Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο από το οποίο πέθανε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρα

 

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε την Τρίτη, ο Δημήτρης Σούρας. Ο γνωστός ψυχίατρος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από διάγνωση με μικροβιακή λοίμωξη.
Στους προσωπικούς λογαριασμούς του Δημήτρη Σούρα στα social media δημοσιεύτηκε μία ανάρτηση, η οποία αναφέρει:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!!! Απευθύνομαι σε όλους σας που με αγαπήσατε και σας αγάπησα από άκρη σε άκρη! Εγώ έμαθα, μίλησα και έζησα! Σειρά σας! Θα σας ακολουθώ από ψηλά…».ην ανάρτηση δημοσίευσε η κόρη του σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος, ο οποίος της είχε ζητήσει όταν πεθάνει να ανεβάσει στα social media τον δικό του αποχαιρετισμό.

Ο Δημήτρης Σούρας κατέληξε μετά από σοβαρή σηψαιμία που του προκάλεσε το απόστημα στην ιερολαγόνια άρθρωση. Το εν λόγω (επισκληρίδιο) απόστημα σχετίζεται με λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη, σπάνια οντότητα που οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από μικρόβιο, συνήθως χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

O Δημήτρης Σούρας έφτασε στο νοσοκομείο με έντονο πόνο στη μέση -βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης- και κοιλιακό άλγος. Εισήχθη για νοσηλεία πριν μία εβδομάδα και από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είχε πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι εξετάσεις αίματος δεν είχαν καλές τιμές ενώ η πίεσή του ήταν χαμηλή. Οι γιατροί χειρούργησαν το απόστημα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ο Δημήτρης Σούρας είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αίγυπτο και ενδεχομένως εκεί έγινε η έκθεση στο παθογόνο. Πηγές του νοσοκομείου διαβεβαιώνουν ότι έφερε ήδη το μικρόβιο και δεν επρόκειτο για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ένα από τα πιο γνωστά παθογόνα βακτήρια και απαντάται φυσιολογικά στη μύτη, στο δέρμα και σε άλλες βλεννογόνους περιοχές, χωρίς πάντα να προκαλεί προβλήματα. Όμως χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και στις επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά δύσκολο στον έλεγχο, ενώ μπορεί να οδηγήσεις και σε διάφορες λοιμώξεις, όπως έγινε στην περίπτωση του γνωστού ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρα, ο οποίος νοσηλευόταν επί πέντε ημέρες σε πολύ κρίσιμη κατάσταση με σοβαρή λοίμωξη που υπέστη, δεν ανταποκρινόταν στη φαρμακευτική αγωγή και τελικά έφυγε από την ζωή.

Συχνά σχετίζεται με λοιμώξεις μαλακών μορίων και δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων) και σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος). Επιπλέον, συνδέεται με το σύνδρομο τοξικού σοκ, μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πυρετό, υπόταση και πολυοργανική ανεπάρκεια. Παράγει επίσης τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, με συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια και κοιλιακό πόνο. Τα πράγματα όμως γίνονται πολύ πιο δύσκολα όταν έχουμε την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών, όπως το MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus), το οποίο είναι ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη και σε πολλά άλλα αντιβιοτικά, καθιστώντας τη θεραπεία του πιο δύσκολη.

Η επικινδυνότητα του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να είναι μη επικίνδυνος όταν αποικίζει το δέρμα ή τους βλεννογόνους χωρίς να προκαλεί λοίμωξη. Σε άλλες περιπτώσεις, προκαλεί μέτριας σοβαρότητας δερματικές λοιμώξεις που συνήθως θεραπεύονται εύκολα αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε σοβαρές ή συστηματικές λοιμώξεις, ειδικά όταν πρόκειται για ανθεκτικά στελέχη όπως το MRSA. Οι πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ κρίσιμη για την πρόγνωση είναι η έγκαιρη και σωστή θεραπεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις