Στο μείζον θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου οι οποίες τετραπλασιάστηκαν τον προηγούμενα μήνα και ανήλθαν σε 16.000 υποθέσεις, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας υποχρεωτικού μηχανισμού διαμοιρασμού των θετικών αποφάσεων όσων δικαιούνται άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην λειτουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τον τετραπλασιασμό της έκδοσης αιτήσεων ασύλου τον Απρίλιο τονίζοντας ότι «Ενώ κάθε μήνα εκδίδουμε περίπου 4.000 αποφάσεις, τον Μάρτιο εκδώσαμε 7.000, τον Απρίλιο εκδώσαμε 16.000 αποφάσεις και στον ίδιο ρυθμό τρέχουμε και στο Μάιο». Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή αρνητικές αποφάσεις του τελευταίου διμήνου είναι 11.000. Αλλά αυτοί πρέπει να επιστραφούν, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο η Ελλάδα το έχει θέσει από το 2011 στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι με το νέο μεταναστευτικό νόμο 4686/2020 που ψηφίστηκε πριν από 3 μέρες και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού τμήματος επιστροφών και επιτρέπεται πλέον «να κρατούνται αυτοί οι οποίοι είναι προς επιστροφή, αν θεωρούνται ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής για να μπορούν να οργανωθούν οι επιστροφές και να μη αναζητούνται αυτοί που κρίνονται ότι είναι ύποπτοι φυγής».
Σχετικά με το θέμα των επιστροφών ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «Από εκεί και πέρα με την Τουρκία ευελπιστούμε ότι με τη λήξη του κοροναϊού θα ξεκινήσει ξανά η γραμμή. Ως προς τις τρίτες χώρες, και εδώ είναι πολύ σημαντικό, είναι βασική προτεραιότητα της χώρας μας στη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα».
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν σε ελέγχους που διενεργεί σε ΜΚΟ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την χρήση κονδυλίων, ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε ότι γίνεται αντίστοιχος έλεγχος και στο Υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου αναφέροντας τα εξής: «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ΜΚΟ. Υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην προστασία και των τοπικών κοινωνιών και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με ένα πολύ σωστό και οργανωμένο τρόπο. Υπάρχουν περιπτώσεις και κακοδιαχείρισης και αμφίβολων στόχων στη διαχείριση του μεταναστευτικού και εμπλοκής σε διάφορα γεγονότα. Εμείς δημιουργήσαμε Ειδική Γραμματεία Ελέγχου των ΜΚΟ από τον Μάρτιο. Συνεργαζόμαστε με την Εθνική Αρχή Δημόσιας Διαφάνειας και με τις άλλες αρμόδιες αρχές. Υπάρχει ένας έλεγχος σε εξέλιξη σε συγκεκριμένες ΜΚΟ».