Λίγο μετά την κατοχή και στα ‘πέτρινα’ για την πατρίδα μας χρόνια γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση η μικρή Πλουμίτσα Ζύμνη το γένος Ντούλου. Κουρέας στο χωριό με δικό του κουρείο ο πατέρας της Ιωάννης μαζί με την γυναίκα του Αιμιλία απέκτησαν 4 παιδιά, 2 αγόρια και 2 κορίτσια –τρίτο παιδί η Πλουμίτσα-, που τα μεγάλωσαν δίνοντας τους καλή ανατροφή κι αγάπη για τον τόπο τους.
-Το 1953 κ. Γαΐλα όταν ήμουνα οκτώ ετών μετακομίσαμε στα Καρδάμυλα γιατί εκεί είχε Γυμνάσιο κι ο πατέρας μου ήθελε να μάθουμε όλοι μας γράμματα. Άνοιξε κουρείο στο πάνω χωριό κι η αδελφή μου η Κική πήγε αμέσως στο Γυμνάσιο. Ο Παντελής όταν τελείωσε το Γυμνάσιο έγινε καπετάνιος αλλά ο μικρός μου αδελφός ο Ευάγγελος διέκοψε το Γυμνάσιο το ’62 που έγινε σεισμός στα Καρδάμυλα και εμείς φύγαμε και γυρίσαμε πίσω στον Άγιο Γεώργιο ενώ στα 10 χρόνια που μείναμε στα Καρδάμυλα κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε στον Άγιο Γεώργιο για διακοπές .
Εσείς κυρία Πλουμίτσα σπουδάσατε στα Καρδάμυλα στο Γυμνάσιο;
– Όχι, αγαπούσα πολύ τις τέχνες και μετά το δημοτικό σπούδασα ραπτική κι έγινα μοδίστρα. Στα Καρδάμυλα περάσαμε πολύ όμορφα χρόνια κ. Τασσώ, όλοι μας έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις γιατί όλοι εκεί μας αγκάλιασαν με πολύ αγάπη. Όμως και στο χωριό μας μείναμε μόνο δυο χρόνια γιατί μετακομίσαμε στον Πειραιά όπου ο πατέρας μου έπιασε δουλειά στα τουριστικά καράβια του Χανδρή.
Από την μητέρα σας κληρονομήσατε το ταλέντο στην μαγειρική;
-Η μητέρα μου ήταν μια πολύ ευγενική μορφωμένη και φιλόξενη γυναίκα. Πάντα μαγείρευε όχι μόνο για την οικογένεια αλλά περισσότερες μερίδες γιατί ο πατέρας μου -που ήταν το ίδιο φιλόξενος όπως κι εκείνη-, καλούσε στο σπίτι για φαγητό όποιον ξένο ερχόταν στο χωριό ή και συγχωριανούς. Θυμάμαι κ. Γαΐλα, ότι το σπίτι μας ήταν σαν κέντρο διερχομένων.Έντονη η ανάμνηση μου από τη γιορτή του Πάσχα που η μητέρα μου Αιμιλία έφτιαχνε μαγειρίτσα και ψητό αρνί με πατάτες στο φούρνο και το σπίτι μοσχομύριζε.Έφτιαχνε και κουλουράκια και μάθαινε τις γειτόνισσες πώς να τα φτιάχνουν. Ωραίες αναμνήσεις…
Τα χρόνια περνούν κι η νεαρή πλέον Πλουμίτσα στα 24 χρόνια της θα παντρευτεί στις 11 Μαΐου 1969 τον Αντώνη Ζύμνη ομογενή μας από την Ν. Υόρκη που η καταγωγή του όμως ήταν από τον Άγιο Γεώργιο. Μετά τον γάμο που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου είχαν βαπτιστεί κι δύο,το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου ο Αντώνης εργαζόταν σε εστιατόρια.
κ. Πλουμίτσα μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματα σας για τον αποχωρισμό σας από την αγαπημένη σας Χίο και τους δικούς σας ανθρώπους;
–Δεν μπορείτε να φανταστείτε κ. Γαΐλα πόσο λυπήθηκα όταν έφυγα από την Ελλάδα αφήνοντας πίσω την οικογένεια μου και τους φίλους μου…Είχα τη ελπίδα ότι η οικογένεια μου θα ερχόταν να μείνει στην Ν.Υόρκη να είμαστε πάλι όλοι μαζί. Όταν έφευγε το καράβι η μητέρα μου με αποχαιρετούσε κουνώντας το μαντήλι κι αυτή η εικόνα μου έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη…
Και οι πρώτες σας εντυπώσεις από την νέα σας πατρίδα; Πως σας φάνηκε η Νέα Υόρκη;
–Έφυγα λοιπόν, με το καράβι Χριστόφορος Κολόμβος στις 27 Οκτωβρίου και έφτασα στην Ν.Υόρκη στις 8 Νοεμβρίου. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από τη νέα μου πατρίδα ήταν απογοητευτικές. Η μέρα ήταν συννεφιασμένη κι όλα φαινόταν πολύ σκοτεινά.Σκέφτηκα πως άφησα την Ελλάδα , τον παράδεισο κι ήρθα στην κόλαση; Όμως σταδιακά κι επισκεπτόμενη και τα αξιοθέατα της Ν. Υόρκης προσαρμόστηκα.
Μετά από τέσσερα χρόνια που μείναμε στην Αστόρια αγοράσαμε το σπίτι μας στο Middle Villlage του Κουίνς κι εκεί αποκτήσαμε τα τρία παιδιά μας, τον Κωνσταντίνο, την Μαρία και τον Ευάγγελο.Ο Κωνσταντίνος αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο εργάζεται σε εταιρία που σχεδιάζει κουζίνες και δωμάτια σπιτιών ενώ η Μαρία κι ο Ευάγγελος μετά τις Πανεπιστημιακές τους σπουδές έπιασαν δουλειά για την Οπολιτεία στο Υπουργείο Παιδείας.
Τα παιδιά μεγάλωσαν κι αποφασίσατε να εργαστείτε;
-Ναι κ. Τασσώ, όταν μεγάλωσαν τα παιδιά κι ήταν πια στο Γυμνάσιο αποφάσισα να εργαστώ σε καφετέρια ενός Δημοτικού σχολείου όπου έφερνα δικά μου γλυκά από το σπίτι και κερνούσα τους συναδέλφους και τους γονείς. Σε όλους άρεσαν πολύ τα Ελληνικά γλυκά κι ιδιαίτερα το ρυζόγαλο με μαστίχα και θυμάμαι που μου έλεγαν να ανοίξω ζαχαροπλαστείο.
Τα παιδιά σας κ. Πλουμίτσα μιλάνε Ελληνικά εφόσον φοίτησαν και σε Ελληνικό σχολείο. Ο μονάκριβος εγγονός σας ο Gian; Αλήθεια έχουν έρθει στην Ελλάδα;
–Ασφαλώς, τα παιδιά μου φοίτησαν σε Ελληνικά σχολεία κι ο εγγονός μου πήγε σε απογευματινό σχολείο για Ελληνικά. Στην Ελλάδα έχει έρθει ο Κωνσταντίνος με την νύφη μου Καρίνα και τον γιό τους τον Gian και θα ξαναέρθουν για να επισκεφτούν την Χίο που δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη επίσκεψη τους.
Από την εποχή του γάμου σας πόσες φορές έχετε ταξιδέψει στην Χίο; Τι είναι αυτό κ. Πλουμίτσα που σας λείπει περισσότερο από το νησί σας;
-Από τον καιρό που έφυγα για την Αμερική κ. Γαΐλα έχω έρθει μόνο λίγες φορές γιατί ο σύζυγος μου είχε εστιατόριο κι εγώ ήμουν στο σπίτι με τα παιδιά και τα πεθερικά μου. Έξη φορές έχω έρθει στην πατρίδα για διακοπές το καλοκαίρι ,όμως ερχόταν εδώ οι γονείς μου. Τι μου λείπει; Όλα. Οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι παραλίες, τα Μοναστήρια, τα αρχαία μας, οι φίλοι κι οι συγγενείς…
Μία πολύ δυσάρεστη στιγμή βίωσε η καλή μας φίλη με τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου Αντώνη το 2016. Ένα δυσάρεστο γεγονός που έφερε την …ανατροπή στην ζωή της. Ποια ανατροπή; Ας την ακούσουμε:
– κ. Γαΐλα εντελώς τυχαία μία μέρα η κόρη μου η Μαρία είδε μια διαφήμιση για ένα εστιατόριο που λεγόταν Enoteca Maria εστιατόριο με δυο κουζίνες που στην κουζίνα του εργαζόταν μόνο γιαγιάδες. Εγώ εκείνο τον καιρό ήμουν πολύ στεναχωρεμένη γιατί μόλις είχε φύγει από τη ζωή ο σύζυγος μου. Με πήγε να φάμε στο εστιατόριο επειδή ήταν τα γενέθλια μου κι εκεί γνώρισα τον ιδιοκτήτη κ. Τζόντι Σκαραβελλα και δυο Ιταλίδες γιαγιάδες. Ήρθε στο τραπέζι μας ο ιδιοκτήτης και μας ρώτησε από πού είμαστε.Όταν του είπαμε ότι είμαστε Ελληνίδες μας είπε ότι έχει στο εστιατόριο γιαγιάδες από πολλά μέρη του κόσμου αλλά όχι από την Ελλάδα.Με ρώτησε τι φαγητά φτιάχνω κι αν ήθελα να εργαστώ για το εστιατόριο του.Εγώ δεν ήθελα γιατί δεν είχα εργαστεί ποτέ σε εστιατόριο αλλά μου είπε ότι θα ήταν σαν να μαγείρευα για την οικογένεια μου. Μετά από κάποιο δισταγμό δέχτηκα κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μου με το εστιατόριο στο Στάτεν Άϊλαντ που κατά σύμπτωση βρίσκεται στην περιοχή St.George, Αγίου Γεωργίου δηλαδή, το όνομα του χωριού μου, κάτι που δεν σας κρύβω με συγκινεί πολύ. Άρχισα να εργάζομαι εκεί 24 Σεπτεμβρίου του 2016.
Και τι ακριβώς κάνετε κ. Πλουμίτσα;
– Στο εστιατόριο κ. Γαΐλα δουλεύω μία φορά το μήνα και κάθε φορά φτιάχνω διαφορετικό μενού. Η σπεσιαλιτέ μου είναι : χταπόδι κρασάτο στιφάδο με κρεμμυδάκια και το φτιάχνω σχεδόν κάθε φορά αλλά φτιάχνω πολλά χιώτικα και γενικά Ελληνικά φαγητά. Ρεβιθοκεφτέδες, μαυρομάτικα φασολάκια με λαχανικά, τζατζίκι, σουτζουκάκκια Σμυρνέϊκα, φασολάδα, μουσακά και πολλά άλλα. Από γλυκά, μπακλαβά, γλυκό τριαντάφυλλο του κουταλιού, πορτοκαλόπιτα κλπ. Όλα Ελληνικές συνταγές.
Σας αποκαλύπτω κ. Τασσώ, ότι νοιώθω πολύ χαρούμενη που οι πελάτες αγαπούν τα φαγητά μου, με καλούν στα τραπέζια τους να με συγχαρούν , φωτογραφίζονται μαζί μου και μου λένε ότι στο πρόσωπο μου βλέπουν τις γιαγιάδες τους.
Κουραστική λοιπόν δουλειά που όμως την αγαπάτε πολύ από ότι καταλαβαίνω. Σας λείπει τώρα με την πανδημία;
–Όχι συνεχίζω να εργάζομαι. Όταν έκλεισε το εστιατόριο με την πανδημία ο ιδιοκτήτης επειδή οι πελάτες ζητούσαν τις γιαγιάδες ,μας κάλεσε στο εστιατόριο να φτιάχνουμε εκεί (με τα απαραίτητα για την πανδημία μέτρα), κάτι σε κονσέρβα να το πουλάει. Εγώ έφτιαξα μανταρίνι μαρμελάδα και πορτοκάλι γλυκό που πουλήθηκαν σε δυο μέρες και ζητούσαν κι άλλα. Επίσης από το σπίτι φτιάχνω διάφορα φαγητά και συνταγές και τα παρουσιάζω στο facebook Mama Ploumitsa , στο youtube έχω το κανάλι Mama Ploumitsa και στο instangram έχω το Ploumitsas Postries.
– Να σας συγχαρώ για το ηλεκτρονικό βιβλίο Nonnas of the World όπου η παρουσίαση σας είναι εκπληκτική και δίνετε και μια παραδοσιακή Ελληνική συνταγή στους αναγνώστες του.
-Σας ευχαριστώ κ. Τασσώ που γράψατε στην Χιώτικη Διαφάνεια για αυτή την συμμετοχή μου στο Nonnas of the World. Τους έδωσα την συνταγή ΄μελιτζάνες παπουτσάκια’ που είναι μία ωραία καλοκαιρινή συνταγή. Να σας πω ότι οι φίλοι μου με παροτρύνουν να γράψω βιβλίο μαγειρικής και μάλλον θα το πράξω σύντομα.
– Είπαμε συνταγή; Θα μας κάνετε την τιμή να έχουμε σήμερα μια συνταγή σας στην συνέντευξη; Εκείνο το κέικ με το γιαούρτι που μου είχατε υποσχεθεί παλιότερα; Και είναι και κατάλληλο για άνοιξη – καλοκαίρι.
– Με μεγάλη μου χαρά σας την γράφω αμέσως.
Κέικ με γιαούρτι της Πλουμίτσας.
(Cake made with Greek Yogurt).
Κέικ με Γιαούρτι
Υλικά
4 αυγα (κροκους και ασπράδια χωριστά)
1 πρεζα αλατι
4 κουταλιές σουπας ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρεζα μαστιχα
1 πρεζα βανίλια
1 1/2 ποτήρι γιαούρτι
4 κουταλιές σουπας κορν φλάουρ
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα η μανταρίνι γλυκό, ότι άλλο γλυκό θέλετε για στόλισμα
Πρώτα σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα, περίπου 5-8 λεπτά.
Βάζουμε στην άκρη το μπολ και σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, μαστιχα, και την βανίλια.
Τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει καλά και να αφρατέψει.
Ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και το κορν φλάουρ και το χτυπάμε μέχρι μα ενωθεί όλο. Περνούμε την μαρέγκα και την βάζουμε μέσα στο μείγμα κουταλιά- κουταλιά και σκεπάζουμε ελαφρά την μαρέγκα με το μείγμα.
Βάζουμε στην φόρμα μέσα μια μεγάλη λαδόκολλα, αρκετά μεγάλη να βγαίνει έξω από την φόρμα, και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Έχουμε προθερμασμένο το φούρνο στα 160 Κελσίου και βάζουμε την φόρμα επάνω σε ένα ταψί μέσα στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά.
Στα 40 λεπτά, βάζουμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ, και όταν βγαίνει έξω καθαρό, είναι έτοιμο.
Όταν κρυώσει, το στολίζουμε όπως θέλουμε, με πασπάλισμα άχνη ζάχαρη, η μανταρίνι γλυκό, η μαρμελάδα, που του πάει πολύ ωραία.
Καλή επιτυχία. Πλουμίτσα Ζύμνης.
Προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι για Ελλάδα μετά την πανδημία;
-Ανυπομονώ να επισκεφτώ την Ελλάδα και την Χίο μας μόλις τελειώσει η πανδημία. Επισκέφτηκα τη Χίο με την κόρη μου τον Σεπτέμβρη του ’18 και του ’19 αλλά πέρσι δεν ήρθαμε λόγω της πανδημίας.
Πλησιάζει η μεγάλη εορτή του Πάσχα. Μήπως θα επιθυμούσατε να στείλετε κάποια ευχή στην Χίο και την Ελλάδα;
–Στέλνω όλες μου τις ευχές και την αγάπη μου στην Ελλάδα και την αγαπημένη μου μυροβόλο Χίο και φυσικά στο ευλογημένο μου χωριό τον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση. Η χάρη του να προστατεύει και να δίνει υγεία και επιτυχίες στην ζωή όλων σας. Σας ευχαριστώ κ. Τασσώ για την συνέντευξη καθώς κι όλους τους φίλους για την συμπαράσταση και την φιλία τους. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.
Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πλουμίτσα για την συνέντευξη.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.