Ομαλά εξελίχθηκε αυτή την φορά η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ-Εργατικού Κέντρου-ΠΑΜΕ-Συλλ.Εργ. ΟΤΑ Ν. Χίου και άλλων φορέων σε αντίθεση με την προηγούμενη, κάποιες ημέρες πριν, όπου υπήρξε ένταση την στιγμή που έγινε η επίδοση των ψηφισμάτων με τις θέσεις των εργαζομένων κάτω από τα γραφεία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κου Α.Μιχαϊλίδη. και ενώ αφού η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να εξηγήσει κάποια πράγματα, δεν της το επέτρεψαν κάποιοι φωνάζοντας συνθήματα με τις ντουντούκες. Να πούμε ότι η ΑΔΕΔΥ θεωρεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή, αντεργατικό και με ανακοίνωσή της σημειώνει:
“Ο αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και δυναμώνει την εκμετάλλευση, που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, χρειάζεται να κλιμακωθεί. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ωρο! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από τις συλλογικές συμβάσεις.! Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων που από κοινού και εναλλάξ τσάκισαν τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλα τα α/μια σωματεία της δύναμής μας και όλα τα σωματεία και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να τα δώσουν όλα για την οργάνωση του αγώνα, για να δοθεί καθοριστική απάντηση.”
Η Κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρεί ότι προστατεύεται ακόμη περισσότερο ο εργαζόμενος και ότι εκσυγχρονίζονται οι εργασιακές σχέσεις.
Στην ομιλία του στην Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: “600.000 εργατοτεχνίτες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων. Με το νόμο που ψηφίζουμε γίνεται εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης. Πρόκειται για ένα διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες». «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή. Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε; Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα»
Ακολουθούν οι Ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων και φωτογραφίες.