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
α) Την αύξηση της επιτήρησης τόσο από αέρος με περιπολίες αεροσκαφών της Πολιτικής Προστασίας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα όπου χρειαστεί, όσο και στο έδαφος. Πρόκειται για κάτι που δεν συνέβαινε το περυσινό καλοκαίρι, όπου τα εναέρια μέσα σηκώνονταν αφού είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά.
β) Στο όλο εγχείρημα, όπως προειπώθηκε, θα έχουν κομβικό ρόλο οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς θα υπάρχουν αμιγείς περιπολίες του στρατού σε όλη την επικράτεια, ιδίως σε επικίνδυνες περιοχές όπως η Αττικοβοιωτία, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, με σκοπό να δρουν τόσο αποτρεπτικά, όσο και για λόγους έγκαιρης προειδοποίησης. Ταυτόχρονα, αυξημένα θα είναι και τα περίπολα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ συνδρομή θα παρέχει και η Δασική Υπηρεσία με δικές της περιπολίες και οχήματα.
γ) Το τρίτο αλλά και βασικότερο μέτρο αποτροπής των πυρκαγιών προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης και κυκλοφορίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς, όπως δρυμούς, δάση, άλση κ.λπ. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα από τη Βουλή των Ελλήνων και μεταξύ άλλων προβλέπει πως η απαγόρευση θα ενεργοποιείται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3, 4 και 5, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ και θα γίνεται με απόφαση της περιφέρειας, έπειτα από σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και εισήγηση του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας και του προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.
Η βασική καινοτομία και η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έγκειται αφενός στη συμπερίληψη του δείκτη επικινδυνότητας 3 –έναντι μόνο του 4 και 5 κατά το παρελθόν–, αφετέρου στην εφαρμογή του μέτρου σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας κριθεί ότι κινδυνεύει και όχι μόνο σε όσες έχουν οριστεί ως «επικίνδυνες» βάσει του παλαιότερου και εν πολλοίς ξεπερασμένου πλέον νομοθετικού πλαισίου, λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών.
Σύμφωνα με τη διάταξη, ορίζεται πως οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ και αρμόδιες αρχές για την τήρηση του μέτρου ορίζονται η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και κατά περιπτώσεις η Δημοτική Αστυνομία. Ενδιαφέρον έχει πως η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να επεκταθεί και σε τμήματα του οδικού δικτύου από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα. Με δεδομένο πως, πρώτον, ο δείκτης επικινδυνότητας 3 είναι σχεδόν μόνιμος όλο το καλοκαίρι και, δεύτερον, ότι το μέτρο αφορά δυνητικά όλη την επικράτεια, είναι σαφές πως η απαγόρευση κυκλοφορίας φέτος το καλοκαίρι σε δάση, δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, θα είναι πολύ συχνή με στόχο την αποτροπή του περυσινού φαινομένου των εκτεταμένων πυρκαγιών.
Το πολιτικό σκέλος
Οι παραπάνω αποφάσεις και η αυστηροποίηση του πλαισίου για την αποτροπή των πυρκαγιών έχουν σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δεδομένο πως έχει διάφορες σκέψεις για τον οριστικό χρόνο των εκλογών καθώς το τοπίο παγκοσμίως είναι πολύ ρευστό. Ωστόσο, είναι επίσης δεδομένο πως θέλει να έχει «ανοιχτή» την επιλογή του φθινοπώρου για να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Για να έχει όμως αυτή τη δυνατότητα πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, να έχει πάει καλά ο τουρισμός, κάτι που διαφαίνεται ήδη πως θα συμβεί, έπειτα από δύο έτη περιορισμών λόγω πανδημίας, και δεύτερον, να έχουν ελεγχθεί οι φυσικές καταστροφές. Ευκόλως συμπεραίνεται πως το ζήτημα των πυρκαγιών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς συνιστά βασικό κριτήριο για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο.
Περισσότερα AirTractors και τρία Σινούκ
Η εφαρμογή του μέτρου των απαγορεύσεων είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει εντός του Μαΐου, χωρίς πάντως να έχει οριστικοποιηθεί κάτι ακόμα, καθώς εξαρτάται από τον ημερήσιο χάρτη πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολιτική Προστασία. Η εναέρια επιτήρηση θα γίνεται με AirTractors. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη που μισθώνει το πυροσβεστικό σώμα, τα οποία πετούν έμφορτα με τρεις τόνους νερού, είναι ευέλικτα και θεωρούνται ιδανικά για τη λεγόμενη πρώτη προσβολή. Πέρυσι διαθέταμε έξι και ήταν η πρώτη φορά που τα δοκιμάσαμε, ενώ φέτος η Πολιτική Προστασία θα διαθέτει σχεδόν διπλάσια, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός, καθώς τώρα κλείνει τη διαδικασία ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Οσον αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις, θα συνδράμουν στην πυρόσβεση με τρία Σινούκ, ενισχύοντας την κατάσβεση από αέρος.
Πηγή: kathimerini.gr