Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές προσφυγικές ροές, μέσω της Τουρκίας.
Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν κάποτε ο πρωταθλητής της πολιτικής ανοιχτών συνόρων, ειδικά για τους 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους της χώρας.
Με την παρακμάζουσα οικονομία να έχει οξύνει, ωστόσο, το δημόσιο αίσθημα απέναντι στους ξένους, στερώντας ποσοστά υποστήριξης από το κόμμα του Ερντογάν, ο ίδιος υποσχέθηκε ότι Τουρκία δεν θα χρησιμεύσει ως «αποθήκη» της Ευρώπης για τους πρόσφυγες.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της προσπάθειας να κρατηθούν μακριά από την Τουρκία οι Αφγανοί, είναι ένα τείχος που θα καλύπτει το ένα τρίτο των συνοριακών συνόρων της χώρας με το Ιράν, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
«Το αν λειτουργεί το τείχος ή όχι δεν έχει σημασία. Ο Ερντογάν πρέπει να φαίνεται σκληρός ως προς τη μετανάστευση », εξηγεί η Ασλί Αϊντιντασμπάς, συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Οι πρόσφυγες έχουν γίνει ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για την οικονομική ύφεση», προσθέτει.
Το τείχος στέλνει επίσης ένα μήνυμα στην Ευρώπη, υποστηρίζει. «Στον πυρήνα των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη βρίσκεται η συμφωνία για το μεταναστευτικό [στην οποία] η Τουρκία είναι το προπύργιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης», αναφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία με την Άγκυρα να σταματήσει τη ροή μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και σημαντική οικονομική υποστήριξη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να περιορίσει τη μετανάστευση.
Τι γίνεται στην επαρχία Βαν
Το τείχος βρίσκεται στην επαρχία Βαν, που μοιράζεται τα μεγαλύτερα σύνορα με το Ιράν. «Με το τείχος που ανεβάζουμε στα σύνορα, θα θέλουμε, θεού θέλοντος, να αποκλείσουμε τελείως τις εισόδους και εξόδους», είχε δηλώσει ο Ερντογάν τον περασμένο. «Αυτός τι τείχος των συνόρων είναι το τείχος ασφαλείας μας, το τείχος προστασίας μας», είπε πει.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης αναπτύξει στην επαρχία Βαν έξι συνοριακά τάγματα και τρία τάγματα κομάντο. Επιπλέον, σχεδιάζονται σχεδόν 200 παρατηρητήρια, τα περισσότερα από τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όπου οι φύλακες χρησιμοποιούν drones, θερμικές απεικονίσεις και κάμερες νυχτερινής όρασης για να παρακολουθούν εύκολα μετανάστες από την πλευρά του Ιράν.
Όσοι καταφέρουν να περάσουν, μέσα από κενά ή σήραγγες, επαναπροωθούνται πίσω στα σύνορα ή πιάνονται αργότερα σε σημεία ελέγχου στους.
Υπάλληλος στην μονάδα απελάσεων την παρομοίασε με φυλακή. Οι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων αριθμών Πακιστανών και Ιρανών, κρατούνται έως και ένα χρόνο πριν επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ ο επαναπατρισμός Αφγανών, οι οποίοι αριθμούν περίπου 300.000 στην Τουρκία, έχει ανασταλεί μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης στην Καμπούλ.
Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο είναι νέοι Αφγανοί, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών τους τελευταίους μήνες καθώς η ασφάλεια στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε, είπε ο κυβερνήτης του Βαν Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ.
«Ακόμα κι αν βρισκόμαστε υπό κράτηση στην Τουρκία, είναι καλύτερο από το να είμαστε στο ψμε τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο 29χρονος Χάμιτ, ο οποίος έφυγε από το Αφγανιστάν. «Η ζωή ήταν τρομερή. Δεν μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε, θα ήταν θανατική καταδίκη», είπε στους FT χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο για να προστατεύσει συγγενείς που άφησε πίσω του.
Από την πλευρά του ο Μπίλμεζ δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται. «Οι πρόσφυγες γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να εισέλθουν στην Τουρκία [αλλά] μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Αφγανιστάν, τα προβλήματα που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεν θα λυθούν», εξήγησε.
Πηγή: naftemporiki.gr