*Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την έναρξη της θητείας των Αρχών της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάποιους τομείς η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη, υπό την έννοια της πλήρους απραξίας και της ένδειας πολιτικής βούλησης και επίδειξης ουσιαστικού έργου.
Για να μην θεωρηθεί από κάποιους ότι γκρινιάζω και μεμψιμοιρώ, επιφυλάσσομαι μέσα στο επόμενο τρίμηνο να εξειδικεύσω-συγκεκριμενοποιήσω όσα εδώ αναφέρω, μιας και έχω μάθει στη ζωή μου να μιλώ πάντοτε με επιχειρήματα.
*Αυτή, ακριβώς, η ένδεια έργου και αποφάσεων ουσιαστικής πολιτικής, έχει “θεριέψει” την αυτοπροβολή πολλών αιρετών, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη πολιτική τακτική τύπου “facebook”. Εκεί, καθείς αυτοεπαινείται –ακόμη και για τα αυτονόητα της καθημερινότητας– και θεωρεί εαυτόν επιτυχημένο !!! Έ, όλο και κάποιες δεκάδες “Like” κάτωθι και ορισμένα σχόλια φίλων, συγγενών και συνυποψηφίων, έρχονται να ολοκληρώσουν την “ονείρωξη” της πολιτικής “επιτυχίας” ενώ οι σκεπτόμενοι συμπολίτες μας μειδιούν με τα γενόμενα!
*Φθάσαμε σε σημείο να θεωρείται έργο –και μάλιστα να προβάλλεται δεόντως– όσα επιτελούν οι Υπηρεσίες των φορέων ούτως ή άλλως ! Φθάσαμε και σε σημείο να εκδίδονται Δελτία Τύπου για το ότι, αιρετοί επισκέπτονται τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, ότι συναντιούνται μεταξύ τους ή ότι συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις! Μιλάμε για τόσης έκτασης και εμβέλειας έργο!!!
*Θλίψη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η εμμονή κυβερνητικών στελεχών, για τη δημιουργία υπερμεγεθών δομών φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά. Επί 6 μήνες δεν έχει έλθει μετανάστης στο νησί μας. Παρά ταύτα, ουδείς γνωρίζει πόσοι εκ των εδώ ευρισκομένων αναχώρησαν μέσα στο διάστημα αυτό από τη Χίο και –κυρίως– προς ποιον προορισμό. Διότι, το να λέει κάποιος ότι δεν έχουμε ροές και να διώχνει 100, 200 ή 500 άτομα προβάλλοντάς το (τη στιγμή που στο νησί υπήρχαν χιλιάδες), δεν θεωρείται αποσυμφόρηση. Ή εάν θεωρείται, γιατί ζητούν την ίδρυση νέων δομών, μάλιστα μεγάλων, εάν πιστεύουν ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν;
Οι Χιώτες θέλουμε να γνωρίζουμε πόσοι έφυγαν από τη Χίο το τελευταίο εξάμηνο και που πήγαν. Ακόμη, πόσοι βρίσκονται εδώ. Επίσης, εάν αληθεύει ότι πολλοί φεύγουν από το νησί και έπειτα από κάποιο διάστημα επιστρέφουν σ΄αυτό, ποια μέτρα έχει λάβει η Πολιτεία για την αποτροπή του φαινομένου.
*Βέβαια, χιλιάδες Ελλήνων συμπατριωτών μας, χάρηκαν με τη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Και στο σημείο αυτό, θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στα στελέχη του ικανότατου και αξιότατου Λιμενικού Σώματος. Δεν χάρηκαν, όμως, καθόλου με την εμμονή στη δημιουργία δομών στα νησιά όταν στην υπόλοιπη –Ηπειρωτική, κυρίως– χώρα κλείνουν. Δεν χάρηκαν με την στάση Μητσοτάκη (ως Πρωθυπουργού) για την αντιμετώπιση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» (όταν, μάλιστα, άλλα έλεγε προεκλογικά !), τη στάση του σε πολλά “Τσίπρεια” νομοθετήματα, που κατέκρινε αλλά δεν άλλαξε (όπως π.χ. η βλασφημία των θείων, η περιύβριση νεκρού, κ.α.).
*Απορία, αλλά και έκπληξη έχει προκαλέσει σε πολλούς η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού από πλευράς Πολιτείας. Ειδικότερα, πολλοί διερωτώνται γιατί η Πολιτεία δεν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση του φαινομένου.
Μάλιστα απορούν, θέτοντας το ερώτημα: Όταν οι θάνατοι ήσαν ελάχιστοι και οι προσβαλλόμενοι από τον ιό έως λίγες δεκάδες ημερησίως, έκλειναν Υπηρεσίες, καταστήματα και διέκοπταν δραστηριότητες. Πώς σήμερα, με εκατοντάδες ασθενείς και αρκετούς θανάτους, υπάρχει μικρότερος περιορισμός απ΄ ότι στην αρχή της πανδημίας;
*Για μια ακόμη χρονιά τιμήθηκε η μνήμη της Μικράς Ασίας, από τον δραστήριο Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου «Βιβλιοθήκη Ο ΦΑΡΟΣ».
Ο «Φάρος Βαρβασίου» πάντοτε πρωτοστατεί σε εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η διοργάνωση των «Μικρασιατικών», σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάθε Σεπτέμβριο, φέρνουν στη μνήμη μας τους συμπατριώτες μας εκείνους που ξεριζώθηκαν από τον γενέθλιο τόπο, στις αδικοχαμένες και προδομένες μα όχι λησμονημένες πατρίδες, τη γη της Μικρασίας.
Εύγε στον «Φάρο Βαρβασίου» που τιμά τους εθνομάρτυρες της πίστης και της πατρίδας μας.
*Ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί το ορόσημο και για έναν ακόμη τοπικό εορτασμό. Την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού μας, από την εστιθελική Κατοχή των φασιστών Ναζί επί 3,5 χρόνια, στις 10 Σεπτεμβρίου 1944.
Προηγήθηκε η καταλυτική παρουσία του Ιερού Λόχου, που απελευθέρωσε τα νησιά μας. Καλλιεργήθηκε το απελευθερωτικό κλίμα στο νησί και από τα στελέχη του τοπικού ΕΑΜ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήσαν πολιτικοποιημένα στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς (και όχι της Αριστεράς, όπως τεχνηέντως επιχειρούν να προβάλλουν σύγχρονοι –κομματικά εγκάθετοι– παραχαράκτες της ιστορίας, συγκεκριμένου χώρου. Είναι οι ίδιοι που έχουν βάλει τη χώρα μας σε περιπέτειες όποτε ενέσκηπτε εθνικός κίνδυνος και πάντοτε ήσαν ξενοκίνητοι από συγκεκριμένο κέντρο τυραννικής εξουσίας- γεωγραφικά ευρισκόμενο βορειοανατολικά της χώρας μας).
Αυτοί, οι πατριώτες, μαζί με τον Ιερό Λόχο, στελέχη του Στρατού, δημοκράτες πατριώτες και τον αντιστασιακό, δημοκράτη και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ (αυτό το τονίζω και υπάρχει λόγος που το τονίζω) Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή, πάλεψαν για το ποθούμενο, την απελευθέρωση μας.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους !
*Πολύ σύντομα, με αρκετά και διάφορα άλλα… ! Ως τότε, υγιαίνετε!-